NRK Meny
Normal

Politiken: – Unnskyld muslimer

Den danske avisen beklager at de såret muslimer da de trykket de omstridte Muhammed-tegningene i 2008. Dagbladet holder på sitt.

Kurt Westergaard

STRIDENS KJERNE: Politiken ber om unnskyldning for å ha trykket karrikaturene til Kurt Westergaard.

Foto: Preben Hupfeld / Scanpix/AFP

På forsiden av dagens utgave av den danske avisen Politiken, beklager avisen at de brukte de omstridte bildene av Kurt Westergaard. Dette er, ifølge avisen, et forlik med Muhammeds etterfølgere.

Les også: Vil ikke stille ut Muhammed-kunst

Forlikssaken startet da den saudiarabiske advokaten Faizal A. Z. Yamani i august 2008 krevde en beklagelse fra Politiken og 10 andre aviser som hadde trykket bildene. Nå har Politiken gitt etter for kravet.

Beklager

Under overskriften «Politiken i forlik i Muhammed-sak», beklager avisen overfor alle som føler seg krenket over trykkingen av bildene.

Tidligere har både Politiken og de 10 andre avisene avvist Yamanis krav, men nå sier altså avisen sier åpent at det hele dreier seg om et forlik.

I Politikens erklæring heter det blant annet:

«Det har aldri hatt til hensikt med gjenopptrykkingen av karikaturene at det skulle krenke muslimer i Danmark eller andre steder. Imidlertid anerkjenner og beklager Politiken at vår gjenopptrykking av karikaturtegningene av profeten Muhammed har krenket muslimer i Danmark og andre land rundt om i verden. Vi unnskylder overfor alle som har blitt krenket av vår beslutning (...)»

Dagbladet fastholder trykking

Den siste norske avisen som skapte storm med trykking av karikaturene, er Dagbladet. Deres trykking utløste spontane protestaksjoner som blant annet rammet all drosjetrafikk i Oslo.

Trykkingen mobiliserte også til en stor demonstrasjon i Oslo sentrum.

Det til tross, Dagbladet fastholder sin linje.

– Vi har ikke til hensikt å beklage vår avgjørelse, og Politikens beklagelse kommer ikke til å rokke ved dette. Nå har ikke vi blitt truet med søksmål, så det blir hypotetisk, men jeg kan ikke se for meg at det skulle føre til at vi skulle snu i denne saken, sier konstituert ansvarlig redaktør i Dagbladet, Lars Helle til NRK.

Helle, som tidligere var etikkredaktør i Dagbladet, ønsker ikke å mene noe om Politikens avgjørelse.

– Jeg må si det er overraskende, men vi har mer enn nok med hva Dagbladet skal holde på med, og fokuserer ikke på hva alle andre driver med, sier Helle.

– Knefall

Sjefsredaktør Lisbeth Knudsen i Berlingske Tidende beklager Politikens forlik.

– Det er trist at Politiken ofrer yttringsfriheten på grunn av trusler om en rettssak. Det er helt uforståelig at Politiken unskylder den redaksjonelle beslutningen om trykkingen, som jo er helt i overenstemmelse med dansk pressetradisjon, sier Knudsen til den danske avisen Berlingske Tidende .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt