Hopp til innhold

– Umulig å tenke at en fascist har skrevet det Handke har skrevet

Karl Ove Knausgård mener Peter Handke har blitt et emblem for noe forferdelig.

Karl Ove Knausgård driver sin kamp...

MERKELIG: Karl Ove Knausgård mener det er merkelig at en forfatter som Handke kan være fascist hvis man ser på det han skriver.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den 71 år gamle østerrikske forfatteren Peter Handke er årets vinner av den prestisjefylte Ibsenprisen, men mange er kritiske til tildelingen på grunn av forfatterens forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

Man leser Handke når man skal lese det beste

Karl Ove Knausgård

Opprørte demonstranter hadde tatt plass foran Nationaltheatret da Handke skulle motta prisen på søndag. Handke beskyldes for å bagatellisere serbiske overgrep under Balkankrigene.

– Merkelig

Forfatter Karl Ove Knausgård mener Handke fortjener prisen. I dag holdt han tale under Ibsenfestivalen i Skien.

– Han er en stor forfatter, kanskje en av de aller største, og han hadde helt sikkert fått Nobel-prisen hadde det ikke stormet rundt han.

Karl Ove Knausgård i Skien

TALE: Karl Ove Knausgård fortalte om Peter Hadkes forfatterskap i Skien mandag.

Foto: Kurt Inge Dale

– Det har vært mye kritikk mot han, hva mener du om det?

– Jeg tror vi så litt av det i går, at man samles rundt Handke som et emblem på noe forferdelig. Det ble ropt ord som «fascist» mot han. Men for den som har lest eller sett inn i hans litterære univers, er det hundre prosent umulig å tenke at en fascist har skrevet det Handke har skrevet. Det er veldig merkelig, sier han.

– Har overstrålt alt annet

Knausgård forteller at han har lest den omstridte talen som Handke hold til begravelsen til Slobodan Milosevic.

– Jeg har lest talen. Handke var der som forfatter, men det er kanskje er naivt når han da beveger seg inn i politikken. Han sier også at han ikke vet hva som er rett. Det har i ettertid overstrålt alt annet, sier han.

På spørsmål om hvorfor Knausgård er så glad i Handke, svarer han følgende:

– Han har gitt ut bøker kontinuerlig siden 60-tallet og har vært normgivende. Man leser Handke når man skal lese det beste. Jeg klarte ikke på tre kvarter å fortelle hvorfor han er bra, så folk må lese selv.

Demonstrasjon mot Peter Handke under tildeling av Ibsenprisen 2014

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.