Hopp til innhold

– Umulig å tenke at en fascist har skrevet det Handke har skrevet

Karl Ove Knausgård mener Peter Handke har blitt et emblem for noe forferdelig.

Karl Ove Knausgård driver sin kamp...

MERKELIG: Karl Ove Knausgård mener det er merkelig at en forfatter som Handke kan være fascist hvis man ser på det han skriver.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den 71 år gamle østerrikske forfatteren Peter Handke er årets vinner av den prestisjefylte Ibsenprisen, men mange er kritiske til tildelingen på grunn av forfatterens forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

Man leser Handke når man skal lese det beste

Karl Ove Knausgård

Opprørte demonstranter hadde tatt plass foran Nationaltheatret da Handke skulle motta prisen på søndag. Handke beskyldes for å bagatellisere serbiske overgrep under Balkankrigene.

– Merkelig

Forfatter Karl Ove Knausgård mener Handke fortjener prisen. I dag holdt han tale under Ibsenfestivalen i Skien.

– Han er en stor forfatter, kanskje en av de aller største, og han hadde helt sikkert fått Nobel-prisen hadde det ikke stormet rundt han.

Karl Ove Knausgård i Skien

TALE: Karl Ove Knausgård fortalte om Peter Hadkes forfatterskap i Skien mandag.

Foto: Kurt Inge Dale

– Det har vært mye kritikk mot han, hva mener du om det?

– Jeg tror vi så litt av det i går, at man samles rundt Handke som et emblem på noe forferdelig. Det ble ropt ord som «fascist» mot han. Men for den som har lest eller sett inn i hans litterære univers, er det hundre prosent umulig å tenke at en fascist har skrevet det Handke har skrevet. Det er veldig merkelig, sier han.

– Har overstrålt alt annet

Knausgård forteller at han har lest den omstridte talen som Handke hold til begravelsen til Slobodan Milosevic.

– Jeg har lest talen. Handke var der som forfatter, men det er kanskje er naivt når han da beveger seg inn i politikken. Han sier også at han ikke vet hva som er rett. Det har i ettertid overstrålt alt annet, sier han.

På spørsmål om hvorfor Knausgård er så glad i Handke, svarer han følgende:

– Han har gitt ut bøker kontinuerlig siden 60-tallet og har vært normgivende. Man leser Handke når man skal lese det beste. Jeg klarte ikke på tre kvarter å fortelle hvorfor han er bra, så folk må lese selv.

Demonstrasjon mot Peter Handke under tildeling av Ibsenprisen 2014

Kulturstrøm

 • Laila Bertheussen debuterer med kunstutstilling under Arendalsuka

  Med kunstnernavnet «Laila B.» skal trusseldømte Laila Bertheussen fra Lødingen blant annet stille ut egne vesker på Agder kunstsenter under Arendalsuka.

  15. august åpner utstillingen hennes som har fått navnet «PUBLIC ENEMY», skriver Aftenposten.

  Ifølge en pressemelding avisa refererer til, er utstillingen inspirert av Bertheussens egne erfaringer fra politiet og medienes søkelys, dommen mot henne og soningen på Bredtveit.

  Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen dukket hun opp med egenlagde tøyvesker med tekst og symboler. Bertheussen har fortsatt med syingen i fengsel.

  Morten Traavik, som er kunstnerisk leder for prosjektet, sier at Bertheussen foreløpig ikke vil snakke med pressen. Hun har likevel delt en uttalelse i forbindelse med pressemeldingen. Der sier hun blant annet:

  «Snart er jeg ferdigsonet, alle lenker er av og hvem vet hva som da vil skje».

  Ifølge Traavik får man i utstillingen blant annet se gamle og nye vesker. I tillegg skal utstillingen inneholde ny grafikk, malerier og mixed-media-installasjoner.

  Det er foreløpig ikke bestemt om Bertheussen selv vil være til stede under utstillingen.

  Laila Bertheussen ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). (NTB)

  Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.