Hopp til innhold

– Ibsenprisen må trekkes tilbake

Leder i Telemark Historielag, Ingvar Skobba, mener juryen bør trekke tilbake den internasjonale Ibsenprisen, som er tildelt den østerrikske forfatteren Peter Handke.

PORTUGAL-ESTORIL-FILM-FESTIVAL-HANDKE -

Den østerrikske forfatteren Peter Handke er tildelt Ibsenprisen.

Foto: FRANCISCO LEONG / AFP

Ingvar Skobba

Historiker Ingvar Skobba reagerer på at Peter Handke får den internasjonale Ibsenprisen.

Foto: Privat
Per Boye

Juryleder for den Internasjonale Ibsenprisen, Per Boye Hansen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX
Hilde Guri Bohlin, kulturavdelingen, Skien kommune.

Hilde Guri Bohlin er ansvarlig for Ibsenkonferansen i Skien i september.

Foto: Charlen Wedvik Homme / NRK

– Det er uhørt å gi den internasjonale Ibsenprisen til Peter Handke, sier Skobba.

Han mener Handke sine uttalelser og holdninger knyttet til borgerkrigen på Balkan, samt hans relasjoner til krigsforbryter-anklagede Radovan Karadzic og Slobodan Milosevic gjør at han ikke bør få prisen.

– Handke bagatelliserer og trivialiserer krigsforbrytelsene som ble begått under borgerkrigen. Han holdt i tillegg tale under begravelsen til Milosevic, sier Skobba.

Les også: Ibsenprisen til Peter Handke

Står ved beslutningen

Leder i juryen som ga Handke prisen, Per Boye Hansen, skriver i en e-post til NRK at beslutningen var enstemmig, og at de er klar over at prisvinneren er en kontroversiell forfatter.

– Juryen deler ikke synspunktet om at Handkes politiske meninger diskvalifiserer ham fra å motta prisen, skriver Hansen.

Han skriver videre at det ikke er overraskende at det kommer reaksjoner på tildelingen, og henviser til juryens begrunnelse.

Må se helheten

Skobba mener juryen bør se til Tyskland, og Heinrich Heine-prisen som i utgangspunktet ble utdelt til Handke i 2006. Da tok juryen konsekvensen av reaksjonene som kom, og trakk tilbake prisen.

– Juryen for den internasjonale Ibsenprisen tenker alt for snevert. Det er ingen forfattere som lever i et vakuum, alt må sees i sammenheng, sier Skobba.

Enig i kritikken

Professor og Balkan-ekspert Svein Mønnesland er enig i kritikken av Handke.

– Hans relasjon til krigsforbryterne og holdninger til konflikten på Balkan var svært kontroversiell, og brøyt med verdenssamfunnet sin oppfatning, sier Mønnesland.

Han mener allikevel at det er mulig å tenke to tanker samtidig, og at det ikke nødvendigvis er feil å gi den internasjonale Ibsenprisen til Handke.

– Det er en klar parallell til Knut Hamsun her, begge to kan hylles for sitt forfatterskap selv om man fordømmer de politiske holdningene, avslutter Mønnesland.

Kommer til Skien

En del av seremonien rundt utdelingen av prisen er at Handke skal holde et foredrag under Ibsenkonferansen i Skien i september. Skobba mener besøket bringer skam over byen og Ibsen sitt navn, og utfordrer arrangørene av foredraget:

– Arrangørene av arrangementet bør avlyse hele foredraget, eller i det minste arrangere et debattmøte med juryen der man kan diskutere hvorfor Handke fikk prisen, sier Skobba.

Ukjent med kritikken

Ansvarlig for Ibsenkonferansen i Skien, Hilde Guri Bohlin, blei kjent med kritikken mot Handke av NRK, og sier at i utgangspunktet skal prisvinneren holde foredrag under konferansen i september.

Hun presiserer at Ibsenkonferansen ikke har noe med juryen sitt arbeid å gjøre.

– Jeg skal i møte med komiteen rundt den internasjonale Ibsenprisen i dag, og tar med innspillene fra Skobba til møtet, avslutter Bohlin.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Skjermbilde fra en voldsvideo som er lagt ut på Instagram

Her går de løs på en av byens rusavhengige – kaller det «underholdning på høyt nivå»

Krossobanen

Krossobanen på Rjukan kan bli stengt utover sommeren

NRK anbefaler