Hyllet omstridt prisvinner

Kulturminister Thorhild Widvey hyllet Ibsenprisvinner Peter Handke på Twitter, da det ble kjent at han fikk prisen. – Imponerende, mente hun at han var.

Torhild Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey har ikke villet mene noe om prisvinneren.

Foto: NRK

Laster Twitter-innhold

Ibsenprisvinner Peter Handke ble møtt av sinte demonstranter som ropte «Fascist, fascist» da han skulle ta imot prisen på Nationaltheatret i går. Takketalen brukte han til å argumentere for sitt syn på Balkan-konflikten.

Mange er kritiske til den 71 år gamle østerrikske forfatteren på grunn av hans forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

– Skam over alle som misbruker demokrati, og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene – I demokratiets falske navn, leste han fra manuset sitt, da han mottok prisen i Oslo i går.

– Uvennlig mottakelse

I dag holdt Peter Handke en lengre tale i Skien, hvor det var en lengre seremoni for prisvinneren. Han mener han er blitt tatt imot på en uvennlig måte i Norge, og gir fra seg prispengene til et veldedig formål.

Utenfor Nationaltheatret

Fra demonstrasjonen i Oslo søndag

Forbauset Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey er blitt bedt om å uttale seg om kritikken mot Peter Handke, men sier i en e-post at hun er forbauset over kravet om at hun som politiker skal mene noe om en uavhengig jurys kunstneriske vurdering.

Forfatter og lyriker Øyvind Berg, mener Widvey må komme på banen.

– Kulturministeren blir brukt i propaganda for den ene siden og det er et konfliktnivå i denne saken som er fremmed for det norske kulturlivet. Juryen har ikke vist seg å være voksne nok til å takle dette konfliktnivået og da må folk som er vant til å stå i større ting stå i dette. I dette tilfellet er det kulturministeren, sier han.

Han mener valg av prisvinner sender politiske signaler.

– Prisen vil bli oppfattet som en håndsrekning fra Norge til de som ønsker fortsatt ufred på Balkan og under pristalen brukte han mye tid på å få frem et politisk budskap, forklarer han.

– Hvordan da?

– Han snakker som en serbisk fascist og når han uttaler seg på denne måten er det for å sende signaler til sine venner og allierte og det ser ut som om det norske politiske miljøet, altså kulturministeren har gått god for dette, sier han.

–Hva mener du kulturministeren bør gjøre?

– Gå ut og beklag, og avsett juryen.

Støtter kulturministeren

Anders Heger, forfatter, skribent og forlegger i Cappelen Damm, mener kulturministeren gjør rett i ikke å blande seg.

– Widvey har havnet i en fryktelig vanskelig situasjon og hun gjør rett i ikke å forsøke å mene noe om juryens valg. Men samtidig er det et faktum at hun risikerer at prisen blir brukt politisk i en eller annen sammenheng, sier han.

– Synes du kulturministeren bør avsette styret?

– Nei, det er et krav det ikke er tenkt langsiktig over. Da vil vi få en politisk styrt Ibsenpris og da kan vil likeså godt legge ned hele prisen.

Kulturministeren ønsker fortsatt ikke å kommentere saken da NRK tok kontakt mandag.

Kulturstrøm

 • Kan bli Årets trønder

  Maleren Håkon Bleken er en av finalistene til tittelen Årets trønder 2018. I november åpnet utstillingen «Do Not Go Gentle» på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum, noe NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke mente bærer preg av overskudd, kraft og er intenst levende, av snart 90 år gamle Bleken.

 • Får æres-Gullbjørnen

  Den 72 år gamle skuespilleren Charlotte Rampling blir hyllet med æres-Gullbjørn av Berlinalen den 14. februar. Berlin-festivalen skal også vise i alt ti av filmene fra den britiskfødte skuespillerens karriere. Blant dem den omdiskuterte italienske erotiske thrilleren «Nattportieren» fra 1974. For tiden er Rampling i gang med innspillingen av Paul Verhoevens nye film «Benedetta» som har premiere i 2019.

  Charlotte Rampling
  Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB Tema
 • «Dagsrevyen 60 år» mest sette

  I snitt såg 738.000 jubileumssendinga til Dagsrevyen på laurdag viser TNS Gallup. Det er meir enn noko anna program denne helga med ein marknadsdel på 54,7%. Dermed utkonkurrerte sendinga Idol-finalen på TV2 som i snitt vart sett av 444.000.