NRK Meny
Normal

Hyllet omstridt prisvinner

Kulturminister Thorhild Widvey hyllet Ibsenprisvinner Peter Handke på Twitter, da det ble kjent at han fikk prisen. – Imponerende, mente hun at han var.

Torhild Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey har ikke villet mene noe om prisvinneren.

Foto: NRK

Laster Twitter-innhold

Ibsenprisvinner Peter Handke ble møtt av sinte demonstranter som ropte «Fascist, fascist» da han skulle ta imot prisen på Nationaltheatret i går. Takketalen brukte han til å argumentere for sitt syn på Balkan-konflikten.

Mange er kritiske til den 71 år gamle østerrikske forfatteren på grunn av hans forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

– Skam over alle som misbruker demokrati, og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene – I demokratiets falske navn, leste han fra manuset sitt, da han mottok prisen i Oslo i går.

– Uvennlig mottakelse

I dag holdt Peter Handke en lengre tale i Skien, hvor det var en lengre seremoni for prisvinneren. Han mener han er blitt tatt imot på en uvennlig måte i Norge, og gir fra seg prispengene til et veldedig formål.

Utenfor Nationaltheatret

Fra demonstrasjonen i Oslo søndag

Forbauset Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey er blitt bedt om å uttale seg om kritikken mot Peter Handke, men sier i en e-post at hun er forbauset over kravet om at hun som politiker skal mene noe om en uavhengig jurys kunstneriske vurdering.

Forfatter og lyriker Øyvind Berg, mener Widvey må komme på banen.

– Kulturministeren blir brukt i propaganda for den ene siden og det er et konfliktnivå i denne saken som er fremmed for det norske kulturlivet. Juryen har ikke vist seg å være voksne nok til å takle dette konfliktnivået og da må folk som er vant til å stå i større ting stå i dette. I dette tilfellet er det kulturministeren, sier han.

Han mener valg av prisvinner sender politiske signaler.

– Prisen vil bli oppfattet som en håndsrekning fra Norge til de som ønsker fortsatt ufred på Balkan og under pristalen brukte han mye tid på å få frem et politisk budskap, forklarer han.

– Hvordan da?

– Han snakker som en serbisk fascist og når han uttaler seg på denne måten er det for å sende signaler til sine venner og allierte og det ser ut som om det norske politiske miljøet, altså kulturministeren har gått god for dette, sier han.

–Hva mener du kulturministeren bør gjøre?

– Gå ut og beklag, og avsett juryen.

Støtter kulturministeren

Anders Heger, forfatter, skribent og forlegger i Cappelen Damm, mener kulturministeren gjør rett i ikke å blande seg.

– Widvey har havnet i en fryktelig vanskelig situasjon og hun gjør rett i ikke å forsøke å mene noe om juryens valg. Men samtidig er det et faktum at hun risikerer at prisen blir brukt politisk i en eller annen sammenheng, sier han.

– Synes du kulturministeren bør avsette styret?

– Nei, det er et krav det ikke er tenkt langsiktig over. Da vil vi få en politisk styrt Ibsenpris og da kan vil likeså godt legge ned hele prisen.

Kulturministeren ønsker fortsatt ikke å kommentere saken da NRK tok kontakt mandag.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix