Hopp til innhold

Klart for premiere på påkostet Top Gear-arvtaker

Forventningene er skyhøye når den originale Top Gear-gjengen fredag ruller ut sitt nye bilshow «The Grand Tour».

BBCs «Top Gear» var en av TV-historiens største internasjonale suksesser, men havarerte kolossalt i fjor vår da programleder Jeremy Clarkson gikk til fysisk angrep på en av sine medarbeidere.

Clarkson ble sparket fra showet, og i kjølvannet takket også medprogramlederne James May og Richard Hammond for seg.

Forsøket på å bringe serien videre med nye frontfigurer har vært skuffende. BBC har slitt voldsomt med seertallene, og mange mener at magien forsvant med den originale programledertrioen.

Påkostet strømmeshow

Fredag gjenoppstår samspillet mellom Clarkson, May og Hammond i serien «The Grand Tour», som vises eksklusivt på strømmetjenesten Amazon Prime. For cirka 70 kroner i måneden får man tilgang til episodene som legges ut ukentlig.

Programledertrioen har skrevet under på en 36-episoderskontrakt som går over tre år. Og der «Top Gear» muligens var påkostet, drar det nye showet på enda mer. Ifølge The Telegraph skal totalkostnadene for Amazon være på 1,7 milliarder kroner, og hver episode koster etter sigende nærmere 50 millioner kroner å lage.

Amazon har dermed lagt enorme summer på bordet i forsøket på å bli en strømmingaktør som kan utfordre giganten Netflix.

Chris Evans og The Stig fra «Top Gear»

Chris Evans overtok som ny programleder for «Top Gear» etter Clarkson & co, men ga seg i sommer etter hard kritikk og katastrofale seertall.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Må distansere seg fra «Top Gear»

«The Grand Tour» skal besøke en rekke steder verden over med sitt studiotelt. Johannesburg, Loch Ness, Rotterdam, California, Dubai og Nord-Finland er blant stedene som får besøk i første sesong.

Men til tross for spektakulære innspillingsmål, superbiler og påkostede eksplosjoner: Vennskapet og samspillet mellom de tre programlederne skal ifølge produsent Andy Wilman være det bærende elementet, skriver The Telegraph.

Samtidig må de unngå å legge seg så nært opp til «Top Gear» at de får et søksmål fra BBC i postkassa. Verken den anonyme stuntkjøreren The Stig eller kjendisspalten «Star In A Reasonably Priced Car» blir derfor videreført.

Jeremy Clarkson sier at de har tatt sjansen på å ta i bruk en testbane lik den i Top Gear, fordi dette anses som en essensiell rekvisitt i ethvert bilshow. At showet spilles inn i et stort telt framfor i et studio skal være av frykt for søksmål fra BBC.

Selvsagt er dyre biler og Hollywood-stjernegjester (som Charlize Theron og Matt Damon) en del av pakken.

Og ting kan tyde på at gjengen ikke har parkert sin politisk ukorrekte holdning til miljøvennlige biler. To hybridbiler av merket Toyota Prius ble nylig funnet vraket på kreative måter i Berlin og London:

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Tommy «Proffen» Karlsen Sandum bisettes fredag

  Skuespiller Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke på Grünerløkka i Oslo fredag. Det skriver NTB.

  Sandum er trolig best kjent for sin rolle som Proffen i filmene om «Pelle og Proffen», basert på bøkene til Ingvar Ambjørnsen.

  Artister som Jarle Bernhoft, Ingrid Olava og Tuva Syvertsen skal opptre i bisettelsen, ifølge VG. Det skal også Håvard Bakke, som spilte Pelle i filmene.

  Ifølge avisa innledet presten med å si at 48-åringen døde av blodpropp i lungen.

  Sandum døde tirsdag 6. februar.

  Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke i Oslo 23.02.2024.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB