NRK Meny
Normal

Klager First House inn for etikkråd

Kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese mener at deres konkurrent First House har brutt bransjens etiske regelverk.

Hans Geelmuyden

Geelmuyden Kiese og styreleder Hans Geelmuyden har klaget First House inn for bransjens egen organisasjon, og mener de bryter det etiske regelverket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Geelmuyden Kiese (GK) har sendt et brev til bransjeorganisasjonen KOMM, og beskylder First House for å ha brutt åtte punkter i det etiske regelverket, skriver DN.no.

Klagen gjelder det GK mener er kritikkverdige forhold rundt tre saker hvor First House har vært involvert.

Det dreier seg om Troms Kraft-saken, Kina-saken, samt en henvendelse fra First House til oljeorganisasjonen OGP i London.

– Manglende åpenhet

Harald Stanghelle og Morten Wetland

I et leserinnlegg skrev Morten Wetland i First House om hvilke pinlige scener det utløste at Barack Obama fikk fredsprisen. Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle (til venstre) henviste til rykter som sa at First House var hyret inn av kinesiske interesser. First House har avvist dette.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Om Troms Kraft-saken skriver GK at den viser «hvorledes rådgivere i selskapet systematisk selger inn sine politiske venner og kontakter, og ikke kommunikasjonskunnskap».

Den såkalte Kina-saken omhandler om hvorvidt First House har blitt hyret inn av kinesiske interesser for å svekke Nobelkomiteen. Dette har First House avvist.

GK hevder i sin klage at First House ikke har vist nok åpenhet rundt sine kundeforhold, og at First House-topp Morten Wetland sitt innlegg i Dagens Næringsliv illustrerer dette.

Les også: First House-partner har styreverv for norsk-kinesisk handelsforum

I alle tre saker mener GK at First House har brutt kravet til at medlemmer skal holde en høy profesjonell standard, brutt på intensjonene i regelverket om åpenhet og demokrati, samt brutt intensjonene i regelverket om å bygge bransjens omdømme.

Avviser kritikken

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra daglig leder Per Høiby i First House. Til DN.no sier han at han ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Vi har mottatt klagen og lest den med stor interesse. Vi kjenner oss virkelig ikke igjen i den beskrivelsen som klageren gir. Klagen inneholder en rekke faktiske feil og udokumenterte påstander, men vi skal naturligvis håndtere dette på saklig og skikkelig vis, sier han.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz