Klager First House inn for etikkråd

Kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese mener at deres konkurrent First House har brutt bransjens etiske regelverk.

Hans Geelmuyden

Geelmuyden Kiese og styreleder Hans Geelmuyden har klaget First House inn for bransjens egen organisasjon, og mener de bryter det etiske regelverket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Geelmuyden Kiese (GK) har sendt et brev til bransjeorganisasjonen KOMM, og beskylder First House for å ha brutt åtte punkter i det etiske regelverket, skriver DN.no.

Klagen gjelder det GK mener er kritikkverdige forhold rundt tre saker hvor First House har vært involvert.

Det dreier seg om Troms Kraft-saken, Kina-saken, samt en henvendelse fra First House til oljeorganisasjonen OGP i London.

– Manglende åpenhet

Harald Stanghelle og Morten Wetland

I et leserinnlegg skrev Morten Wetland i First House om hvilke pinlige scener det utløste at Barack Obama fikk fredsprisen. Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle (til venstre) henviste til rykter som sa at First House var hyret inn av kinesiske interesser. First House har avvist dette.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Om Troms Kraft-saken skriver GK at den viser «hvorledes rådgivere i selskapet systematisk selger inn sine politiske venner og kontakter, og ikke kommunikasjonskunnskap».

Den såkalte Kina-saken omhandler om hvorvidt First House har blitt hyret inn av kinesiske interesser for å svekke Nobelkomiteen. Dette har First House avvist.

GK hevder i sin klage at First House ikke har vist nok åpenhet rundt sine kundeforhold, og at First House-topp Morten Wetland sitt innlegg i Dagens Næringsliv illustrerer dette.

Les også: First House-partner har styreverv for norsk-kinesisk handelsforum

I alle tre saker mener GK at First House har brutt kravet til at medlemmer skal holde en høy profesjonell standard, brutt på intensjonene i regelverket om åpenhet og demokrati, samt brutt intensjonene i regelverket om å bygge bransjens omdømme.

Avviser kritikken

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra daglig leder Per Høiby i First House. Til DN.no sier han at han ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Vi har mottatt klagen og lest den med stor interesse. Vi kjenner oss virkelig ikke igjen i den beskrivelsen som klageren gir. Klagen inneholder en rekke faktiske feil og udokumenterte påstander, men vi skal naturligvis håndtere dette på saklig og skikkelig vis, sier han.

Kulturstrøm

 • Ble tildelt ytringsfrihetspris

  Sumaya Jirde Ali ble på søndag tildelt Forfatterforeningens ytringsfrihetspris melder blant annet Adresseavisen. Somaliskfødte Jirde Ali er ifølge juryen en av sin generasjons viktigste stemmer og har de siste to årene gitt ut to skjønnlitterære bøker i tillegg til å være spaltist i Klassekampen og Morgenbladet.

  Sumaya Jirde Ali
  Foto: Ole Dalen / NRK
 • Grindr fyller ti år

  Den kjente datingappen for homofile så lyset for ti år siden i dag melder DR. Appen var den første GPS-baserte datingappen og var dermed forløperen til blant annet Tinder og Happen.

 • Scott Walker er død

  Popartisten Scott Walker er død 76 år gammal. Det opplyser plateselskapet hans, 4AD, skriv The Guardian. Amerikansk-britiske Walker blei først kjend for å vere ein del av gruppa the Walker Brothers på 60-talet. Seinare hadde han ei solokarriere.