NRK Meny
Normal

Klager First House inn for etikkråd

Kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese mener at deres konkurrent First House har brutt bransjens etiske regelverk.

Hans Geelmuyden

Geelmuyden Kiese og styreleder Hans Geelmuyden har klaget First House inn for bransjens egen organisasjon, og mener de bryter det etiske regelverket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Geelmuyden Kiese (GK) har sendt et brev til bransjeorganisasjonen KOMM, og beskylder First House for å ha brutt åtte punkter i det etiske regelverket, skriver DN.no.

Klagen gjelder det GK mener er kritikkverdige forhold rundt tre saker hvor First House har vært involvert.

Det dreier seg om Troms Kraft-saken, Kina-saken, samt en henvendelse fra First House til oljeorganisasjonen OGP i London.

– Manglende åpenhet

Harald Stanghelle og Morten Wetland

I et leserinnlegg skrev Morten Wetland i First House om hvilke pinlige scener det utløste at Barack Obama fikk fredsprisen. Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle (til venstre) henviste til rykter som sa at First House var hyret inn av kinesiske interesser. First House har avvist dette.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Om Troms Kraft-saken skriver GK at den viser «hvorledes rådgivere i selskapet systematisk selger inn sine politiske venner og kontakter, og ikke kommunikasjonskunnskap».

Den såkalte Kina-saken omhandler om hvorvidt First House har blitt hyret inn av kinesiske interesser for å svekke Nobelkomiteen. Dette har First House avvist.

GK hevder i sin klage at First House ikke har vist nok åpenhet rundt sine kundeforhold, og at First House-topp Morten Wetland sitt innlegg i Dagens Næringsliv illustrerer dette.

Les også: First House-partner har styreverv for norsk-kinesisk handelsforum

I alle tre saker mener GK at First House har brutt kravet til at medlemmer skal holde en høy profesjonell standard, brutt på intensjonene i regelverket om åpenhet og demokrati, samt brutt intensjonene i regelverket om å bygge bransjens omdømme.

Avviser kritikken

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra daglig leder Per Høiby i First House. Til DN.no sier han at han ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Vi har mottatt klagen og lest den med stor interesse. Vi kjenner oss virkelig ikke igjen i den beskrivelsen som klageren gir. Klagen inneholder en rekke faktiske feil og udokumenterte påstander, men vi skal naturligvis håndtere dette på saklig og skikkelig vis, sier han.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK