Hopp til innhold

Klager First House inn for etikkråd

Kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese mener at deres konkurrent First House har brutt bransjens etiske regelverk.

Hans Geelmuyden

Geelmuyden Kiese og styreleder Hans Geelmuyden har klaget First House inn for bransjens egen organisasjon, og mener de bryter det etiske regelverket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Geelmuyden Kiese (GK) har sendt et brev til bransjeorganisasjonen KOMM, og beskylder First House for å ha brutt åtte punkter i det etiske regelverket, skriver DN.no.

Klagen gjelder det GK mener er kritikkverdige forhold rundt tre saker hvor First House har vært involvert.

Det dreier seg om Troms Kraft-saken, Kina-saken, samt en henvendelse fra First House til oljeorganisasjonen OGP i London.

– Manglende åpenhet

Harald Stanghelle og Morten Wetland

I et leserinnlegg skrev Morten Wetland i First House om hvilke pinlige scener det utløste at Barack Obama fikk fredsprisen. Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle (til venstre) henviste til rykter som sa at First House var hyret inn av kinesiske interesser. First House har avvist dette.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Om Troms Kraft-saken skriver GK at den viser «hvorledes rådgivere i selskapet systematisk selger inn sine politiske venner og kontakter, og ikke kommunikasjonskunnskap».

Den såkalte Kina-saken omhandler om hvorvidt First House har blitt hyret inn av kinesiske interesser for å svekke Nobelkomiteen. Dette har First House avvist.

GK hevder i sin klage at First House ikke har vist nok åpenhet rundt sine kundeforhold, og at First House-topp Morten Wetland sitt innlegg i Dagens Næringsliv illustrerer dette.

Les også: First House-partner har styreverv for norsk-kinesisk handelsforum

I alle tre saker mener GK at First House har brutt kravet til at medlemmer skal holde en høy profesjonell standard, brutt på intensjonene i regelverket om åpenhet og demokrati, samt brutt intensjonene i regelverket om å bygge bransjens omdømme.

Avviser kritikken

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra daglig leder Per Høiby i First House. Til DN.no sier han at han ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Vi har mottatt klagen og lest den med stor interesse. Vi kjenner oss virkelig ikke igjen i den beskrivelsen som klageren gir. Klagen inneholder en rekke faktiske feil og udokumenterte påstander, men vi skal naturligvis håndtere dette på saklig og skikkelig vis, sier han.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober