Kjent fotograf anklages for bildejuks

Flere fotografier av den prisbelønte National Geographic-fotografen Steve McCurry viser seg å være manipulerte. Fotografen selv skylder på rutinesvikt.

Manipulert bilde av Steve McCurry

FOTLØST FOTO: Et av Steve McCurrys bilder fra Cuba viser tydelige tegn på manipulering. Nå har flere avdekket ytterligere eksempler på fotofikling fra den prisbelønte fotografen.

Foto: Mary Altaffer / Steve McCurry / NTB Scanpix

Afghan girl

IKONISK BILDE: Bildet av den unge afghanske jenta Sharbat Gula ble et symbol på flyktningers situasjon.

Foto: Steve Mccurry

Steve McCurry ble først kjent da han som en av de første vestlige fotografene dokumenterte den sovjetiske invasjonen av Afghanistan i 1980.

I 1985 prydet hans portrett av en ung afghansk jente forsiden av magasinet National Geographic. Bildet har senere blitt brukt av flere humanitære organisasjoner som et symbol på flyktningers lidelser.

McCurry har fortsatt å høste heder, ære og priser for sine dokumentariske bilder fra kriger og konfliktområder, men nå har han muligens fått en skrape i lakken, skriver fotografinettstedet Petapixel.

Veiskilt byttet plass

Det var den italienske fotografen Paolo Viglione som først oppdaget noe rart ved et av McCurrys bilder på en utstilling i Italia.

På et bilde fra Cuba har et veiskilt tilsynelatende blitt flyttet på, mens en fotgjenger ser ut til å ha mistet den ene foten.

Da Viglione la ut bildebevis for fotofiklingen på sin egen blogg, gikk det ifølge Petapixel kun kort tid før originalbildet forsvant fra McCurrys eget nettsted.

Det tok til gjengjeld ikke lang tid før flere eksempler dukket opp.

På et bilde av bangladeshiske barn som spiller fotball, er ett av barna retusjert bort. På et annet bilde har opptil flere personer, samt en vogn og en lyktestolpe i bakgrunnen, på mystisk vis forsvunnet.

Fotballspillende barn i Bangladesh

FØR: Et bilde fra McCurrys blogg viser fotballspillende barn i Bangladesh i 1983.

Foto: Steve McCurry / stevemccurry.wordpress.com
Manipulert bilde av fotballspillende barn i Bangladesh

ETTER: På versjonen som ligger på McCurrys eget nettsted har ett av barna på mystisk vis forsvunnet.

Foto: Steve McCurry / stevemccurry.com

Tar ansvar for feil

Nettstedet ba McCurry om en kommentar, og fikk en lengre skrevet uttalelse til svar.

«Jeg prøver å være så involvert som jeg kan i å se over trykkingen av arbeidene mine, men i mange tilfeller er bildene trykket og sendt ut mens jeg er borte. Det er det som har skjedd i dette tilfellet. Det sier seg selv at det som skjedde med dette bildet var en feil som jeg må ta ansvar for.», skriver McCurry, og legger til at han har endret rutinene ved studioet sitt for å unngå at noe lignende skjer igjen.

Fotografen har imidlertid så langt ikke svart på hva som har skjedd med de andre bildene som har blitt avslørt som manipulerte.

Con un cosa del genere ti squalificano anche dal concorso della parrocchia. Siamo agli antipodi del fotogiornalismo e dell'etica. Buone al massimo come poster.

Publisert av Gianmarco Maraviglia Tirsdag 26. april 2016

Kulturstrøm

  • «Friends» 25 år

    Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

    - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.
  • Facebook kvitter seg med apper

    Facebook har kvittet seg med tusenvis av apper som feilaktig kan ha misbrukt brukernes personopplysninger, opplyser nettsamfunnet fredag, skriver Washington Post. Facebook startet en prosess i vår, som tiltak etter episoden med Cambridge Analytica.