NRK Meny
Normal

Rike kinesere presser kunstprisene i været

Rekorder settes til stadighet i auksjonshusene; milionene sitter for tiden særlig løst når Picasso og Warhol går under klubba.

BRITAIN-ART-PABLO PICASSO

Picasso-bildet «La Lecture» fra 1932 ble solgt tirsdag til en ukjent person, for svimlende 230 millioner norske kroner. De mest populære bildene ligger nå skyhøyt i pris.

Foto: LEON NEAL / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Britain Picasso Auction

«La Lecture» forestiller Marie-Therese Walter sovende i en stol med en bok i fanget. De to møttes utenfor en undergrunnsstasjon i Paris i 1927, og hun var hans elskerinne og modell frem til 1935, da han giftet seg med Olga Khokhlova.

Foto: Sotheby's / Ap
Pablo Picassos bilde Nu au Plateau de Sculpteur Handout image of Pablo Picasso's 1932 painting "Nu au Plateau de Sculpteur (Nude, Green Leaves and Bust)"

Pablo Picassos Nu au Plateau de Sculpteur (/ Nude, Green Leaves and Bust) satte ny verdensrekord da det ble solgt for rundt 650 millioner kroner i fjor.

Foto: HO / Reuters
US-BRITAIN-ART-CHRISTIE'S

Også Andy Warhol sine bilder går godt for tiden; dette tidligere ukjente trykket av et selvportrett selges ved Christie's 16. februar.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Picasso-bildet «La Lecture» fra 1932 forestiller Pablo Picassos elskerinne og modell Marie-Therese Walter i en stol.

Bildet ble i går solgt for over 25 millioner britiske pund (over 230 millioner norske kroner) ved auksjonshuset Sotheby's - nesten dobbelt så mye som det var regnet med å gå for, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Kjøperen bød via mobiltelefon og ønsker å være anonym.

I 1989 gikk bildet for 6,3 millioner amerikanske dollar – eller rundt 37 millioner norske kroner.

Med finanskrisen ble færre bilder lagt ut for salg, samtidig som nye kundegrupper kom til. Dermed steg prisene.

Les også: Innrømmer sikkerhetssvikt

– Skal vise at de har penger og god smak

– Den store nye gruppen kjøpere på kunstmarkedet er kineserne. De har godt med penger, og de vil ha europeisk kunst, i tillegg til kinesisk, sier Forsberg.– Rekorder settes hele tiden

– Mange av dem skal vise at de har penger og god smak, men de vil også gjøre gode investeringer, og Picasso er den mest verdifulle kunstneren nå, målt i total omsetning per år – i kamp med Andy Warhol.

Et hittil ukjent trykk av et selvportrett av Andy Warhol selges ved Christie’s neste uke, og forventes å gå for atskillige titalls millioner norske kroner, ifølge CBC News.

Les også: Andy Warhols selvportretter

– Stadige rekorder

– Det er stor etterspørsel etter de beste bildene. De går langt over vurdering, og det blir satt rekorder hele tiden, sier daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel i Oslo, Knut Forsberg.

I fjor satte Sotheby’s hovedrival Christie’s ny verdensrekord da et Picasso-bilde («Nude, Green Leaves and Bust») for over 106 millioner amerikanske dollar (rundt 650 millioner norske kroner) under en auksjon i New York.

Les også: 650 millioner for et Picasso-bilde

Les også: Falt gjennom Picasso-maleri

– Flater ut på sikt

«Nye kjøpere» kommer i bølger; for noen år siden var det russerne.

I tillegg holder de tradisjonelle samlerne, som stort sett er europeiske og amerikanske, fortsatt stand, tross den vanvittige prisstigningen.

– Ny teknologi har dessuten gjort at alle vet om bildene som skal selges. De som vil ha det kan by, uansett hvor de befinner seg, sier Forsberg.

– For oss som er i bransjen er høye priser naturligvis bra, men det flater gjerne ut på sikt.

Kan du bli syk av kunst?

I 1996 ville ingen ha «La Lecture»

Da «La Lecture» ble forsøkt solgt til en vurdering på mellom seks og åtte millioner dollar i 1996 (altså 83 millioner norske kroner mindre enn det ble solgt for i går), var det ingen som slo til.

– De beste Picasso-bildene har økt voldsomt i pris de to-tre siste årene, sier Forsberg.

– Det ble nok vurdert for høyt den gang.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK