Hopp til innhold

Syk av kunst?

Kan et vakkert maleri få deg til å besvime? Dette vil forskere i Firenze nå prøve å få svar på.

GERMANY-ART-MUSEUM-BONN
Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Kan kunst gjøre deg svimmel? Kan et vakkert maleri få deg til å hallusinere? Er det mulig å bli så begeistra for en statue at man rett og slett besvimer?

Nå er et forskerteam i Firenze i gang med å måle turisters fysiske reaksjoner på byens mange kunstverk.

Svimmel og forvirra av kunst

Stendhals syndrom er betegnelsen på en psykisk lidelse som kan gjøre seg gjeldende når man opplever særdeles vakker kunst. Den kan gi seg utslag i svimmelhet, forvirring, hallusinering, økt hjerterytme og besvimelse.

Nå er forskerne i gang med å måle publikums reaksjoner når de besøker Palazzo Medici Riccardi , et renessansepalass i Firenze.

Frivillige besøkende vil få monitorert puls, blodtrykk og pustefrekvens når de rusler rundt i det monumentale byggverket som ble tegna av Michelozzo på 1400-tallet. Etterpå vil de få muligheten til å skrive ned hvordan de opplevde at kunsten påvirka dem, både fysisk og følelsesmessig.

Palazzo Medici Riccardi

I dette renessansepalasset skal publikums fysiske reaksjoner på kunst måles.

Foto: Gryffindor / Wikimedia Commons

106 innlagt

Psykiatere har lenge debattert hvorvidt Stendhals syndrom virkelig er reelt. Men i følge Telegraph har sykehuset Santa Maria Nuova i Firenze lenge vært vant til å behandle turister med symptomer på lidelsen. I løpet av en tiårsperiode ble 106 turister innlagt med «kortvarige atypiske psykoser».

Mona Semb er sjefpsykolog ved Søndre Oslo DPS, og har skrevet Stendhalsyndromet: Når renessansekunst fører til nervøse sammenbrudd . Hun forteller til NRK.no at Stendhals syndrom ikke er noe å være redd for.

– Det kan tvert i mot være en opplevelse som gjør at man blir bedre kjent med seg selv og sitt indre liv. For å forstå reaksjonene så må man se på den enkeltes personlige historie og hvilken påvirkning kunsten i seg selv utgjør. Det er også slik at det å være på reise innebærer å miste de trygge hverdagslige rammene og slik gjøre en mer sårbar i møte med kunsten

Hun påpeker kunstens kontrast mellom innhold og form som et viktig aspekt.

– Når innholdet kan føles uutholdelig kommer det likevel til uttrykk gjennom en ordnet, balansert og harmonisk form. Kunsten kan vise at ens egne ubevisste følelser både kan tolereres og kommuniseres til andre.

Ikke syk av Munch

Lill Heidi Opsahl er leder for undervisningsseksjonen ved Munch-museet, og har aldri opplevd at besøkende har blitt syke.

– Jeg har opplevd voldsom begeistring, men i løpet av mine 13 år her har jeg ikke sett noe som kan minne om Stendhals syndrom.

Hun har selv vært i Firenze, og skjønner reaksjonene.

– Det er veldig varmt og du står lenge i kø. Så ser du malerier av noen av verdens mest kjente kunstnere. Det er klart du blir gira! Det ble i alle fall jeg.

Terapeutisk effekt

Semb sier at Stendhals syndrom kan ha en terapeutisk effekt, at kunsten kan skape en kontakt med ubevisste følelser og fortrengte konflikter som dermed kan bearbeides.

Hun tror ikke storslåtte naturopplevelser vil kunne frembringe syndromet på samme måte som menneskeskapt kunst.

– Et kunstverk vil på en annen måte enn natur være mettet på symboler. Kunstneren vil i arbeidet skape noe ut i fra et indre liv, kunst kan representere psykologisk erfaring av universell karakter. Kunst er dybde brakt til overflaten.

Hun åpner likevel for at musikk kan ha noe av den samme effekten.

Uansett presiserer hun at Stendhals syndrom ikke trenger å bli sett på som en lidelse.

–Nei, for all del - mennesket trenger kunst. For å sitere Freud, «Å nyte det vakre har en særskilt mildt berusende karakter.»

Har du hatt Stendhal syndrom-lignende reaksjoner på kunst?