Julomania langs norske veier

Det er ikke bare Julehuset i Drøbak som har høytid hele året. Stadig flere nordmenn har juledilla og nedlesser hus og hage med lys og julepynt uhemmet etter amerikansk mønster.

Til allmenn beundring – kanskje også til en viss forargelse. Men det krever kontinuerlige forberedelser og planlegging.

– Vi håper jo å bidra til å spre glede rundt oss, ikke forarge. Derfor er vi litt moderate, sier to humoristiske – og ikke så lite selvironiske – gode naboer i en muntert dekorert tomannsbolig på Nordstrand i Oslo.

Les også: Her er årets julehus-finalister!

Mistet tellingen

– Vi mistet tellingen ved 20.000 lyspunkter. Nå har vi sikkert til sammen nærmere 30.000 punkter som lyser opp i nabolaget. Og fortsatt er det plass til flere, sier kompisene Christopher Hars og Bjørn Sværen, som har lidd av julomania i over ti år.

Og de er slett ikke alene om lidenskapen. Scanpix har foretatt en liten rundreise med bil og med tog for å spore fenomenet gjennom fotolinsen: Overdådig dekorerte julehus nær sagt langs alle spor og veier.

Les også: Arrangerer julelystenning av huset

– Og ut vinduet til høyre vil dere nå få se Julehuset på Nesbyen. Vi sakker farten slik at dere kan beundre og fotografere åndsverket, annonserer NSB i god tid før toget passerer på vei til Bergen.

NRK.no med julehus-kåring

De to siste ukene har NRK.no fått inn mange bilder av julepyntede hus i forbindelse med den uhøytidlige kåringen «Norges fineste julehus».

Les også: Her snakker vi skikkelig julehus!

Fem finalister som alle har latt kreativiteten få utløp på ytterveggene og andre nærliggende bygninger er valgt ut, og nå er det bare opp til leserne å stemme på en vinner.

Konkurransen avsluttes på fredag, og frem til da kan du gå hit for å stemme på din favoritt!

Kulturstrøm

 • Københavns moteuke krever bærekraft

  Copenhagen Fashion Week åpnet med å fram en treårsplan for bærekraft som får bransjen til å kalle byen for den nye motehovedstaden. Målet om at alle deltakere må tilfredsstille tøffe bærekraftsmål vekker oppmerksomhet, skriver Business of Fashion.

 • Satsing på norsk teaterstykke

  Jo Strømgren og Kate Pendrys teaterstykke «Sammenbruddet» får internasjonal interesse. 30 representanter fra ulike scenehus kommer til Norge for å se urpremieren på Operaen. Besøket er støttet av Danse- og teatersentrum, Utenriksdepartementet og en rekke norske ambassader. (NTB)

  Vilde Viktoria Madsen (foran) og Kate Pendry i Sammenbruddet på Operaen
  Foto: Jubal Battisti / NTB
 • Nytt svensk elg-TV

  SVTs nye sending om elg på vandring vil vare fra 15. april til 3. mai. «Den stora älgvandringen» i fjor hadde tre millioner seere. De nye opptakene skjer i Nord-Sverige der elg har svømt over Ångermanälven i uminnelige tider. Det er planer om å utvide sendingen til å vise flere dyr- og fuglearter. Flere land, blant annet Norge, har vist interesse for å kjøpe årets sending. (NTB)

  Elg som trekker i «Den stora älgvandringen» på SVT i 2019. I Kullberg i Nord-Sverige.
  Foto: SVT / NTB