Julomania langs norske veier

Det er ikke bare Julehuset i Drøbak som har høytid hele året. Stadig flere nordmenn har juledilla og nedlesser hus og hage med lys og julepynt uhemmet etter amerikansk mønster.

Til allmenn beundring – kanskje også til en viss forargelse. Men det krever kontinuerlige forberedelser og planlegging.

– Vi håper jo å bidra til å spre glede rundt oss, ikke forarge. Derfor er vi litt moderate, sier to humoristiske – og ikke så lite selvironiske – gode naboer i en muntert dekorert tomannsbolig på Nordstrand i Oslo.

Les også: Her er årets julehus-finalister!

Mistet tellingen

– Vi mistet tellingen ved 20.000 lyspunkter. Nå har vi sikkert til sammen nærmere 30.000 punkter som lyser opp i nabolaget. Og fortsatt er det plass til flere, sier kompisene Christopher Hars og Bjørn Sværen, som har lidd av julomania i over ti år.

Og de er slett ikke alene om lidenskapen. Scanpix har foretatt en liten rundreise med bil og med tog for å spore fenomenet gjennom fotolinsen: Overdådig dekorerte julehus nær sagt langs alle spor og veier.

Les også: Arrangerer julelystenning av huset

– Og ut vinduet til høyre vil dere nå få se Julehuset på Nesbyen. Vi sakker farten slik at dere kan beundre og fotografere åndsverket, annonserer NSB i god tid før toget passerer på vei til Bergen.

NRK.no med julehus-kåring

De to siste ukene har NRK.no fått inn mange bilder av julepyntede hus i forbindelse med den uhøytidlige kåringen «Norges fineste julehus».

Les også: Her snakker vi skikkelig julehus!

Fem finalister som alle har latt kreativiteten få utløp på ytterveggene og andre nærliggende bygninger er valgt ut, og nå er det bare opp til leserne å stemme på en vinner.

Konkurransen avsluttes på fredag, og frem til da kan du gå hit for å stemme på din favoritt!

Kulturstrøm

 • «Ut og stjæle hester» beste film

  Pia Tjelta vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle i «Blindsone». Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Tobias Santelmann for rollen i «Mordene i Kongo». Beste regi gikk til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

  Pia Tjelta
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Madrugada-vokalist til sykehus

  Madrugada har avlyst sin konsert i Sveits i kveld, etter at vokalist Sivert Høyem ble innlagt på sykehus lørdag morgen. Høyem skriver på bandets Facebook-side at han fikk smerter i brystet på flyet fra Bodø, men at det ikke skal være noe alvorlig. Fredag spilte bandet på Parkenfestivalen i Bodø.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
 • Hamar Arbeiderblad hacket

  Ukjente hackere overtok forsida til Hamar Arbeiderblads nettutgave fredag kveld, skriver medier24. Et bilde og teksten «Fuck ISIS - Stop the Waar» møtte leserne. Sjefredaktør Carsten Bleness sier avisa raskt fikk fjernet plakaten, og at de nå jobber med å styrke egen sikkerhet.