NRK Meny
Normal

Her er årets julehus-finalister!

Hvilket av disse fem hjemmene mener du fortjener tittelen «Norges fineste julehus»?

julehus, finalister 2010

Disse fem er finalistene i NRK.nos uhøytidlige kåring av «Norges fineste julehus». Stem på din favoritt nederst i artikkelen!

Foto: fotomontasje

Adventstiden er godt i gang, og NRK.no har fått inn mange fine bilder av julepyntede hus over hele landet. Blant disse har vi plukket ut fem hjem som vi synes er ekstra fine – og nå er det opp til deg å kåre en vinner.

Gi din stemme nederst i saken!

Dette er finalistene:

1. Julehuset i Tromsø

Julehus, Bjørn Jarle Sørensen
Foto: Sigurd Skjelmo
Julehuset i Tromsø, Bjørn Jarle Sørensen

Bjørn Jarle Sørensen har blant annet en 4 meter høy snømann utenfor stueveggen.

Foto: Sigurd Skjelmo

Bjørn Jarle Sørensen starter monteringen av juledekorasjonene midt i november. I år består pynten blant annet av rundt 5000 lys, og en fire meter høy snømann som holdes oppe ved hjelp av en luftkompressor.

Også grillstua har fått sin egen belysning, og rundt på plenen holder både hagenisser og selvlysende rådyr til.

Les også: Her snakker vi skikkelig julehus!

2. Julehuset i Stavanger

julehus, stavanger, mads tharaldsen
Foto: Mads Tharaldsen

Det er Mads Tharaldsen som har nominert huset på vegne av sine foreldre, og han kan fortelle at faren har jobbet hver kveld og helg i tre uker med å montere opp alle lysene.

Julehus, stavanger, mads tharaldsen

Både forsiden og baksiden av huset er godt dekket av julelys.

Foto: Mads Tharaldsen

200 meter med lysslynger må til for å skape den rette julestemningen hos familien Tharaldsen, som i år faktisk arrangerte «julehustenning» for venner og familie.

Les også: Arrangerer julelystenning av huset

Og til tross for at det kan se sånn ut, bidrar ikke herligheten med noen stor post på strømregningen, da alle de 5000 lyskildene er energisparende LED-pærer, som til sammen ikke bruker mer enn 300 watt, skal vi tro innsenderen.

3. Julehuset i Ranvik

julehus ranvik, heidi og kjell skjørsæther
Foto: Kjell Arild Skjørsæther
julehus i ranvik, kjell arild skjørsæther

Flere nisser ønsker gjestene velkommen.

Foto: Privat

Heidi og Kjell Skjørsæther har pyntet huset sitt i Ranvik hver jul siden de kjøpte det i 2003.

De lager julestemning ved hjelp av lysslynger i flere farger, mens tradisjonelle, norske julenisser ønsker gjestene velkommen utenfor inngangsdøren.

Og familien er ikke alene om å pynte utsiden til jul i nabolaget – de kan nemlig fortelle at bygda på folkemunne blir kalt «Lille Amerika», og at flere valfarter til Ranvik i desember for å se på alle de fine husene.

Les også: Er dette Norges fineste julehus?


4. Julehuset på Kvaløya

julehus, vegard jørgensen
Foto: Privat
julehus kvaløya, HildeGunn Jørgensen

Blinkende nisser er plassert flere steder på veggen.

Foto: Privat

I ti år har HildeGunn Jørgensen pyntet til jul på denne måten, og det har blitt en del kroner på utstyr opp gjennom årene. Siden de fleste av lysene henger oppe hele året, bruker hun «bare» en uke på å gjøre det klart før adventstiden hvert år.

– Julen er helt spesiell for meg, og jeg bytter ut alt med juleting både ute og inne, forteller Jørgensen, som bor i det naboene har døpt «pepperkakehuset».

Les også: Julehuset kostar 30 kroner døgnet

5. Julehuset på Vinterbro

Julehuset på Vinterbro
Foto: Hans Vestre
Julehus

Over 800 nisser er plassert rundt omkring i og utenfor huset.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Med 20 000 julelys og over 800 nisser, kvalifiserer muligens dette huset til tittelen «Norges mest pyntede julehus». Bjørg Andresen og Tore Karlsen har brukt de siste 16 årene på samlingen, og for tiende år på rad kan både naboer og tilreisende bivåne det godt opplyste julehuset som ligger helt inntil E18 på Vinterbro.

Også de kan skilte med en fire meter høy snømann, og nisser som både hopper, spretter og humrer hjertelig når du går forbi.

Les også: Norges mest pynta julehus?

Stem på din favoritt her! Vinneren kåres fredag 17. desember.

Avstemmingen er avsluttet.

Kulturstrøm

 • Springsteen i Netflix

  Bruce Springsteen opptrer for tida i New York med einmannsshowet «Springsteen on Broadway», der han syng, spelar og fortel historier frå livet som artist. I går offentleggjorde Netflix at ein innspelt versjon vil bli å finne på strøymetenesta i desember, skriv Billboard. Stykket er basert på Springsteens sjølvbiografi, og gjer stor suksess på Broadway.

  Bruce Springsteen, Granåsen
  Foto: Stein Lorentzen / NRK
 • Kaptein Sabeltann-park i Karibia

  Investorer har kjøpt et stort landområde i Den dominikanske republikk der en ny temapark for Kaptein Sabeltann – Captain Sabertooth – skal bygges. Det bekrefter Terje Formoe til Fædrelandsvennen. Temaparken skal inneholde et hotell og to-tre piratskuter, og målet er at den skal være ferdigstilt vinteren 2021/2022. Kristiansand-firmaet Pirate Adventure Group AS (PAG) har betalt 15 millioner dollar for landområdet. Firmaet har også kontrakt med Formoe om utvikling av én temapark i Mellom-Amerika og en annen i Nord-Amerika. (NTB)

  Terje Formoe
  Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK
 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures