NRK Meny
Normal

Arrangerer julelystenning av huset

Med gløgg og julekake-servering, god stemning og til lyden av trommelvirvel, tenner familien Tharaldsen de 5000 julelysene som omkranser huset på Lassa i Stavanger.

julehus, stavanger, mads tharaldsen

Mads Tharaldsen forteller at både familie og venner samles til julelystenning på Lassa i Stavanger.

Foto: Mads Tharaldsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Både store og små dukket opp da familie og venner ble invitert til «julehus-åpningen» første helgen i advent. Hver kveld og helg i tre uker har far i huset jobbet med å sørge for skikkelig julestemning i nabolaget.

– Jeg er sikker på at begeistringen blant oss kunne høres flere kilometer unna da lysene tentes til lyden av trommevirvel, skriver sønnen Mads Tharaldsen i en e-post til NRK.no.

Les også: Har du Norges fineste julehus?

Julehus, stavanger, mads tharaldsen

Både forsiden og baksiden av huset er pyntet til jul.

Foto: Mads Tharaldsen

Energibevisste

Han synes foreldrenes hus bør være en soleklar kandidat til tittelen «Norges fineste julehus», og kan fortelle at pynten består av 5000 lyskilder, fordelt på 200 meter med lysslynger. Likevel er det ikke snakk om energisløsing der i gården, da alle pærene er lysdioder som automatisk skru seg på når skumringen kommer.

– Restriksjonene fra min mor har mildnet mer og mer opp gjennom årene, og så lenge huset ikke blir dekorert i blinkende, skrikende farger, er hele familien fornøyd, forteller Tharaldsen.

Les også: Her snakker vi skikkelig julehus!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

julehus ranvik, heidi og kjell skjørsæther

Heidi og Kjell Skjørsæther pynter huset i ekte, amerikansk stil. Men så bor de jo også i «Lille Amerika».

Foto: Kjell Arild Skjørsæther

«Lille Amerika»

Noen som derimot synes det er koselig med fargerik pynt, er Heidi og Kjell Skjørsæther fra Ranvik i Møre og Romsdal. De kan fortelle at de langt fra er de eneste i bygda som er glade i å pynte husene utvendig til jul.

– Ranvik blir på folkmunne kalt «Lille Amerika», og mange folk drar hit bare for å kikke på julehusene nå i desember, forteller ekteparet.

Les også: Er dette Norges fineste julehus?

Hos Bente Antonsen i Varangerbotn er det ikke hovedhuset, men hundegården som blir pyntet til jul. Og det er utfordrende nok, det!

julehus, varangerbotn, bente antonsen

Bente Antonsen trosser dårlig vær, og pynter til jul for bikkjene.

Foto: Bente Antonsen

– Vi bruker 5-6 timer på å henge opp lyspynten, avhengig av været. Som regel blir det uvær og kraftig vind, og så må vi starte på nytt igjen. I år har vi derimot bare brukt lysrør, det får forhåpentligvis ikke vinden tak i, skriver hundeeieren.

For å slippe en høyere strømregning, velger Antonsen å skru av lysene om natten – i mørketiden ser man jo lysene døgnet rundt uansett.

Vinn kamera

Har du også et skikkelig julehus som du ønsker å vise frem til NRK.no-leserne? Sender du oss bildet innen fredag 10. desember, kan du være blant de vi velger ut til kåringen av «Norges fineste julehus». Vinneren får et Canon Ixus 210 fotokamera.

Les også: Norges mest pynta julehus?

Slik deltar du:
Bildene sendes til gjett@nrk.no. Skriv litt om hvor huset ligger, hvor lang tid du bruker på å pynte, hvor mye penger du har brukt på herligheten og hva som er bakgrunnen for pyntingen. Legg også ved telefonnummer så NRK.no kan kontakte deg.

Alle innsendte bilder kan brukes vederlagsfritt av NRK og NRK.no i forbindelse med konkurransen. Bildet må være av ditt eget hus, og det er selve huspyntingen som spiller en rolle, ikke bildekvaliteten.

TIl inspirasjon: Dette er en amerikaner som virkelig går inn for å pynte huset: