NRK Meny
Normal

Her snakker vi skikkelig julehus!

Stadig flere nordmenn satser stort når det gjelder utendørs juledekorasjoner, men denne amerikanske huseieren stiller i en helt egen klasse.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Foreløpig har det ikke kommet inn noen like ekstreme bidrag til NRK.no-konkurransen «Norges fineste julehus», selv om denne videoen landet i innboksen vår. Men det er mange som har sendt inn bilder av sine julepyntede hjem.

For akkurat denne huseieren i videoen over, var det tydeligvis ikke nok å lyse opp hele huset og hagen med flerfargede julelys. Han synkroniserte like gjerne hele installasjonen til å blinke i takt med en teknoversjon av «Amazing Grace».

Les også: Har du Norges fineste julehus?

Familieaktivitet

David Mauk, USA-ekspert

Amerikaner og førsteamanuensis David Mauk ved LIOS.

Foto: UIO

– Det er en myte at det bare er mannen i huset som står bak de godt opplyste julehuset i USA. Julepyntingen er en familieaktivitet, og ofte kjører man rundt i nabolagene for å se på husene og få julestemning, forteller førsteamanuensis David Mauk ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitetet i Oslo.

Mauk er selv amerikansk, og sier at den ofte voldsomme juledekoreringen kan skyldes flere ting, blant annet konkurranse mellom naboer.

Bidrag til konkuransen «fineste julehus».

Slik kommer Sten Hansen i julestemning.

Foto: Sten Hansen

Les også: Har 20 000 lys og 800 nisser

– Det er ikke tvil om at det skaper skikkelig julestemning, men nordmenn bruker ofte begrepet «amerikansk jul» som et skjellsord?

– Ja, veldig mange nordmenn synes amerikansk julepynt er glorete. Jeg selv synes en del av det som er der ute er alt for voldsomt. Det er jo en gang sånn at nordmenn er mer reserverte og innadvendte enn amerikanere. Det er kulturforskjeller; enten liker man det, eller så liker man det ikke, sier Mauk.

Vinn fotokamera

Vegard Jørgensens bidrag til konkurransen «fineste julehus»

HildeGunn Jørgensens bidrag til konkurransen.

Foto: Vegard Jørgensen

Er du en av dem som liker det, har du kanskje allerede funnet frem lysene og den utendørs julepynten. Sender du oss et bilde av ditt julepyntede hus, kan du vinne et Canon Ixus 210-fotokamera hvis NRK-no-leserne mener at det er ditt hus som er «Norges fineste julehus».

Les også: – Dette må da være Norges fineste?

Norges fineste Julehus; Stian Håpoldøy

Har Stian Håpoldøy Norges fineste julehus?

Foto: Stian Håpoldøy

Send oss bildet innen 10. desember på e-postadressen gjett@nrk.no, skriv litt om hvor huset ligger, hvor lang tid du bruker på å pynte, hvor mye penger du har brukt på herligheten og hva som er bakgrunnen for pyntingen. Legg også ved telefonnummer så NRK.no kan kontakte deg.

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.