Dette er Norges fineste julehus

Så lenge det ikke blir «harry», har Finn Tharaldsen i Stavanger fått frie tøyler fra kona til å juledekorere huset utendørs.

julehus, mads tharaldsen

Familien Tharaldsen på Lassa i Stavanger har Norges fineste julehus, ifølge NRK.nos lesere.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det har både barnehagen vegg i vegg og forbipasserende satt pris på de siste årene – og nå også NRK.no-leserne.

I vår uhøytidelige kåring av «Norges fineste julehus» har det i løpet av én uke kommet inn 10 000 stemmer på de fem finalistene, og hele 3500 av disse gikk til julehuset i Stavanger.

Les også: Her er årets julehus-finalister!

Bildegalleri: Se alle de fine bidragene som kom inn til konkurransen!

– Det er jo helt fantastisk, utbryter huseier Finn Tharaldsen når NRK.no overbringer nyheten.

Rykter i nærmiljøet

Det var sønnen Mads som meldte foreldrenes hus på i konkurransen, men Finn må innrømme at han har vært innom NRK.no flere ganger i løpet av uken for å se hvordan det lå an.

– Det har jo også gått noen rykter i nærmiljøet om at vi var med i kåringen, forteller Tharaldsen.

Les også: Her snakker vi skikkelig julehus!

5000 lyskilder fordelt på 200 meter med lysslynger måtte til for å lage årets fineste julehus. På tross av dette blir ikke strømregningen så altfor avskrekkende, ettersom alle pærene er lysdioder på til sammen 300 watt som automatisk skrur seg på når skumringen kommer.

– Det var fint vær i november, så jeg begynte med riggingen tre uker før første adventsøndag. Jeg jobbet med det på kvelder og i helger, og fikk litt hjelp av kona som ikke synes at jeg skal klatre i stiger alene, forteller julehusvinneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Julehus, stavanger, mads tharaldsen

Både forsiden og baksiden av huset er behørlig dekorert med hvite julelys.

Foto: Mads Tharaldsen

Julehustenning

Kona Anninette ivret i begynnelsen ikke like mye over pyntingen som ektemannen, men bestemte etter hver at så lenge han unngikk «harrypreget» og bare brukte hvite lys som ikke blinket, var det greit.

– Nå har det nesten blitt sånn at hun er den som girer på videre, sier Tharaldsen lurt.

Les også: Arrangerer julelystenning av huset

Årets julehus ble «avduket» med en egen «julehustenning» 28. november, der familie og venner fikk servert både pepperkaker, gløgg og en trommevirvel for anledningen. Og hver dag gjennom hele adventstiden blir Finn varm til sinns av å se gleden i ansiktene til barna i barnehagen ved siden av.

– Folk stopper også opp på gang- og sykkelveien som går forbi, for å se på huset. Det synes vi bare er koselig.

Som eieren av Norges fineste julehus, kan han leke seg med et splitter nytt Canon Ixus 210-kamera i romjulen.

Les også: Julomania langs norske veier

Kulturstrøm

 • Får filmstøtte

  To norske filmprosjekter får millionstøtte fra Nordisk Film og TV Fond. Kajsa Næss' animasjonsfilm «Titina» om rivaliseringen mellom Amundsen og Nobile får 3,5 millioner, og Joachim Triers siste film i Oslo-trilogien, «Verdens Verste Menneske» får 2,4 millioner, skriver Rushprint. Filmene har budsjetter på henholdsvis 72 og 47 millioner.

 • Mener vedtak om riving er ugyldig

  Plan- og bygningsetaten har mottatt flere formelle klager på vedtaket om rivingen av Y-blokka. Fortidsminneforeningen ber om at vedtaket må omgjøres, blant annet grunnet «vesentlige mangler i reguleringsplanen». Også Norske arkitekters landsforbund har sendt inn klage før fristen gikk ut fredag. Plan- og bygningsetaten har også mottatt klager fra én privatperson, og ICOMOS (the International Council of Monuments and Sites) (NTB).

  Y-blokka. Demonstrasjon mot riving
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • «Ut og stjæle hester» beste film

  Pia Tjelta vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle i «Blindsone». Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Tobias Santelmann for rollen i «Mordene i Kongo». Beste regi gikk til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

  Pia Tjelta
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix