Julie Andem hylles av fansen etter «Skam»-avslutningen

Mens fansen hyller serieskaper Julie Andem, er noen anmeldere mer lunkne til siste episode av «Skam». – Feiger ut, skriver VGs anmelder.

Skuespillere fra Skam

PÅ SKAM-FEST: Skuespillerne fra serien var til stede på avslutningsfesten fredag denne uken. Fra venstre: Ina Svenningdal (Chris), Lisa Teige (Eva), Ulrikke Falch (Vilde), Iman Meskini (Sana) og Josefine Frida Pettersen (Noora).

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Julie Andem

HYLLES: Serieskaper Julie Andem.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Fansen har grått, gruet og gledet seg. Seint lørdag kveld var det duket for siste episode av «Skam», Norges største TV-suksess noensinne. Nå hyller fansen serieskaper Julie Andem.

– Det er veldig trist, men jeg skjønner godt hvorfor Julie velger å avslutte det her. Hun har jobbet hardt de to siste årene, og gjort en nettserie kul, sier «Skam»-fan Sunniva Hadland Bøthun til NRK.

Hun har fulgt med på serien siden start og er glad for at Sana ble valgt som hovedrolle i siste sesong.

– Selv om Sana er født og oppvokst i Norge blir hun sett rart på. Hun er like mye nordmann som dem som stirrer. I bunn og grunn er vi alle mennesker med følelser. Sesongen reiser mange viktige spørsmål, og jeg er ikke enig med VG om at den var feig. Sana gjør sitt opprør på sin måte. Alle er ikke like, sier Bøthun.

– Den siste uken, der serien har hoppet fra hovedperson til hovedperson, viser hvor ekstremt flink Julie og skuespillerne er, legger hun til.

Flere deler også «Skam»-minneord på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

På Instagram har administratoren bak fansiden Skamfansofficial skrevet noen ord om hva serien har betydd for henne:

– Jeg kan ikke uttrykke hvor overveldet jeg er akkurat nå. Hvor redd jeg er. Hvor utrolig emosjonell jeg er. Kjære «Skam», du var den beste i livet mitt i år. Jeg kan ikke få sagt hvor mye denne serien har hjulpet meg. Så takk. Tusen takk.

– Skammer meg ikke lenger

Gjennom fire sesonger har Andem tatt for seg tema som vennskap, seksualitet, religion, psykisk helse og voldtekt. Det går ikke upåaktet hen hos fansen.

– Takk for at du skapte en saklig dialog om de mest betente og tabubelagte tema som islam, homoseksualitet, psykisk sykdom og ensomhet. Takk for at du våget å stille dumme spørsmål med mål om å bli opplyst, skriver en danske i fangruppen Kosegruppa DK.

Hun skriver videre at hun håper at dialogen kan fortsette utenfor skjermen, uten å gå i konflikt.

– Jeg skammer med ofte over debatter om disse temaene på sosiale medier, men etter å ha blitt kjent med Kosegruppa DK og trådene her inne, så skammer jeg meg ikke lenger, avslutter hun.

Laster Twitter-innhold

I løpet av lørdag kveld og natt til søndag har nesten 200.000 seere fått med seg avslutningen på «Skam».

Ifølge NRK analyse strømmet 162.000 det siste klippet av TV-serien på P3 sine «Skam»-sider natt til søndag. I tillegg har 33.000 sett hele den siste episoden samlet i NRKs nettspiller.

Dette er foreløpige tall. De fullstendige seertallene for siste episode er først klare på mandag.

– Feiger ut

Selv om fansen jubler og gråter, så er anmelderne mer delt i sin begeistring.

Anmelder Vilde Sagstad Imeland i VG skriver at den fjerde og siste sesongen skuffer ved å unnvike den egentlige konflikten. Hun triller terningkast 4.

Men i Aftenposten er tonen en annen. Anmelder Cecilie Asker triller terningkast 6, og skriver: «Tørk Skam-tårene, tidenes beste norske TV-serie gjør det eneste rette».

Kulturstrøm

 • Valen leder Kringkastingsrådet

  Snorre Valen fra Trondheim er oppnevnt som ny leder for Kringkastingsrådet. Valen er politisk redaktør i Nidaros og tidligere SV-politiker. – Valens mediefaglige kompetanse samt tidligere erfaring som både musiker og politiker, gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Snorre Valen
  Foto: Klara Skovro Thoresen
 • Lars Petter Hagen ny festspillsjef

  Lars Petter Hagen blir ny leder for Festspillene i Bergen.

  Komponisten kommer fra jobben som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien. Det ble klart på en pressekonferanse i dag.

  Hagen tar over etter Anders Beyer, som måtte gå av på dagen 22. september etter en varslingssak som ble meldt til styret i august.