Fruktkake
Denne kaken bør lages i god tid før jul slik at den kan ligge kjølig og godgjøre seg. Bak to med en gang i tilfelle du ikke klarer å motstå fristelsen til å smake......
1 kake, ca 22 cm i diameter.
Til dag 1 trenger du:
2 dl korinter
2 dl rosiner
2 1/2 dl lyse rosiner, lyse sultanas
1 dl tørkede aprikoser
1 dl pistasjnøtter
1 dl konjakk eller brun rom
Slik gjør du:
Kutt aprikosene i små terninger og grovhakk nøttene. Bland sammen korinter, rosiner, sultanas, aprikoser og nøtter. Hell over konjakk/rom, dekk til og la det marinere i 1 døgn.
Til dag 2 trenger du:
180 g smør, romtemperert
180 g brunt sukker
3 egg
220 g hvetemel
1 vaniljestang, eller noen dråper vanijeessens
1 ts bakepulver
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt muskat
1/2 ts malt kanel
konjakk eller brun rom til dynking
Slik gjør du:
Pisk smør og sukker luftig. Tilsett frøene fra vaniljestangen og pisk inn ett og ett egg. Sikt sammen hvetemel, bakepulver og krydder i en bolle. Bland frukten inn i melet, og bland det hele inn i smørblandingen. Kle en springform med bakepapir.
Hell i røren og stek kaken ved 150 grader i ca 1 time og 30 minutter. Dekk til kaken med folie etter 1 time slik at den ikke blir for brun. Avkjøl kaken i formen og dynk den gjerne med mere konjakk/rom. Pakk kaken godt inn og oppbevar den kjølig.
Tips:
Pistasjer kan erstattes med mandler. Dekorer kaken med hele skållede mandler før du steker den.