Jon Michelet er død

Forfatteren Jon Michelet er død, 73 år gammel.

Forfatteren døde 73 år gammel etter lang tids sykdom.

Jon Michelet ble 73 år gammel. Se bildegalleri fra hans liv lenger ned i artikkelen.

Det bekrefter forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober Forlag til VG. Engelstad forteller til avisen at Michelet døde sent lørdag kveld.

Michelet har de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor sommer et tilbakefall med kreft i svelget.

Jon Michelet har også tidligere blitt behandlet for kreft. I juni 2007 ble han diagnostisert med prostatakreft. Den gang gikk han gjennom en hormonkur, etterfulgt av strålebehandling.

Jon Michelet ble født i Moss 14. juli 1944. Han var gift med Toril Brekke og har fire døtre.

– Han var dypt elsket, og han kommer til å bli dypt savnet, sier hans kone Toril Brekke på vegne av familien i en pressemelding fra Forlaget Oktober.

Michelet døde fredelig og rolig, med alle sine nærmeste rundt seg, skriver forlaget.

Dette skriver datteren Marthe Michelet på Facebook:

Pappa døde seint i går kveld. Han sovna fredfullt inn, omgitt av alle sine nærmeste, etter lang tids sjukdom. Her er...

Publisert av Marte Michelet  Søndag 15. april 2018

– Mest populære forfatteren i vår tid

Michelet debuterte som forfatter i 1975 med kriminalromanen «Den drukner ei som henges skal».

Dag Solstad

Michelets serie med bøker fra fotball-VM sammen med Dag Solstad er blitt en sportslitterær institusjon. Her er de to avbildet i 1986 med boken om fotball-VM fra det året.

Foto: Henrik Laurvik / SCANPIX

Han har utgitt romaner, barnebøker, skuespill og sakprosa, og er kjent for en rekke bøker - fra kriminalromaner med Wilhelm Thygesen til fotballbøker skrevet sammen med Dag Solstad som var en nær venn.

Han sier til NRK at det nå er et stort savn for mange etter at Michelet har gått bort.

– Han er kanskje den mest populære folkelige forfatteren vi har i vår tid, sier Solstad.

Stor suksess

De siste årene har han gjort stor suksess med serien «En sjøens helt».

Totalt har bokserien et samlet opplag i Norge på over 750.000 eksemplarer. Og i fjor kom nyheten om at NRK hadde inngått en avtale med produksjonsselskapet Filmkameratene om å lage tv-serie av dramaet.

Da NRK snakket med forfatteren høsten 2016 fortalte han at bind nummer seks i serien om Halvor Skramstad kom til å bli det siste.

– Det lover jeg. Det er noe med at stoffet tar tak i deg. Det du finner ut gjør noe med deg. Jeg vet nå så utrolig mye mer om sjøkrigen enn da jeg startet. Men det blir et bind seks og ferdig med det. Jeg håper å få det ut til neste år, sa han.

Jon Michelet leser utdrag av sin nye bok «Blodige strender», bind fire fra serien «En sjøens helt».

Jon Michelet leser her et utdrag av sin nye bok «Blodige strender», bind fire fra serien «En sjøens helt».

Det sjette bindet «Krigerens hjemkomst» skulle i utgangspunktet gis ut i fjor høst, men ble utsatt på ubestemt tid da Michelet ble syk. Den vil bli utgitt til høsten på Forlaget Oktober.

– Jon gjorde en enorm kraftanstrengelse på slutten for å bli ferdig med siste bind om krigsseilerne, og han var veldig stolt og letta over at han klarte det, sier Toril Brekke.

– Jeg levde hardt og vilt

Michelet har i tillegg til forfatter også arbeidet som sjømann, bryggearbeider, journalist, TV-vert, redaktør og forlagsmedarbeider i løpet av sitt liv.

Jon Michelet har tidligere vært åpen som sin turbulente fortid, og fortalte i et intervju med NRK i 2013 at han ikke ser på seg selv som en rockestjerne.

– Jeg levde hardt og vilt, og tok med meg de harde sidene av sjømannskulturen i land. Men nå er det ikke rom for det, for det er så mye hardt arbeid. Jeg får ikke noe gratis med denne serien, og da må jeg leve disiplinert, fortalte han om arbeidet med «En sjøens helt».

– Jeg har ikke smakt en dram på to år, jeg la bort røyken for ti år siden og du kommer aldri til å se meg på en nattklubb.

Forfatteren var gjest hos programleder Hans Olav Brenner i 2014 for å snakke om krigsseilerbøkene.

Kulturstrøm

 • Gigantunderskudd for The Sun

  Den britiske tabloidavisa The Sun gikk 68 millioner pund, 820 millioner kroner, i underskudd i fjor. Hovedårsaken er ikke fallende salg, men flere forlik med kjente og ukjente briter som har fått mobiltelefonene sine hacket, skriver The Guardian.

  "Megxit" skriver The Sun på forsiden torsdag.
  Foto: Faksimile The Sun
 • Kjendiser støttet Assange i London

  Musikere og kunstnere var blant hundrevis av demonstranter i London som støttet WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Mandag avgjør britisk rett om han utleveres til USA, der han er siktet for spionasje. Også menneskerettighetsgrupper støtter ham.

  Britain Assange Protest
  Foto: Alberto Pezzali / AP