Jay-Z anklaget for låt-tyveri – må forsvare seg i retten

Hip hop-mogul Jay-Z er anklaget for å ha stjålet melodien fra en egyptisk komposisjon i hitlåten «Big pimpin'» fra 1999.

Rapper Jay Z går ned trappa til rettsbygning i LA

MØTER I RETTEN: Rapperen som går ved navn som Jay Z, Hova og Jigga skal forklare seg i retten onsdag.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

You know I,

thug em, fuck em, love em, leave em
Cause I don't fucking need em
Take em out the hood, keep em looking good
But I don't fucking feed em

Slik åpner låten «Big pimpin», som er en ode til en bekymringsløs livsstil med vakre damer, en endeløs flyt av alkohol, masse penger og raske biler.

Innholdet i låten er en sentral del av rettssaken som for tiden utspiller seg i Los Angeles.

Advokaten Peter Ross, som representerer saksøkeren – nevøen til den egyptiske komponisten Baligh Hamdi – mener at Jay Z bevisst unnlot å spørre om tillatelse for å bruke melodien i den opprinnelige sangen, fordi han visste at tekstene var for drøye til at den egyptiske komponisten ville gå med på det.

– Man må gå rett til komponisten eller arvingene, spille låten og få deres godkjennelse. Det ble aldri gjort, sa Ross i retten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Advokaten representerer Osama Ahmed Fahmy, som altså er nevøen til Baligh Hamdi. Hamdi laget i 1957 sangen «Khosara, Khosara».

Hør likheten i de forskjellige versjonene her:

Vil ikke diskutere sangteksten

Jay Zs advokat, Andrew Bart, mener på sin side at teksten i «Big Pimpin'» ikke er relevant for saken. Advokaten mener at teksten ikke burde diskuteres i retten ettersom de er «vulgære» og «frastøtende», og at dette kan være i disfavør for Jay Z.

Retten sa seg enig, og mener rapperens tekster er uvesentlig for saken.

Shawn Carter, som er Jay Zs egentlige navn, og produsenten Timothy «Timbaland» Mosley mener de har skaffet seg rettighetene til Fahmys låt i henhold til loven.

– Søksmålet er et forsøk på å skaffe seg en ufortjent inntekt, sa advokat Christine Lepera, som representerer produsenten Timbaland, til Reuters.

Carter ønsket ikke å gi noen kommentarer til nyhetsbyrået Reuters tirsdag ettermiddag.

Les også: Nordmann saksøkte Timbaland i 2008

Betalte 100.000 dollar for låten

Timbaland

TIMBALAND: Produsenten Timbaland og hans advokater mener de har betalt nok til Fahmys plateselskap og familie, og at de har hatt rett til å bruke det egyptiske originalverket.

Foto: Matt Sayles / AP

Advokat Christine Lepera sier den kjente hip hop-produsenten Timbaland brukte den egyptiske låten «Khosara, Khosara» fra 1957 som utgangspunkt for refrenget i 1999-hiten «Big Pimpin'».

Timbaland skal ikke ha visst at det var plateselskapet EMI Arabia som satt på rettighetene til sangen, men at produsentene senere betalt 100.000 dollar for rettighetene.

Arvingene til Fahmy mener på sin side at EMI Arabia ikke hadde hjemmel til å selge rettighetene, ettersom arvingene til komponisten aldri gav sin tillatelse til at sangen kunne brukes av andre.

Flere er spent på rettens avgjørelse, spesielt etter at Marvin Gayes familie vant en rettssak mot Robin Thicke og Pharrell Williams tidligere i år. De to artistene ble dømt til å betale 7,4 millioner dollar for å ha plagiert Gaye i låten «Blurred Lines».

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.