NRK Meny
Normal

Jay-Z anklaget for låt-tyveri – må forsvare seg i retten

Hip hop-mogul Jay-Z er anklaget for å ha stjålet melodien fra en egyptisk komposisjon i hitlåten «Big pimpin'» fra 1999.

Rapper Jay Z går ned trappa til rettsbygning i LA

MØTER I RETTEN: Rapperen som går ved navn som Jay Z, Hova og Jigga skal forklare seg i retten onsdag.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

You know I,

thug em, fuck em, love em, leave em
Cause I don't fucking need em
Take em out the hood, keep em looking good
But I don't fucking feed em

Slik åpner låten «Big pimpin», som er en ode til en bekymringsløs livsstil med vakre damer, en endeløs flyt av alkohol, masse penger og raske biler.

Innholdet i låten er en sentral del av rettssaken som for tiden utspiller seg i Los Angeles.

Advokaten Peter Ross, som representerer saksøkeren – nevøen til den egyptiske komponisten Baligh Hamdi – mener at Jay Z bevisst unnlot å spørre om tillatelse for å bruke melodien i den opprinnelige sangen, fordi han visste at tekstene var for drøye til at den egyptiske komponisten ville gå med på det.

– Man må gå rett til komponisten eller arvingene, spille låten og få deres godkjennelse. Det ble aldri gjort, sa Ross i retten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Advokaten representerer Osama Ahmed Fahmy, som altså er nevøen til Baligh Hamdi. Hamdi laget i 1957 sangen «Khosara, Khosara».

Hør likheten i de forskjellige versjonene her:

Vil ikke diskutere sangteksten

Jay Zs advokat, Andrew Bart, mener på sin side at teksten i «Big Pimpin'» ikke er relevant for saken. Advokaten mener at teksten ikke burde diskuteres i retten ettersom de er «vulgære» og «frastøtende», og at dette kan være i disfavør for Jay Z.

Retten sa seg enig, og mener rapperens tekster er uvesentlig for saken.

Shawn Carter, som er Jay Zs egentlige navn, og produsenten Timothy «Timbaland» Mosley mener de har skaffet seg rettighetene til Fahmys låt i henhold til loven.

– Søksmålet er et forsøk på å skaffe seg en ufortjent inntekt, sa advokat Christine Lepera, som representerer produsenten Timbaland, til Reuters.

Carter ønsket ikke å gi noen kommentarer til nyhetsbyrået Reuters tirsdag ettermiddag.

Les også: Nordmann saksøkte Timbaland i 2008

Betalte 100.000 dollar for låten

Timbaland

TIMBALAND: Produsenten Timbaland og hans advokater mener de har betalt nok til Fahmys plateselskap og familie, og at de har hatt rett til å bruke det egyptiske originalverket.

Foto: Matt Sayles / AP

Advokat Christine Lepera sier den kjente hip hop-produsenten Timbaland brukte den egyptiske låten «Khosara, Khosara» fra 1957 som utgangspunkt for refrenget i 1999-hiten «Big Pimpin'».

Timbaland skal ikke ha visst at det var plateselskapet EMI Arabia som satt på rettighetene til sangen, men at produsentene senere betalt 100.000 dollar for rettighetene.

Arvingene til Fahmy mener på sin side at EMI Arabia ikke hadde hjemmel til å selge rettighetene, ettersom arvingene til komponisten aldri gav sin tillatelse til at sangen kunne brukes av andre.

Flere er spent på rettens avgjørelse, spesielt etter at Marvin Gayes familie vant en rettssak mot Robin Thicke og Pharrell Williams tidligere i år. De to artistene ble dømt til å betale 7,4 millioner dollar for å ha plagiert Gaye i låten «Blurred Lines».

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: