Hopp til innhold

James Horner omkom i flystyrt

Filmkomponisten bak musikken til storfilmer som «Titanic», «Braveheart» og «Alien» ble 61 år gammel. – Han var genial i all sin enkelhet, sier regissør Harald Zwart.

James Horner og Stavanger Symfoniorkester

GJESTET NORGE: I mai gjestet Horner Stavanger for å spille med de norske søsknene Mari Silje og Håkon Samuelsen.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Horner døde da småflyet han styrte krasjet nord for Los Angeles. Filmkomponisten var alene i flyet og ingen andre døde i ulykken.

Dødsfallet ble bekreftet av Horners assistent Sylvia Patrycja.

– Vi har mistet en utrolig person med et enormt hjerte og et utrolig talent. Han døde mens han gjorde noe han elsket. Takk for all støtte og kjærlighet, skriver hun på Facebook.

Ifølge filmnettstedet Variety skal politiet i Santa Barbara mottatt en melding om ulykken rundt 09.30 lokal tid på mandag. Hva som forårsaket ulykken er ikke kjent. Horner ble 61 år gammel.

Plane Crash James Horner James Horner

ANERKJENT: Horner var en av Hollywoods mest ettertraktede filmkomponister.

Foto: Joel Ryan / Ap

Vunnet to Oscar

Horner har en lang og suksessrik karriere i Hollywood. Mest kjent er han kanskje for filmmusikken til «Titanic» som mottok Oscar for beste originalmusikk og beste originalsang for Celine Dions «Mye Heart Will Go On».

Filmmusikken fra «Titanic» er et av de mest solgte lydsporene gjennom tidene, med hele 27 millioner solgte eksemplarer.

Gjennombruddet fikk han i 1982 da han lagde musikken «Star Trek II: The Wrath of Khan». I 1986 lagde han musikken til klassikeren «Aliens» for regissør James Cameron, et samarbeid som ble gjentatt for «Titanic» og for «Avatar» fra 2009.

– En varm og omtenksom person

Den norske regissøren Harald Zwart har samarbeidet med Horner til filmen «The Karate Kid og mottok beskjeden om vennens dødsfall med sorg.

Harald Zwart

SAMARBEIDET: James Horner laget musikken til Harald Zwarts «The Karate Kid». Duoen var nære venner og planla å samarbeide i fremtiden.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

– Vi ble nære venner og han var ofte hos oss. Han var varm, omtenksom og tok seg alltid tid til folk. Det var en fantastisk opplevelse å jobbe med han. Han var genial i all sin enkelhet. Han fikk det til å høres vakkert ut uten å bruke unødvendige effekter.

Zwart og Horner planla å samarbeide om flere prosjekter i fremtiden.

– Han hadde sagt ja til å skrive musikken til en norsk film jeg holder på med om Jan Baalsrud. Han hadde lest manuset flere ganger og gledet seg til å ta fatt på prosjektet.

Bidrar på tre filmer

James Horner har også laget musikken til «Southpaw» som kommer på kino i juli, «Wolf Totem» som kommer i september og «The 33» som er basert på de 33 gruvearbeiderne som ble innesperret i en gruve i Chile i 2010.

Ifølge The Hollywood Reporter skal Horner og James Cameron ha samarbeidet om musikken til oppfølgeren til «Avatar» som er ventet i 2017.

Horner har også komponert musikk for de norske søsknene Mari Silje og Håkon Samuelsen som toppet VG-lista med albumet «Pas De Deux» i slutten av mai.

– For oss var han først og fremst en nær venn, som har gått bort altfor tidlig. Vi er helt knust. Han var en fantastisk komponist, sier Mari Silje Samuelsen.

Hollywood-komponisten James Horner dirigerer søskenparet Mari Silje og Håkon Samuelsen sammen med Stavanger Symfoniorkester.

Hør musikken fra Titanic hvor Sissel Kyrkjebø bidrar med vokal:

Kulturstrøm

 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.

 • Finske journalister dømt for avsløring av forsvarshemmeligheter

  Den ene straffes med bøter, mens den andre slipper straff. En redaktør, som også var tiltalt, ble fredag frikjent av domstolen i Helsingfors. Artikkelen som journalistene er dømt for, ble publisert av avisa Helsingin Sanomat i 2017 og omhandlet etterretningsorganisasjonen Signalunderrättelsecentret. Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

  (NTB)

 • Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt

  Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år.

  Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

  Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Tre andre graver ble også funnet