Hopp til innhold

Klassisk søskenpar topper VG-lista

For første gang siden 1995 topper en norsk plate med klassisk repertoar landets viktigste albumliste. Æren går til søskenparet Mari Silje og Håkon Samuelsen.

Mari Silje og Håkon Samuelsen

KAN BLI POPSTJERNER: Mari Silje og Håkon Samuelsen går rett til topps på VG-lista for album med albumet «Pas de Deux».

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Albumet «Pas de Deux» bringer duoen fra Furnes i Hedmark rett til topps på VG-lista for album i sin første uke.

En norsk utgivelse innen den klassiske sjangeren har ikke nådd toppen av lista siden Arve Tellefsens «Arco» høsten 1995. Det er snart tjue år siden.

– Vi er utrolig stolte, glade, takknemlige og ydmyke. En skikkelig miks, sier en overlykkelig Mari Silje Samuelsen da hun møter NRK hos plateselskapet.

James Horner: Pas de deux

LISTETOPP: Omslaget til albumet som denne uka topper VG-lista.

Foto: Universal

Det er den Oscar-vinnende filmkomponisten James Horner som har laget hovedverket på albumet: en konsert for fiolin, cello og orkester.

Horner har tidligere stått bak filmmusikken til suksesser som «Titanic» og «Avatar».

Traff Horner hos Zwart

Samuelsen-søsknene møtte Horner første gang da de spilte en huskonsert hjemme hos den norske regissøren Harald Zwart i Los Angeles for fire år siden.

James Horner var blant gjestene, og ble tydelig imponert over duoens opptreden.

Etter konserten mannet Mari Silje seg opp og spurte komponisten om han kunne tenke seg å skrive musikk til dem.

– Da regnet jeg med å få svaret «ja, vi kan snakkes igjen om ti år etter x antall filmer». Men da han svarte, sa han ja med en gang. Jeg ble helt paff, fortalte hun i Nitimen tidligere i mai.

Den spesialskrevne musikken ble til albumets tittelverk «Pas de Deux», som ble urframført av Royal Liverpool Philharmonic Orchestra i fjor høst og siden framført også i Stavanger.

Saken fortsetter under bildet.

James Horner og Stavanger Symfoniorkester

KONSERT I STAVANGER: Søsknene Samuelsen fikk møte Horner igjen da Stavanger Symfoniorkester framførte verket amerikaneren skrev til duoen i fjor høst.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Anmelder: – De har alt

Duoen satses nå bredt på av plateselskapet Universal, og albumet lanseres internasjonalt.

Operaanmelder Eystein Sandvik

– DE HAR ALT: Det mener NRKs anmelder Eystein Sandvik.

Foto: Bård Skar / NRK

– De er kule, de ser bra ut, og de har en musikalsk orientering som vil kunne nå bredt ut. Det er akkurat dét den klassiske musikkbransjen har lett etter, sier NRKs musikkanmelder Eystein Sandvik.

Håkon Samuelsen sier de har møtt mange som har tvilt på dem i løpet av årene, men at de aldri har gitt opp.

– Mange har vært litt skeptiske, men noen har trodd på oss. Når vi så står her i dag og har nådd toppen er det en lettelse, men jeg håper også det vil gjøre at flere klassiske musikere tør å gjøre utradisjonelle valg, sier han.

LES OGSÅ:

Håkon og Mari Samuelsen i 1990

I 1990: Se Mari Silje og Håkon Samuelsen spille «Lille måltrost» i Lørdagsrariete med Knut Borge og Hilde Hummelvoll.

Mari og Håkon Samuelsen

I 1998: Åtte år senere var søskenduoen stjerner i NRKs serie «Med Arve på tv», og spilte sammen med Kringkastingsorkesteret.

Mari Silje Samuelsen

KONSERT I STAVANGER: 12. mai hadde Østnytt dette innslaget om Stavanger-konserten til søsknene fra Ringsaker.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)