Hopp til innhold

Harald Zwart: – Ny Baalsrudfilm skal filmes i Troms

Til neste år kan innspillingen av en ny film om Jan Baalsrud være i gang, i Troms.

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Ni Liv

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i filmen «Ni Liv» fra 1957.

Foto: A/S Fotorama

Harald Zwart og Aage Aaberge i Tromsø

Harald Zwart og Aage Aaberge i Tromsø.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

– Våre ambisjoner er at der Jan Baalsrud satte ned foten, der skal vi filme det som skjedde. Så Gestapo-hovedkvarteret i Tromsø skal være det samme bygget i filmen, sier regissør Harald Zwart.

Går alt som han vil, begynner innspillingen i februar neste år. Nå har han nylig vært på befaring i Troms, sammen med blant annet produsent Åge Aaberge.

Historien om Jan Baalsrud er blant de mest kjente fra andre verdenskrig. Baalsrud er eneste overlevende etter et sabotasjeoppdrag med tolv mann i Troms i 1943. Etter en dramatisk flukt gjennom blant annet Lyngsalpene kommer han fram til Sverige.

Baalsruds historie ble blant annet filmatisert i storfilmen «Ni liv», og i fjor forsøkte to elitesoldater å gå i Baalsruds fotspor.

Ingen ny «Ni liv»

Filmen Zwart skal regissere har arbeidstittel «Den 12. mann». Den er basert på boken skrevet av Tore Haug, nevøen til Baalsrud, Fredrik Skavlan har skrevet manuset.

– Boken ble skrevet fordi nevøen syntes «Ni liv» ble for pyntet på. Han ville at den korrekte historien om flukten fram og få hjelperne til Baalsrud fram i lyset, sier produsent Espen Horn.

Zwart selv legger vekt på at filmen ikke skal bli en ny versjon av «Ni liv». Han er opptatt av at historiens hjerte ligger hos alle menneskene som hjalp Baalsrud underveis.

– Jeg ser på dette mer som et karakterdrama enn som en voldsom episk krigsfilm. Dette er en intim historie om én manns flukt og en tysk offiser som er besatt av å finne ham, sier Zwart.

Like stor som Kon-Tiki

Produsent Aage Aaberge sto blant annet bak storfilmen «Kon-Tiki», og sier at «Den 12. mann» på mange måter er en like omfattende produksjon.

– «Kon-Tiki» hadde et budsjett som var 20 millioner større, men her var det også enorme kostnader knyttet til filming i seks ulike land. Så selve produksjonskostnadene er ganske like, sier Aaberge.

Han har tro på at historien om Baalsrud kan ha like god sjanse for suksess som filmen om Kon-Tiki.

Premierer i 2016

Filmen har et budsjett på 70 millioner kroner, og arbeidet med finansieringen er allerede i gang.

Blant dem som bidrar med utviklingsstøtte er FilmCamp i Målselv. Direktør Kjetil Jensberg mener det er viktig å fortelle Baalsrud sin historie, men også at filmmiljøet i nord vil tjene på innspillingen.

– Vi er opptatt av at filmindustrien i Troms skal sitte igjen med noe etter at denne produksjonen er ferdig, sier Jensberg.

Så langt er det ikke kjent hvem som skal gestalte Jan Baalsrud eller ha de andre rollene i filmprosjektet. Premiere for filmen er tidligst rundt juletider 2016.