Måtte opereres etter turen

I lang tid var Elin Aas (58) største ønske å få dra tilbake til stedet der hun måtte bryte turen over Nordkalotten.

Elin Aa Ingen grenser

MS-syke Elin Aa måtte forlate 'Ingen grenser'-ekspedisjonen etter å ha ødelagt kneet. Her sammen med Erik Normann før ulykken.

Foto: Geir Evensen/Privat / NRK

Elin Aa

Elin Aa (58) er ikke lenger skuffet over at hun ikke fikk fullført ekspedisjonen over Nordkalotten.

Foto: Privat

58-åringen har brukt mye tid på å ergre seg over at hun ikke fikk fullføre de siste 15 milene under «Ingen grenser»-ekspedisjonen i 2009.

– Jeg snublet i en dørterskel den eneste natten vi skulle sove innendørs, og måtte operere kneet da jeg kom hjem. Men nå har jeg endelig begynt å si til meg selv at jeg må slutte å være lei meg og skuffet over at jeg ikke fikk fullført – jeg hadde jo alt i alt en fantastisk tur, forteller Elin Aa til NRK.no.

Les også: Ingen grenser-ekspedisjonen rammes av en ny ulykke

Nett-TV: Se hele sesong 1 av «Ingen grenser» om igjen her

MS på kartet

Den MS-syke lektoren har lenge levd etter filosofien om at det ikke er sykdom eller skader som stopper deg. Fortsetter du bare å prøve, går det til slutt.

– Jeg ønsket å sette MS på kartet, og vise TV-seerne at sykdommen arter seg forskjellig fra person til person. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger, spesielt fra unge mennesker som synes det var godt å se at livet ikke nødvendigvis er over selv om man får diagnosen, sier Elin.

Les også: Elin uten grenser

Det hun først og fremst sitter igjen med etter turen over Nordkalotten, er mestringsfølelse og et utrolig samhold blant en gruppe mennesker som ikke kjente hverandre på forhånd. I tillegg til at nesten alle i gruppen har holdt tett kontakt etter «Ingen grenser», har også 58-åringens ektemann blitt «adoptert» inn i gjengen.

– Jeg er avhengig av hjelp, og kan ikke delta på mer eller mindre strabasiøse turer uten ham. Men han har glidd rett inn i gruppen, og det setter vi begge veldig stor pris på.

På tur uten Monsen

I april var halvparten av gruppen på scootersafari på Svalbard, året før det opplevde de Dovrefjell fra hesteryggen.

– Begge deler er aktiviteter man kanskje ikke først og fremst forbinder med folk med funksjonshemminger, men vi lar oss ikke stoppe. Så kanskje vi skal gå for svømming neste år? Spør Elin Aa lattermildt.

Les også: Ingen grenser-gjengen ut på ny tur i sommer

– Har du en drømmetur du gjerne skulle tatt med Lars Monsen hvis du fikk sjansen?

– Nei, vi klarer oss jo så godt på tur alene, trenger ikke Lars Monsen til det!

Kulturstrøm

  • Nye kinofilmar tidlegare på nett

    Ein historiske avtale i USA gjer det mogleg for filmstudioet Universal å sleppe storfilmar til leige på nett berre 17 dagar etter kinopremiere. Vanlegvis tar det fleire månader før nye filmar vert slopne på nett.

  • Trump krever del av salg av TikTok

    President Donald Trump sier ifølge Reuters at hans regjering bør få en betydelig del av salgsprisen når TikToks aktivitet i USA selges. Dersom det ikke blir noe av salget, vil Trump forby videotjenesten i USA fra 15. september.

  • Trump: Microsoft kan kjøpe TikTok

    USAs president Donald Trump sier mandag at han ikke har noe imot om amerikanske Microsoft kjøper opp det kinesisk-eide selskapet TikTok, melder Reuters. Forrige uke truet Trump med å forby TikTok i USA.