Hopp til innhold

Mulig NRK-streik: Kan måtte sende repriser på 17. mai

Hvis ikke partene kommer til enighet innen meglingsfristen natt til tirsdag, går over 2000 NRK-ansatte ut i streik. NRK-direktør Olav Nyhus er ordknapp om konsekvensene for publikum, men påpeker at gammelt materiale kan bli sendt på nytt.

Norsk Rikskringkasting NRK på Marienlyst

MULIG STREIK: Over 2300 medlemmer av Norsk Journalistlag og Lo Stat kan bli tatt ut i streik, dersom partene ikke kommer til enighet med NRK og Spekter hos Riksmegleren innen midnatt.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Forhandlingsutvalget til Norsk Journalistlag møter mandag NRK og arbeidsgiverforeningen Spekter hos Riksmekleren til mekling, etter at det lokale lønnsoppgjør i NRK for en uke siden endte med at NRK-ledelsen brøt forhandlingene.

Meklingsfristen går ut ved midnatt.

Om partene ikke har kommet til enighet innen da, går 1700 medlemmer av Norsk Journalistlag, i tillegg til over 600 medlemmer av LO Stat, ut i streik. Alle medlemmene tas nemlig ut i streik fra dag én, opplyser NJ-leder Hege Frantzen i en pressemelding.

LO Stat mekler selvstendig på vegne av Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), mens Norsk Journalistlag (NJ) mekler parallelt for sine medlemmer.

– Kan sende repriser

Direktesendt radio og TV, nyhetssendinger, nyhetsdekningen og strømming av innhold på nett er blant tjenestene som kommer til å bli rammet av en eventuell streik.

Streiken kan altså starte kun to dager før en av årets største direktesendinger på TV, 17. mai-sendingen. Direktør Olav Nyhus i juridisk avdeling i NRK sier en eventuell streik «vil merkes», men er ellers ordknapp om konsekvensene for publikum.

Olav Nyhus

Direktør Olav Nyhus i Juridisk avdeling i NRK, sier NRK har mulighet til å sende repriser ved en eventuell streik.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Vi må komme tilbake til hvordan det påvirker 17, mai-sendingen. Nå bruker vi fokus på å se om det er mulig å komme til enighet, så jobbes det parallelt med å se på konsekvensene.

Nyhus viser til at det fortsatt vil være en rekke medarbeidere på jobb, til tross for en eventuell streik. Men han har ikke et klart svar på om det fortsatt blir direktesendt TV på nasjonaldagen.

– Det er også slik at man har mulighet til sende tidligere produksjoner, så den muligheten er der. Dette er noe vi må vurdere nærmere, sier han.

Fotball-VM

Nyhus ønsker heller ikke å svare på hva som skjer dersom en eventuell streik skulle vare helt til midten av juni, når fotball-VM skal sendes på NRK og TV 2. NRK-streiken i 1990 varte i 25 dager, den gang ble fotball-VM sendt uten kommentering. Sist NRK-journalister streiket var i 2006. Da varte streiken i åtte dager for NJ-medlemmene, og hele 16 dager for de LO-tilsluttede organisasjonene Kringkastingens Landsforening (nå NTL NRK) og Musikernes fellesorganisasjon.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa til Kampanje før helgen at han håpet på en løsning, og påpekte at NRK-ledelsen allerede har blitt enige med tre klubber i de lokale forhandlingene.

Han ønsket ikke å spekulere i konsekvensene for 17. mai-sendingen.

– Ikke et mål å ramme publikum

Richard Aune, som er leder for Norsk Journalistlags medlemmer i NRK (NRKJ), sier man går inn i meglingen med et klart mål, som er å komme til enighet. Samtidig er han tydelig på at streikeviljen er til stede, dersom så ikke skjer.

aune

NRKJ-leder Richard Aune sier målet med en eventuell streik er å få motparten til å lytte.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Vi ønsker ikke å ramme publikum på noen måte, det er ikke vårt mål. Vårt mål er å få motparten til å lytte. Vi skulle ønske at vi hadde fått motparten til å lytte uten å gå til streik, men om det ikke er mulig, er streik den muligheten vi har.

– Det vil helt sikkert få konsekvenser for tilbudet til lytterne og seerne, og det er vi lei oss for, men det er sånn det fungerer.

– Jeg legger til grunn at NRK følger spillereglene i norsk arbeidsliv, hvis vi kommer i en streikesituasjon, og da vil det naturligvis få konsekvenser, sier Aune.

Kompetanse og vikarer

Aune sier det særlig er tre krav som er viktige for NJs medlemmer i de pågående forhandlingene. Det første er et krav om at NRK skal sikre den kompetansen som journalistene trenger for fremtiden.

Aune kaller kravet en «copy paste» fra avtalen til Mediebedriftenes Landsforening (MBL). I avtalen står det at arbeidsgiver må sørge for at medarbeiderne til enhver tid har rett kompetanse til å fylle bedriftens fremtidige behov.

– Den forsikringen har vi behov for, for å føle oss tryggere i jobben.

NJ mener også at tilkallingsvikarer i NRK har for dårlig lønn.

– Vi trenger å få på plass et system som gjør at de blir behandlet likt. Det er viktig for oss, fordi de har de mest utrygge kontraktene av alle. De kan ikke ha de aller dårligste vilkårene, sier Aune.

– Ikke mindre verdt enn andre

I tillegg mener NJ at NRK-journalister har for dårlig lønn. Aune viser til at NRK-journalister i snitt ligger 110.000 kroner bak gjennomsnittet i de andre, store mediehusene i Norge.

– Vi kan ikke forstå at NRKs journalister systematisk er mindre verdt enn de andre. Vi ber om å nærme oss de andre noe.

– Vi ber på ingen måte om å bli lønnsledende, men vi mener det gapet er for stort, og derfor bør reduseres. Hvis vi hadde godtatt det tilbudet som ligger på bordet fra NRK, så hadde avstanden blitt enda større, sier Aune.

Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, mener at NRK ikke har vist vilje til å forhandle så langt.

– NRK vil bli hardt rammet av en streik, derfor har vi tro på at ledelsen viser vilje til å møte våre krav om blant annet rettferdig lønn i meklingen, sier Olsen.

NRK-direktør Nyhus vil ikke kommentere hvorfor partene ikke har klart å komme til enighet.

– Nå skal vi i megling og snakke om kravene der, og ha som mål at vi kan forsøke å komme til enighet. Jeg er optimist, sier NRK-direktør Nyhus.

Journalisten som har skrevet denne artikkelen er medlem av Norsk Journalistlag i NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters