Hvor går grensen for hva kollegaen kan gjøre?

NRK gikk ut for å spørre hvor grensen for hva du kan si til - eller gjøre med - en kollega. – Folk er blitt alt for sensitive, sier en kvinne vi møtte på gata.

For når går oppmerksomhet over fra å være hyggelig til uanstendig? Den siste tida har den mye omtalte #metoo-kampanjen ført til en strøm av påstander om seksuell trakassering - verden over, også i Norge - i bransje etter bransje. Den har også fått mange til å tenke over hva de synes er greit og hva som ikke er greit at en kollega kan si eller gjøre.

Lørdagsrevyen har vært ute og testa folks grenser.

Se video i vinduet øverst!

Etter alle #metoo-historiene bør bedrifter minne de ansatte om hva som ikke er grei oppførsel når kollegaer møtes til fest, mat og drikke, mener NHO.

– Ja, hvorfor ikke et type allmøte hvor man samles og informerer om at nå skal vi ha en hyggelig fest for alle, alle skal føle seg trygge og synes dette er greit, sier regiondirektør for NHO Buskerud, Grete Karin Berg til NRK denne uken.

– Tror du denne #metoo-kampanjen har skremt folk fra å ta en fest?

– Nei, det tror jeg ikke. Har man lyst til å ta seg en god fest så gjør man det, men det er viktig å tenke at det skal være en god fest for alle.

– Men er det ingen som tør å prøve seg lenger nå da?

– Det er i hvert fall kanskje litt lettere å si ifra nå.

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag