Hopp til innhold

Elden krever forklaring fra Aftenposten i overgrepssak

Advokat John Christian Elden har bedt Aftenposten redegjøre for hvordan de håndterte saken da en av deres journalister meldte fra om overgrepsforsøk på reportasjetur.

Prosedyrer i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

KREVER SVAR: I et brev til Aftenpostens eier Schibsted, ber advokat John Christian Elden om en redegjørelse for hvordan avisen håndterte meldingen fra Ragnhild Ås Harbo om at hun var blitt utsatt for det hun opplevde som et overgrep.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • 19.11: I en tidligere utgave av artikkelen kunne det fremstå som Aftenpostens sjefredaktør svarer direkte på utsagn han ikke har blitt forelagt. Artikkelen er oppdatert og omredigert for tydelighet, og redaktørens svar lagt til i sin helhet.

I oktober sto tidligere Aftenposten-journalist Ragnhild Ås Harbo frem og fortalte at hun som 22-åring ble utsatt for et overgrepsforsøk av en eldre kollega fra et annet mediehus under en reportasjereise.

Fredag gikk Harbo til politianmeldelse av kollegaen, til tross for at hendelsen, som fant sted i 2013, er strafferettslig foreldet.

Ragnhild Ås Harbo

ANMELDER: Tidligere Aftenposten-journalist Ragnhild Ås Harbo har anmeldt en kollega fra et annet mediehus for et overgrepsforsøk i forbindelse med en reportasjereise i 2013. Harbo har senere også jobbet for NRK Nyheter og NRK P3.

Foto: Emrah Senel / NRK

Kritisk til håndteringen

Nå har advokat John Christian Elden, som bistår Harbo i saken, sendt et brev til Aftenpostens eier Schibsted.

I brevet ber han Aftenposten redegjøre for hvordan de håndterte saken da Harbo først fortalte om hva hun hadde opplevd.

– Jeg er kritisk til måten dette ble håndtert på av arbeidsgiveren på det tidspunktet, sier Elden til NRK.

Etter at Harbo fortalte arbeidsgiveren om hendelsen, innkalte Aftenposten den anklagede journalisten til et møte. Tilstede på møtet var Harbo selv, den anklagde kollegaen og en advokat fra Schibsted.

Harbo har fortalt at hun opplevde å bli støttet og trodd av arbeidsgiveren, men at Aftenposten manglet klare rutiner for hvordan de skulle håndtere slike saker.

– Aftenposten sa at de skulle støtte meg dersom jeg valgte å anmelde, men de fortalte meg samtidig at saken trolig ville bli henlagt av politiet, og at det ville bli tungt for meg. Derfor valgte vi ikke å anmelde, sa Harbo til NRK fredag.

Elden mener Aftenposten burde ha gjort mer da de fikk vite om hendelsen.

– De burde latt henne stå frem med forklaringen sin allerede da, og latt henne ta den videre hvis hun hadde ønsket det.

Aftenposten-redaktør: Innstilt på å støtte Harbo

Espen Egil Hansen

HAR LÆRT: Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen sier han og avisen har lært av Harbos opplevelse av hvordan saken ble håndtert.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen skriver i en e-post til NRK at han og Schibsteds konsernadvokat gjennom flere møter med Harbo gikk gjennom hvordan de kunne ta saken videre.

– Vi var, og er, innstilt på å støtte Harbo i en slik politianmeldelse og rettssak, skriver Hansen.

Ifølge Hansen var imidlertid juristens vurdering at det var en reell mulighet for at saken ble henlagt eller at mannen ble frikjent.

– Vi var opptatt av at Harbo skulle ha et realistisk bilde av hva som kunne møte henne i en etterforskning og eventuell rettssak. Vi vet fra andre saker at noen opplever henleggelse eller frikjennelse som et ytterligere overgrep.

Hansen sier Harbo hele tiden har vært tydelig på hvordan saken kunne vært håndtert bedre, og at han og Aftenposten har tatt lærdom av det.

– I dag har vi retningslinjer og et større fokus i hele bedriften på hvordan vi skal håndtere denne typen saker.

Ragnhild Ås Harbo var inntil nylig ansatt som journalistvikar i NRKs nyhetsavdeling og som reporter i P3.

AKTUELT NÅ