Hopp til innhold

Hun blir ny sjef for Nasjonalmuseet

Danske Karin Hindsbo (43) blir ny direktør ved Nasjonalmuseet og overtar det som kanskje er Kultur-Norges viktigste lederstilling.

Karin Hindsbo

NY DIREKTØR: Karin Hindsbo skal lede Nasjonalmuseet under den svært viktige overgangsperioden til nytt museumsbygg.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Audun Eckhoff

FÅR IKKE FORTSETTE: Direktør ved Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Hindsbo blir direktør for en åremålsperiode på seks år.

Dermed må nåværende direktør, Audun Eckhoff, fratre sin stilling. Eckhoff har vært direktør ved Nasjonalmuseet de siste åtte årene, og søkte om å få fornyet åremålsstillingen.

Karin Hindsbo er dansk, 42 år, og bor i Bergen, hvor hun er leder for kunstmuseene i byen, Kode. Museet har hatt besøksrekord under hennes ledelse.

Hindsbo får en enorm oppgave i fanget. Nasjonalmuseet flytter til nytt bygg ved Vestbanen i Oslo, og om tre år skal det som blir et av Europas største museer stå ferdig. Prislapp: Et sted mellom fem og seks milliarder kroner.

Hun sier at vi med bygging av nytt Nasjonalmuseum står foran en enestående mulighet til å la kunst og kultur få den plass det skal ha i det offentlige ordskiftet.

– Kunst og kultur er mer viktig enn noen gang, både for demokratiet, ytringsfriheten, og alle de verdier vi baserer vårt samfunn på, sier Hindsbo.

– Jobben krever sin kvinne

Hindsbo beskrives som utadvendt, bestemt og uredd.

Hun må være det, for det er mange som har så sterke meninger om Nasjonalmuseet, også utenfor huset. Det krever sin kvinne, sier Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Styreleder Linda Bernander Silseth mener at Hindsbo er en av Nordens dyktigste museumsledere, og vil være rett kvinne til å lede Nasjonalmuseet inn i en avgjørende epoke.

Linda Bernander Silseth

RETT KVINNE: Styreleder Linda Bernander Silseth mener at Karin Hindsbo er en av Nordens dyktigste museumsledere.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Styret har vektlagt hennes tunge ledererfaring og erfaring fra lederskap i omstilling, kunstfaglige bakgrunn, hennes sterke formidlingsevne og evne til snakke frem kunsten i et samfunnsperspektiv, sier hun.

Vil samarbeide uansett hvem det blir

Ida Bronken, som er hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Nasjonalmuseet, sa til Kulturnytt mandag morgen at de vil støtte den nye direktøren uansett hvem det blir.

– Det som er viktig nå er å skape støtte rundt styrets avgjørelse uansett hva de bestemmer seg for, sier hun, og viser til utfordringene de står overfor:

Samtidig er det ikke alle som mener at det er klokt å skifte direktør nå som det er store ting på gang. Mandag morgen, før det ble kjent at Hindsbo fikk jobben, sa professor i kunsthistorie Øivind Storm Bjerke til Kulturnytt at det naturlige valget er å la Audun Eckhoff fortsette.

– Det er et kjempedårlig tidspunkt å skifte direktør på. Det er ingen uro på Nasjonalmuseet verken når det gjelder faglige eller organisatoriske spørsmål, sa han.

– Ikke et personlig nederlag

Det har vært mye støy rundt søkeprosessen. Sommeren 2016 ga styret ved Nasjonalmuseet beskjed til pressen om at stillingen som direktør ville bli utlyst av prinsipielle årsaker.

I samme pressemelding sto det også at nåværende direktør Audun Eckhoff ble oppfordret til å søke på jobben som han allerede satt i – noe han gjorde.

Audun Eckhoff sier til NRK at han er lei seg over å ikke få et nytt åremål, men han ser ikke på det som et personlig nederlag.

Nei, det gjør jeg ikke. Jeg er stolt over det jeg har fått til, og det tror jeg styret respekterer, selv om de valgte en annen person, sier han.

Fikk gratulasjoner av Eckhoff

Styreleder Linda Bernander Silseth sier at Eckhoff har gjort en meget solid innsats, men at tiden nå var inne for å tenke nytt.

– Når vi har mulighet til å fornye et åremål, gir det også mulighet til å tenke nytt. Vi går inn i en ny tid med nye krav til lederskap, og vi var på vakt etter en visjonær leder med tung kunstfaglig bakgrunn, og som har ledererfaring fra endringer og omstilling.

Hindsbo sier at hun har fått sine lykkeønskninger fra den avtroppende direktøren:

– Den første som gratulerte meg var Audun Eckhoff. Jeg har hatt et utrolig godt samarbeid med ham, og har stor respekt for ham. Han har gjort en fabelaktig jobb, sier hun.

Det var 13 søkere, åtte menn og fem kvinner, til stillingen da søknadsfristen gikk ut i slutten av januar. Ansettelseskomiteen besto av styreleder Linda Bernander Silseth, nestleder Jan Erik Knarbakk og ansattrepresentant Randi Godø.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP