Her er Nasjonalmuseets nye styreleder

Linda Bernander Silseth får en av de aller mektigste stillingene i norsk kulturliv. Og hun har høye ambisjoner på Nasjonalmuseets vegne.

Linda Bernander Silseth og Linda Hofstad Helleland

Linda Bernander Silseth (til høyre) blir ny styreleder for Nasjonalmuseet. Kulturminister Linda Hofstad Helleland forventer at institusjonen tiltrekker seg nye publikumsgrupper.

Foto: Kulturdepartementet

Hun vil skape det beste museet i Europa og sette Norge ettertrykkelig på verdenskartet slik at kulturturismen kan vokse.

– Kunsten er den nye oljen vår, sier den nye styrelederen for Nasjonalmuseet. Hun håper også på å få de mest attraktive vandreutstillingene til det nye museet. Og at kunsten som vises i museet har referansepunkter til alle aldersgrupper.

Idag er Linda Bernander Silseth styreleder i Norsk Tipping, og ga seg tidligere i år som sjef for Flytoget. Hun overtar etter næringslivstoppen Svein Aaser, som må gi seg etter å ha hatt vervet i åtte år.

Et av Nord-Europas største bygg

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design skal flytte til Vestbanen i Oslo i 2020. Til en prislapp på opp mot seks milliarder kroner har Nasjonalmuseet som ambisjoner å bli et fyrtårn blant Nordens og Europas museer.

Målet er blant annet å tiltrekke seg nye publikumsgrupper og gjøre det nye Nasjonalmuseet kjent langt utover landegrensene.

Nybygget til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design skal inneholde Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst, og vil bli et av Nord-Europas største bygg, med sine 55.000 kvadratmeter.

Forum Artis blir det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen

Slik skal det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen se ut når det er ferdigbygd i 2020.

Foto: Kleihaus/Schurwerk

Nasjonalmuseet skal om kort tid også få en ny direktør, og jobben ble bredt utlyst i både inn- og utland i midten av november. Det blir det nye styret, ledet av Linda Bernander Silseth, som får i oppdrag å ansette den nye direktøren for en åremålsperiode.

Det store spørsmålet her er om Silseth ansetter en ny direktør eller om hun lar nåværende direktør Audun Eckhoff fortsette – et valg som kan skape strid uansett hvem som får jobben.

– Dette har jeg ingen kommentarer til, sier Bernander Silseth som legger til at prosessen skal i gang nå.

Må lokke nye publikumsgrupper

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier til NRK at Linda Bernander Silseth har den riktige kompetansen for å takle jobben.

– Hun har et stort nettverk, er allsidig, har endringskompetanse, samt den brede erfaringen som en utfordrende styrelederjobb trenger, sier Helleland.

Hun omtaler styrelederjobben som en av Norges mest spennende og utfordrende styrelederjobber. Og hun poengterer at en av de viktigste oppgavene for Silseth blir å trekke nye publikumsgrupper til Nasjonalmuseet.

Agnes Moxnes

Kulturkommentator Agnes Moxnes i NRK sier at Silseth åpenbart er en populær person i den sittende regjeringen.

Foto: NRK

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes sier at Linda Silseth Bernander åpenbart er en populær person blant kulturministerne i den sittende regjeringen. Det var nemlig tidligere kulturminister Thorhild Widvey som i fjor utnevnte Silseth til styreleder i Norsk Tipping.

– Har Silseth kulturkompetanse?

– Man kan si at hun har det både mer erfaring som direktør på Tusenfryd, samt at hun satt i styret da Stavanger var kulturhovedstad i 2008. Men det som kjennetegner henne, og noe som er typisk for valgene som denne regjeringen gjør, er at hun har mer kompetanse innenfor næringsliv enn kulturliv, sier Moxnes.

Kulturstrøm

  • Putin vil kontrollere rappmusikk

    President Vladimir Putin meiner rapp er basert på «sex, dop og protestar» og vil kontrollere bruken av rappmusikk blant russarar. Han ytra ønskjet på eit møte med kulturelle leiarar i St. Petersburg denne veka. Eit forbod er ikkje aktuelt.

  • Nordmann Europas beste filmfotograf

    Martin Otterbeck blei laurdag kveld hedra som Europas beste filmfotograf under European Film Awards (EFA) i Sevilla i Spania. Fotoprisen fikk han for Erik Poppes film «Utøya 22. juli». Det er 31. gang at European Film Awards går av stabelen.