Hopp til innhold

Ingrid Røynesdal blir ny direktør for Nasjonalmuseet: – Overraskande

– Det er ei ulempe at ho manglar kunstfagleg kompetanse, seier kunstkritikar Lars Elton til NRK.

Gratiskonsert på Myraløkka

NY DIREKTØR: Ingrid Røynesdal tar over etter Karin Hindsbo som direktør ved Nasjonalmuseet. Ho startar i jobben i oktober.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Røynesdal kjem frå jobben som administrerande direktør for Oslo-Filharmonien der ho har vore leiar sidan 2013.

Ho er utdanna statsvitar og klassisk pianist, og har museumsbakgrunn som direktør for KODE sin komponistheim i Bergen i 2011–2013. Ho har styreerfaring frå blant anna Aschehoug forlag, Talent Noreg, VGTV og arbeidsgjevarforeininga Spekter.

– Ei ulempe

Ifølge kunstkritikar i Dagsavisen, Lars Elton, er valet av ny direktør overraskande.

– Ho står fram som ein dyktig administrator med klar internasjonal erfaring. Men det at ho manglar kunstfagleg kompetanse er heilt klart ei ulempe i ein så samansett organisasjon som Nasjonalmuseet, seier Elton til NRK.

Også ansvarleg redaktør for Kunstkritikk, Mariann Enge, synest valet er merkeleg.

– Det er viktig for ein leiar at ein har kjennskap og kompetanse innan det feltet ein skal jobbe med. Når ein ikkje har det, blir ein veldig avhengig av folk rundt seg, seier Enge.

Les også:: Desse vil bli ny direktør for Nasjonalmuseet

Stina Högkvist
Stina Högkvist

Ingrid Røynesdal seier at ho har store ambisjonar for Nasjonalmuseet.

– Først ser eg fram til å bli kjent med museet sine mange dyktige medarbeidarar, slik at vi saman kan sette retning for åra som kjem. Deretter vil eg bidra til å vidareutvikle og forløyse det store potensialet som ligg i samlinga, formidlinga, publikumstilbodet, forskinga og den kommersielle drifta.

– Nokre etterlyser ein person med kurator-erfaring til jobben, kva tenker du om det?

– Det er forståeleg at det blir diskutert. Eg har ikkje kunsthistorie som bakgrunn, men eg har verkeleg jobba med kunstfaglege prosessar, og med kunst heile livet mitt, og eg trur eg har eit godt fundament for å leie dette vidare, seier Røynesdal til NRK.

– Fornuftig

Kunsthistorikar Tommy Sørbø synest valet av ny direktør høyrest godt og fornuftig ut.

– Kva meiner du om at ho manglar kurator-erfaring?

– Det hadde sikkert vore ein fordel. Men det blir sikkert vege opp av hennar entusiasme for kunsten. Og ho har med seg det musikalske. Ho ser ut til å ha eit personleg forhold til kunsten i aller vidaste forstand, seier Sørbø.

Petter Snare er direktør ved KODE

POSITIV: KODE-sjef Petter Snare meiner det er gjort eit godt val av ny direktør.

Foto: Dag Fosse / KODE

Direktør for KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Petter Snare, meiner det er eit veldig godt val.

– Ho har gjort ein fantastisk jobb både for KODE og Oslo-Filharmonien. Ho har særleg løfta filharmonien til fantastiske høgder, og vi ser fram til å samarbeide.

Snare er ikkje bekymra for at Røynesdal manglar kompetanse som kurator.

Nasjonalmuseet er så fullt av folk med kurator-erfaring at det kjem til å gå heilt fint.

– Ein ny æra

Det er styreleiar Maria Moræus Hanssen som har leia arbeidet med å finne ny direktør til Nasjonalmuseet. Ho meiner den nye direktøren kan vise til sterke resultat i Oslo-Filharmonien, både i orkesteret si faglege utvikling og møtet med publikum.

– Røynesdal er samfunnsengasjert og svært ambisiøs på kunsten sine vegne, og potensialet den har til å nå bredt og bety mykje i folk sine liv.

Maria Moræus Hanssen - styreleder i Nasjonalmuseet

LEIA PROSESSEN: Styreleiar i Nasjonalmuseet Maria Moræus Hanssen er ansvarleg for tilsetjinga av ny direktør.

Foto: Lise Åserud / NTB

Moræus Hanssen meiner museets storleik, og museets oppgåver har vekst enormt. Og det inneber at ein må tenke litt nytt rundt leiarskap.

– Ingrid sin viktigaste jobb, og som ho også har demonstrert at ho har erfaring med å få til, er dette samspelet mellom alle dei sterke fagmiljøa på museet og løfte det fram. Vi kunne ønske all kunnskap i verda, men det er hennar ambisjonsnivå på vegne og kunst og kultur styret har late seg imponere av, seier Moræus Hanssen til NRK.

Røynesdal startar i jobben som direktør for Nasjonalmuseet 1. oktober 2023. Ho tek då over etter Karin Hindsbo.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB