Høyre: Mediestøtten har behov for en «ctrl+alt+delete»

Store deler av Medie-Norge holder pusten før Mediemangfoldsutvalget legger fram sin rapport i dag. Høyres Kårstein Løvaas håper på en full omstart av støtteordningene.

Kårstein Løvaas

VIL NULLSTILLE: Høyres Kårstein Løvaas vil erstatte dagens mediestøtteordninger som pressestøtte og momsfritak med et enklere system.

Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix

– Jeg tror det er behov for en «ctrl+alt+delete», og jeg håper at rapporten fra mediemangfoldsutvalget kan være grunnlaget for nettopp den debatten, sier Høyres mediepolitiske talsmann Kårstein Løvaas.

Løvaas mener noe av problemet med dagens mediestøtte er at det er for mange ulike ordninger.

Nå håper han rapporten Mediemangfoldsutvalget legger frem i dag, tar til orde for å tenke nytt om hvordan støtten skal fordeles.

– Har gjort det til forretningsidé å motta støtte

Norske medier har de siste årene vært under sterkt økonomisk press, med svikt i annonsesalg og et publikum som flytter seg over til digitale plattformer som gir færre inntekter.

Arild Grande

VIL REVIDERE: Arild Grande (Ap) medgir at blant annet produksjonsstøtten rammer skjevt, men vil bygge videre på dagens ordninger.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hovedproblemet med dagens mediestøtteordninger er ifølge Høyres Kårstein Løvaas at de treffer skjevt.

– Det at noen nærmest har gjort det til en forretningsidé å motta pressestøtte, og at noen ytterst få stikker av med veldig mye, er en av de store svakhetene ved ordningen slik den er i dag, mener han.

Det siste er Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande langt på vei enig i.

– Produksjonstillegget treffer for skeivt. Noen får veldig store tilskudd, mens andre får nesten ingenting, sier han.

Grande ønsker delvis å bygge videre på dagens ordninger, med momsfritak og produksjonsstøtte til aviser.

– Men vi trenger også nye virkemidler for å treffe redaksjonene og sikre bemanning, også i redaksjoner der man ikke har inntekter fra brukere.

Tror på samme støttenivå som i dag

Selv om Høyres Kårstein Løvaas håper utvalget foreslår store endringer i utformingen av mediestøtten, er det ikke dermed sagt at han vil kutte i den samlede støtten til mediene.

– Vi bruker åtte milliarder kroner i dag, hvorav 300 millioner er direkte produksjonsstøtte. Jeg tror ikke vi skal bruke mindre enn åtte milliarder i fremtiden, men vi må kanskje bruke dem litt annerledes.

Det er nemlig ikke bare den direkte pressestøtten som omhandles i rapporten.

Utvalget skal også komme med innspill til ny finansieringsmodell for NRK og til hvordan kommersielle allmennkringkastere som TV 2 kan bli kompensert.

Utvalget skal ta også opp om de amerikanske selskapene Facebook og Google, som tar en stor andel av annonsekaka på nett, skal skattlegges av staten.

Kulturstrøm

 • DN går til søksmål mot Retriever

  Avisen Dagens Næringsliv (DN) saksøker medieovervåkingstjenesten Retriever fordi de mener selskapet driver med ulovlig medieovervåking. DN hevder at Retriever, som er eid av nyhetsbyråene TT og NTB, driver med ulovlig distribusjon av medieinnhold, mediearkiv og medieanalyse av DNs innhold, ifølge Medier24. Retriever mener på sin side at DN nekter å inngå en ny avtale med like vilkår som konkurrentene. DNs søsterselskap Mynewsdesk er også en medieovervåkingstjeneste og konkurrent med Retriever, skriver NTB.

 • – Det er veldig ubehagelig

  Det mener NRKs kunstkritiker om den norske kunstneren Vanessa Bairds utstilling på galleriet OSL i Oslo. Den tar utgangspunkt i portretter av maleren Peter Paul Rubens, med øyne påklistret. Samtidig er Bairds verk «You Are Something Else» (bildet) som i vinter hang på Kunstnernes Hus i Oslo, utstilt på kunstmuseet Kode i Bergen. Verket består av groteske pastelltegninger av selvmord, overgrep og flyktninger i vannmasser. – Jeg tror hun vil vise hvordan umenneskeliggjøring fratar oss evnen til identifikasjon, sier kritiker Mona Pahle Bjerke i sin kunstanmeldelse i NRK Nyhetsmorgen.

  Vanessa Bairds utstilling på Kunstnernes Hus i Oslo
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Tre norske bøker på prestisjeliste

  Maja Lundes «Bienes historie», Vigdis Hjorths «Et norsk hus» og Lars Myttings «Svøm med dem som drukner» er på langlisten til å få International Dublin Literary Award 2019, som regnes blant verdens mest prestisjetunge. Bibliotekarer fra hele verden har nominert bøker som enten er oversatt til eller skrevet på engelsk. De norske forfatterne er nominert i selskap med blant andre Paul Auster, Édouard Louis, og Joyce Carol Oates. (NTB)

  Maja Lunde
  Foto: Torstein Bøe / NTB Tema