NRK Meny
Normal

Høyre: Mediestøtten har behov for en «ctrl+alt+delete»

Store deler av Medie-Norge holder pusten før Mediemangfoldsutvalget legger fram sin rapport i dag. Høyres Kårstein Løvaas håper på en full omstart av støtteordningene.

Kårstein Løvaas

VIL NULLSTILLE: Høyres Kårstein Løvaas vil erstatte dagens mediestøtteordninger som pressestøtte og momsfritak med et enklere system.

Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix

– Jeg tror det er behov for en «ctrl+alt+delete», og jeg håper at rapporten fra mediemangfoldsutvalget kan være grunnlaget for nettopp den debatten, sier Høyres mediepolitiske talsmann Kårstein Løvaas.

Løvaas mener noe av problemet med dagens mediestøtte er at det er for mange ulike ordninger.

Nå håper han rapporten Mediemangfoldsutvalget legger frem i dag, tar til orde for å tenke nytt om hvordan støtten skal fordeles.

– Har gjort det til forretningsidé å motta støtte

Norske medier har de siste årene vært under sterkt økonomisk press, med svikt i annonsesalg og et publikum som flytter seg over til digitale plattformer som gir færre inntekter.

Arild Grande

VIL REVIDERE: Arild Grande (Ap) medgir at blant annet produksjonsstøtten rammer skjevt, men vil bygge videre på dagens ordninger.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hovedproblemet med dagens mediestøtteordninger er ifølge Høyres Kårstein Løvaas at de treffer skjevt.

– Det at noen nærmest har gjort det til en forretningsidé å motta pressestøtte, og at noen ytterst få stikker av med veldig mye, er en av de store svakhetene ved ordningen slik den er i dag, mener han.

Det siste er Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande langt på vei enig i.

– Produksjonstillegget treffer for skeivt. Noen får veldig store tilskudd, mens andre får nesten ingenting, sier han.

Grande ønsker delvis å bygge videre på dagens ordninger, med momsfritak og produksjonsstøtte til aviser.

– Men vi trenger også nye virkemidler for å treffe redaksjonene og sikre bemanning, også i redaksjoner der man ikke har inntekter fra brukere.

Tror på samme støttenivå som i dag

Selv om Høyres Kårstein Løvaas håper utvalget foreslår store endringer i utformingen av mediestøtten, er det ikke dermed sagt at han vil kutte i den samlede støtten til mediene.

– Vi bruker åtte milliarder kroner i dag, hvorav 300 millioner er direkte produksjonsstøtte. Jeg tror ikke vi skal bruke mindre enn åtte milliarder i fremtiden, men vi må kanskje bruke dem litt annerledes.

Det er nemlig ikke bare den direkte pressestøtten som omhandles i rapporten.

Utvalget skal også komme med innspill til ny finansieringsmodell for NRK og til hvordan kommersielle allmennkringkastere som TV 2 kan bli kompensert.

Utvalget skal ta også opp om de amerikanske selskapene Facebook og Google, som tar en stor andel av annonsekaka på nett, skal skattlegges av staten.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters