Hopp til innhold

Høyre: Mediestøtten har behov for en «ctrl+alt+delete»

Store deler av Medie-Norge holder pusten før Mediemangfoldsutvalget legger fram sin rapport i dag. Høyres Kårstein Løvaas håper på en full omstart av støtteordningene.

Kårstein Løvaas

VIL NULLSTILLE: Høyres Kårstein Løvaas vil erstatte dagens mediestøtteordninger som pressestøtte og momsfritak med et enklere system.

Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix

– Jeg tror det er behov for en «ctrl+alt+delete», og jeg håper at rapporten fra mediemangfoldsutvalget kan være grunnlaget for nettopp den debatten, sier Høyres mediepolitiske talsmann Kårstein Løvaas.

Løvaas mener noe av problemet med dagens mediestøtte er at det er for mange ulike ordninger.

Nå håper han rapporten Mediemangfoldsutvalget legger frem i dag, tar til orde for å tenke nytt om hvordan støtten skal fordeles.

– Har gjort det til forretningsidé å motta støtte

Norske medier har de siste årene vært under sterkt økonomisk press, med svikt i annonsesalg og et publikum som flytter seg over til digitale plattformer som gir færre inntekter.

Arild Grande

VIL REVIDERE: Arild Grande (Ap) medgir at blant annet produksjonsstøtten rammer skjevt, men vil bygge videre på dagens ordninger.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hovedproblemet med dagens mediestøtteordninger er ifølge Høyres Kårstein Løvaas at de treffer skjevt.

– Det at noen nærmest har gjort det til en forretningsidé å motta pressestøtte, og at noen ytterst få stikker av med veldig mye, er en av de store svakhetene ved ordningen slik den er i dag, mener han.

Det siste er Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande langt på vei enig i.

– Produksjonstillegget treffer for skeivt. Noen får veldig store tilskudd, mens andre får nesten ingenting, sier han.

Grande ønsker delvis å bygge videre på dagens ordninger, med momsfritak og produksjonsstøtte til aviser.

– Men vi trenger også nye virkemidler for å treffe redaksjonene og sikre bemanning, også i redaksjoner der man ikke har inntekter fra brukere.

Tror på samme støttenivå som i dag

Selv om Høyres Kårstein Løvaas håper utvalget foreslår store endringer i utformingen av mediestøtten, er det ikke dermed sagt at han vil kutte i den samlede støtten til mediene.

– Vi bruker åtte milliarder kroner i dag, hvorav 300 millioner er direkte produksjonsstøtte. Jeg tror ikke vi skal bruke mindre enn åtte milliarder i fremtiden, men vi må kanskje bruke dem litt annerledes.

Det er nemlig ikke bare den direkte pressestøtten som omhandles i rapporten.

Utvalget skal også komme med innspill til ny finansieringsmodell for NRK og til hvordan kommersielle allmennkringkastere som TV 2 kan bli kompensert.

Utvalget skal ta også opp om de amerikanske selskapene Facebook og Google, som tar en stor andel av annonsekaka på nett, skal skattlegges av staten.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.