Til en stor porsjon trenger du:
1 kg kjøttdeig, karbonade eller familiedeig
2 løk, finhakket
2-4 hvitløksfedd, finhakket
100 g ferske brødsmuler
1 1/4 dl melk ev. vann
3 ts knuste fenikkelfrø
80 g revet parmesan
2 håndfuller hakket bladpersille eller basilikum
6 tomater, grovhakket
2 bokser knuste tomater
3 dl rødvin eller kjøttkraft
olivenolje
salt og kvernet pepper
500 g spagetti
revet ost til servering
Fremgangsmåte:
Varm en stor stekepanne og tilsett godt med olivenolje.Fres løk og hvitløk over middels varme til løken blir helt myk uten å få farge. Krydre med salt og pepper.
Ta løken ut av pannen, ha halvparten i en stor bolle sammen med melk og brødsmuler.Sett resten av løken til side så lenge.Ha kjøttdeig, fennikel, parmesan og bladpersille over i løkblandingen.
Krydre med salt og pepper og bland det hele godt sammen med hendene.Trill ut kjøttboller på størrelse med valnøtter, med rene, våte hender.
Brun kjøttbollene i flere omganger til de får fin farge og ta de så ut av pannen igjen.Ha resten av løken i stekepannen, skru opp varmen og tilsett vinen.La vinen koke inn til halv mengde.
Tilsett de ferske tomatene og la det koke under omrøring til tomatene blir helt myke.Ha i resten av tomatene, kok opp og la sausen småkoke i 10 minutter.
Smak sausen til med salt og pepper, evt. litt sukker hvis den virker veldig syrlig.Legg kjøttbollene over i sausen og la det hels surre ved svak varme i 15-20 minutter til kjøttbollene er gjennomstekte.
Server kjøttbollene med kokt spagetti og dryss rikelig med revet ost over.
Tips:
La kjøttbollene stå en stund i kjøleskapet før du steker dem.Da beholder de fasongen bedre under steking.