Her tar Thomas Seltzer fleinsopp

Trygdekontoret-programlederen tester selv ut fleinsoppens påstått positive effekt i ukas program. – En oppdagelsesferd, ikke et debattinnlegg, sier prosjektleder for programmet.

SOPPTUR: Programleder Thomas Seltzer ville selv prøve ut psykedelias påståtte positive virkninger. I kveldens program tar han turen til Amsterdam, der han selv tester ut virkestoffet i fleinsopp. Du kan se hele programmet nederst i artikkelen.

– Det pågår en debatt rundt psykedelia i Norge hvor folk er veldig engasjerte, og vi tror ikke det blir mindre engasjement når en av Norges mest kjente programledere går inn i temaet, sier prosjektleder Eirik Sandberg Ingstad.

I Trygdekontoret denne uka setter programleder Thomas Seltzer kursen mot Amsterdam, der han og reisekameraten Frode inntar psilocybin, også kjent som virkestoffet i fleinsopp.

Stoffet, som er forbudt i Norge, er i Nederland lovlig å eie og omsette i visse former.

Ikke del av planen

Eirik Sandberg Ingstad

IKKE PLANLAGT: Programlederen bestemte seg selv for å ta psilocybin, forteller Trygdekontoret-prosjektleder Eirik Sandberg Ingstad.

Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

Programlederens eget eksperiment med psykedeliske stoffer var ikke en planlagt del av programmet, forteller prosjektleder Eirik Sandberg Ingstad.

– Vår hensikt var å følge Frode til Amsterdam for å se hvordan disse stoffene selges og oppleves i et land der det er lovlig. Vi skulle dokumentere reisen, og underveis bestemte Thomas seg for å delta i eksperimentet. Vi mener det ga et verdifullt perspektiv, og at de refleksjonene Thomas gjorde er verdifulle for dokumentaren, sier Ingstad.

I programmet besøker Thomas Seltzer også foreningen EmmaSofia, som jobber for å gjøre virkestoffene i fleinsopp og ecstasy lovlige og tilgjengelig for medisinsk bruk.

Men Ingstad understreker at programmet ikke er ment som et innlegg i legaliseringsdebatten.

– Vi ønsket å utforske miljøet som ønsker å legalisere dette til bruk i terapi, og å lytte til forskere om hva de har å si om det. Det er en oppdagelsesferd, ikke et debattinnlegg.

Klarert fra toppen

Charlo Halvorsen

FORBEREDT: Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen tror det kan komme reaksjoner på kveldens utgave av Trygdekontoret.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Det er ikke første gang redaksjonen gir seg i kast med hallusinogene stoffer.

I 2015 dokumenterte Trygdekontoret lokalpolitiker Øystein Meier Johannessens opplevelser med selvplukket fleinsopp.

Da Thomas Seltzer under arbeidet med denne ukas program bestemte seg for selv å prøve stoffet, var det uten forhåndsgodkjenning fra toppen, understreker Charlo Halvorsen, redaktør for Underholdningsavdelingen i NRK.

– Vi kan jo ikke sende ut en NRK-medarbeider på et slikt prosjekt, så det var hans vurdering der og da. Han mente det ville tjene prosjektet.

I ettertid har både Halvorsen, NRKs etikkredaktør Per-Arne Kalbakk og kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen vurdert programmet og godkjent at det kan sendes.

Halvorsen sier han er likevel er forberedt på at det kan komme reaksjoner på kveldens program.

– Jeg håper reaksjonene går på det som er programmets tema, altså å bruke psilocybin i psykiatrisk behandling. Det er programmets innhold og tema, og så håper jeg vi kan få til en debatt om dét, og ikke så mye annet.

Kan man kurere angst og depresjon med LSD og fleinsopp, eller er disse stoffene inngangsporten til helvete? Thomas Seltzer tar saken.(3:10)

NRK TV: Se hele kveldens utgave av Trygdekontoret.

Kulturstrøm

  • Avis: Facebook kan få rekordbot

    Amerikanske myndigheter vurderer å gi Facebook den største boten noensinne utstedt for manglende beskyttelse av brukeres data, skriver Washington Post. Ifølge kildene har Facebook brutt en juridisk bindende avtale om beskyttelse av brukerdata, etter samarbeidet med analyseselskapet Cambridge Analytica. Informasjonen kan være brukt under presidentvalget i USA og brexit-avstemningen i 2016 (NTB).

  • Bokåret 2019 er opna

    Kulturminister Trine Skei Grande opna «Bokåret 2019» under Nasjonal høgtlesingsdag i Oslo i dag. Året markerer at boka er 500 år, i tillegg til at Noreg er hovudland på den store bokmessa i Frankfurt i oktober. NRK arrangerer mellom anna Noregs største lesesirkel som ein del av den store markeringa.