NRK Meny
Normal

Trygdekontoret viser fleinsopp-tripp

Tirsdagens episode av Trygdekontoret viser en kommunepolitiker fra Nordland som «tripper» på fleinsopp.

Trygdekontorets rus-spessial. VB der Øystein Meier Johannessen tester fleinsopp.

Øystein Meier Johannessen

TOK FLEINSOPP: Kommunepolitiker Øystein Meier Johannessen viser hvordan en fleinsopp-tripp ser ut i den nyeste epsioden av Trygdekontoret.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Jeg tror det her er en stor dose jeg har tatt, for nå begynner det å si «kvakk-kvakk» inne i hodet mitt.

Tirsdag viser NRK-programmet Trygdekontoret et klipp der kommunepolitiker Øystein Meier Johannessen tar en stor dose selvplukket fleinsopp, i sin egen bolig.

Johannessen ble nylig bøtelagt for plukk av fleinsopp og av den grunn flyttet ned til sisteplass på Hemnes samfunnspartis partiliste.

Programleder Thomas Seltzer er til stede under hele trippen, som har blitt laget som et videoinnslag i morgendagens episode.

Programmet har invitert forfatter Ingvar Ambjørnsen, LSD-entusiast Adrian Rørheim, forsker Liliana Bachs ved folkehelseinstituttet og stipendiat ved institutt for nevromedisin på NTNU, Teri Krebs, til å snakke om psykedelisk dop.

I praten etter videoinnslaget forteller Johannessen at han overdoserte under akkurat denne trippen.

– Denne situasjonen var en overdrivelse. Det var litt uheldig når man skulle introdusere fleinsoppen. Det kunne vært gjort på en behageligere måte. Nå gir vi jo mat til alle som har sterke fordommer, sier politikeren.

Johannessen vil nemlig legalisere fleinsopp.

– Jeg anser forbudet mot bruk av psykedelika som like dumt som da psykiaterne gikk rundt og sa at du kunne bli schizofren av å onanere.

– En oppegående fyr

– Hvilke etiske vurderinger gjorde dere før dere besøkte Øystein Meier Johannessen?

– Han gjør dette jevnlig, på faste dager. Vi ble invitert til å overvære det, så dette er ikke noe vi har igangsatt, sier redaksjonssjef i Underholdning i NRK, Christina Rezk Resar.

– Han sitter i kommunestyret i Hemnes, så han er absolutt en oppegående fyr.

Hun understreker at redaksjonen ikke har vært med på noe kriminelt.

– Det er også viktig å få med at han er ute og plukker selv, han kjøper ikke. Og vi har ikke på noen som helst måte finansiert bruken.

Skremmer med Bush

Mot slutten av klippet tar programleder Thomas Seltzer på seg en George Bush-maske og skremmer Johannessen – midt i trippen. Resar forsikrer oss om at det var planlagt.

– Hva med skremmingen, var den planlagt?

– Ja, det var planlagt.

Hva tenker dere om å vise en fleinsopp-tripp på NRK?

– Vi har jo sett på nyhetene at folk setter sprøyter, så å vise det er ikke ulovlig.

Forventer dere reaksjoner?

– Det blir det med alle kontroversielle temaer, spesielt når man slipper til begge sider. Vi forventer debatt.

Denne episoden av Trygdekontoret kan du se på NRK tirsdag 3. mars klokken 22.30 og i nett-tv.

Kulturstrøm

 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures
 • Prince-arvinger bryter med Tidal

  Etter planen skulle musikktjenesten Tidal få eksklusiv rett til å strømme et nytt album i 14 dager når et nytt Prince-album slippes i 2019. Men etter Dagens Næringslivs avsløringer rundt triksing med strømmetjenesten, ønsker arvingene etter Prince å bryte kontrakten, ifølge nettstedet TMZ. Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, og kan bety dødsstøtet for Tidal, mener musikkjournalist Asbjørn Slettemark. Artisten Prince ble funnet død en heis i hjemmet sitt 21. april 2016.

  Prince på The purple rain-turne
  Foto: Nancy Bundt © PRN Music Corp.

Flere kulturnyheter