Trygdekontoret viser fleinsopp-tripp

Tirsdagens episode av Trygdekontoret viser en kommunepolitiker fra Nordland som «tripper» på fleinsopp.

Trygdekontorets rus-spessial. VB der Øystein Meier Johannessen tester fleinsopp.

Øystein Meier Johannessen

TOK FLEINSOPP: Kommunepolitiker Øystein Meier Johannessen viser hvordan en fleinsopp-tripp ser ut i den nyeste epsioden av Trygdekontoret.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Jeg tror det her er en stor dose jeg har tatt, for nå begynner det å si «kvakk-kvakk» inne i hodet mitt.

Tirsdag viser NRK-programmet Trygdekontoret et klipp der kommunepolitiker Øystein Meier Johannessen tar en stor dose selvplukket fleinsopp, i sin egen bolig.

Johannessen ble nylig bøtelagt for plukk av fleinsopp og av den grunn flyttet ned til sisteplass på Hemnes samfunnspartis partiliste.

Programleder Thomas Seltzer er til stede under hele trippen, som har blitt laget som et videoinnslag i morgendagens episode.

Programmet har invitert forfatter Ingvar Ambjørnsen, LSD-entusiast Adrian Rørheim, forsker Liliana Bachs ved folkehelseinstituttet og stipendiat ved institutt for nevromedisin på NTNU, Teri Krebs, til å snakke om psykedelisk dop.

I praten etter videoinnslaget forteller Johannessen at han overdoserte under akkurat denne trippen.

– Denne situasjonen var en overdrivelse. Det var litt uheldig når man skulle introdusere fleinsoppen. Det kunne vært gjort på en behageligere måte. Nå gir vi jo mat til alle som har sterke fordommer, sier politikeren.

Johannessen vil nemlig legalisere fleinsopp.

– Jeg anser forbudet mot bruk av psykedelika som like dumt som da psykiaterne gikk rundt og sa at du kunne bli schizofren av å onanere.

– En oppegående fyr

– Hvilke etiske vurderinger gjorde dere før dere besøkte Øystein Meier Johannessen?

– Han gjør dette jevnlig, på faste dager. Vi ble invitert til å overvære det, så dette er ikke noe vi har igangsatt, sier redaksjonssjef i Underholdning i NRK, Christina Rezk Resar.

– Han sitter i kommunestyret i Hemnes, så han er absolutt en oppegående fyr.

Hun understreker at redaksjonen ikke har vært med på noe kriminelt.

– Det er også viktig å få med at han er ute og plukker selv, han kjøper ikke. Og vi har ikke på noen som helst måte finansiert bruken.

Skremmer med Bush

Mot slutten av klippet tar programleder Thomas Seltzer på seg en George Bush-maske og skremmer Johannessen – midt i trippen. Resar forsikrer oss om at det var planlagt.

– Hva med skremmingen, var den planlagt?

– Ja, det var planlagt.

Hva tenker dere om å vise en fleinsopp-tripp på NRK?

– Vi har jo sett på nyhetene at folk setter sprøyter, så å vise det er ikke ulovlig.

Forventer dere reaksjoner?

– Det blir det med alle kontroversielle temaer, spesielt når man slipper til begge sider. Vi forventer debatt.

Denne episoden av Trygdekontoret kan du se på NRK tirsdag 3. mars klokken 22.30 og i nett-tv.

Kulturstrøm

  • Sprikande konseptalbum frå Coldplay

    På «Music of the Spheres» har frontmann Chris Martin dikta opp eit parallelt solsystem, der kvar låt representerer ein planet og folket som bur der. «Sprikande og retningslaust», skriv musikkmeldar Sjur Systad Tyssen i P3. Terningkast 3.

    Coldplay 2021
    Foto: James Marcus Haney
  • Antirasist-håndbok slår an

    Tinashe Williamsons barne/ungdomsbok «Håndbok for unge antirasister» er nå trykket i et opplag på hele 19.000 eksemplarer, og forrige uke var den landets nest mest solgte bok. «Hvis Livets Skole hadde hatt et pensum, hadde denne boka definitivt vært på kjøpslista», skrev NRKs anmelder om boka.