Hopp til innhold

Her er Norges ti styggeste bygg

I dag starter avstemningen der du kan kåre Norges aller styggeste bygg.

Etter flere runder med juryen, som har inneholdt både høy diskusjon og sterk uenighet, har NRK.no endelig kommet opp med ti bygg som har satt sinnene i kok hos våre nettlesere og radiolyttere.

LES OGSÅ: – Dette bygget fortjener det virkelig

LES OGSÅ: Stortorvet i Kongsberg kan vinne

NRKs publikum har nominert nesten 140 bygg, og juryen har plukket ut bygg de mener er representative for dårlig byggeskikk.

Sammen med de hyppigst nominerte fra publikum har vi kommet fram til den endelige lista.

Her stemmer du på Norges styggeste bygg

Vi har bedt alle tre medlemmer i juryen om å gi byggene poeng i dalende rekkefølge. Deres lister blir sammenstilt og sammenliknet med folkets dom. Sammen vil de to listene gi et endelig svar på hvilket bygg som bryter mest med nordmenns forventninger til egen arkitektur.

Kåringen vil foregå til tirsdag 1. juni klokka 10.00, og du kan når som helst gå inn og avgi din stemme.

LES OGSÅ: - Fortjener tittelen styggeste bygg

Høstet ris og ros

Underveis har initiativet høstet både ris og ros. Ikke uventet er det leserne som har sendt ros, mens fagmiljøene har vært mer kjølige.

«Banalt, enkelt og tåpelig»

Vår tanke bak har vært at folk skulle få en sjanse til å se seg rundt i nærmiljøet og tenke over den arkitekturen de lever med til daglig.

Er det virkelig slik at man må ha arkitekturfaglig utdanning for å kunne si at man mistrives med nybygg? Eller holder det å være en bevisst bruker, en som bruker blikket aktivt, og som ikke liker det hun ser?

«Banalt, enkelt og tåpelig»

Tove Nilsen og Tommy Sørbø: – Et stygt bygg

- Folk har rare meninger

Forfatteren Tove Nilsen har skrevet flere bøker om å vokse opp i betongjungelen i en av Oslos drabantbyer. Hun deltok i juryen uten å ha kunstfaglig kompetanse, men hun har et blikk som har gjort hennes bøker til bestselgere i flere tiår.

Tommy Sørbø er kåsør, kunsthistoriker og satiriker. Han er en engasjert kunstdebattant som har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet, skrevet for Riksteateret og for radioprogrammet Hallo i uken.

Peter Butenschøn er utdannet arkitekt fra Cambridge og Harvard. Han har engasjert seg i bymiljø i mange tiår, har vært arkitekturkritiker og redaktør i fagblader, og var rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo frem til 2007.

Hamsumsenteret skapte uenighet i juryen

Underveis har det vært dissens i juryen. Mange av våre lesere har nominert det nybygde Hamsunsenteret på Hamarøy som et av Norges styggeste, og både Sørbø og Nilsen har sett seg enig i at bygget virker malplassert.

Men Peter Butenschøn har vært, og er uenig, ut fra byggets kvaliteter og detaljer.

Det samme gjelder Lambda-bygget, vinnerutkastet til Munchmuseet i Bjørvika.

Mange av våre lesere har reagert kraftig på dette bygget, som fortsatt er på tegnebordet, bokstavelig talt. Det ble besluttet tatt med, ettersom antallet henvendelser gjorde det vanskelig å utelate det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.