Her er Norges ti styggeste bygg

I dag starter avstemningen der du kan kåre Norges aller styggeste bygg.

Etter flere runder med juryen, som har inneholdt både høy diskusjon og sterk uenighet, har NRK.no endelig kommet opp med ti bygg som har satt sinnene i kok hos våre nettlesere og radiolyttere.

LES OGSÅ: – Dette bygget fortjener det virkelig

LES OGSÅ: Stortorvet i Kongsberg kan vinne

NRKs publikum har nominert nesten 140 bygg, og juryen har plukket ut bygg de mener er representative for dårlig byggeskikk.

Sammen med de hyppigst nominerte fra publikum har vi kommet fram til den endelige lista.

Her stemmer du på Norges styggeste bygg

Vi har bedt alle tre medlemmer i juryen om å gi byggene poeng i dalende rekkefølge. Deres lister blir sammenstilt og sammenliknet med folkets dom. Sammen vil de to listene gi et endelig svar på hvilket bygg som bryter mest med nordmenns forventninger til egen arkitektur.

Kåringen vil foregå til tirsdag 1. juni klokka 10.00, og du kan når som helst gå inn og avgi din stemme.

LES OGSÅ: - Fortjener tittelen styggeste bygg

Høstet ris og ros

Underveis har initiativet høstet både ris og ros. Ikke uventet er det leserne som har sendt ros, mens fagmiljøene har vært mer kjølige.

«Banalt, enkelt og tåpelig»

Vår tanke bak har vært at folk skulle få en sjanse til å se seg rundt i nærmiljøet og tenke over den arkitekturen de lever med til daglig.

Er det virkelig slik at man må ha arkitekturfaglig utdanning for å kunne si at man mistrives med nybygg? Eller holder det å være en bevisst bruker, en som bruker blikket aktivt, og som ikke liker det hun ser?

«Banalt, enkelt og tåpelig»

Tove Nilsen og Tommy Sørbø: – Et stygt bygg

- Folk har rare meninger

Forfatteren Tove Nilsen har skrevet flere bøker om å vokse opp i betongjungelen i en av Oslos drabantbyer. Hun deltok i juryen uten å ha kunstfaglig kompetanse, men hun har et blikk som har gjort hennes bøker til bestselgere i flere tiår.

Tommy Sørbø er kåsør, kunsthistoriker og satiriker. Han er en engasjert kunstdebattant som har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet, skrevet for Riksteateret og for radioprogrammet Hallo i uken.

Peter Butenschøn er utdannet arkitekt fra Cambridge og Harvard. Han har engasjert seg i bymiljø i mange tiår, har vært arkitekturkritiker og redaktør i fagblader, og var rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo frem til 2007.

Hamsumsenteret skapte uenighet i juryen

Underveis har det vært dissens i juryen. Mange av våre lesere har nominert det nybygde Hamsunsenteret på Hamarøy som et av Norges styggeste, og både Sørbø og Nilsen har sett seg enig i at bygget virker malplassert.

Men Peter Butenschøn har vært, og er uenig, ut fra byggets kvaliteter og detaljer.

Det samme gjelder Lambda-bygget, vinnerutkastet til Munchmuseet i Bjørvika.

Mange av våre lesere har reagert kraftig på dette bygget, som fortsatt er på tegnebordet, bokstavelig talt. Det ble besluttet tatt med, ettersom antallet henvendelser gjorde det vanskelig å utelate det.

Kulturstrøm

 • Filmprodusent Vajna (74) død

  Den ungarske filmprodusenten Andrew G. Vajna (74) døde i sitt hjem i Budapest søndag etter en lang tid med sykdom. Vajna produserte i alt 59 filmer deriblant de tre første «Rambo»-filmene med Sylvester Stallone og «Evita» med Madonna, melder Reuters.

 • Svenskene endrer avstemningsapp

  Melodifestivalen, svenskenes Melodi Grand Prix, endrer systemet i sin avstemnings-app etter kritikk for at den førte til at mer barnevennlige låter fikk flest stemmer. Arrangørene er ikke enige i kritikken, men velger å endre reglene slik at stemmene i appen nå vektes opp mot hverandre ut fra alder, skriver SVT.

  Benjamin Ingross vinner under 2018-finalen i Melodifestivalen
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
 • Skutt utenfor konsertsted i Oslo

  En mann ble skutt og såret under en konsert på Bryn i Oslo. I alt fem personer ble pågrepet av politiet. Ifølge VG var det den britiske rapperen Geko som holdt konsert da skytingen skjedde.