Hopp til innhold

Her er Norges ti styggeste bygg

I dag starter avstemningen der du kan kåre Norges aller styggeste bygg.

Etter flere runder med juryen, som har inneholdt både høy diskusjon og sterk uenighet, har NRK.no endelig kommet opp med ti bygg som har satt sinnene i kok hos våre nettlesere og radiolyttere.

LES OGSÅ: – Dette bygget fortjener det virkelig

LES OGSÅ: Stortorvet i Kongsberg kan vinne

NRKs publikum har nominert nesten 140 bygg, og juryen har plukket ut bygg de mener er representative for dårlig byggeskikk.

Sammen med de hyppigst nominerte fra publikum har vi kommet fram til den endelige lista.

Her stemmer du på Norges styggeste bygg

Vi har bedt alle tre medlemmer i juryen om å gi byggene poeng i dalende rekkefølge. Deres lister blir sammenstilt og sammenliknet med folkets dom. Sammen vil de to listene gi et endelig svar på hvilket bygg som bryter mest med nordmenns forventninger til egen arkitektur.

Kåringen vil foregå til tirsdag 1. juni klokka 10.00, og du kan når som helst gå inn og avgi din stemme.

LES OGSÅ: - Fortjener tittelen styggeste bygg

Høstet ris og ros

Underveis har initiativet høstet både ris og ros. Ikke uventet er det leserne som har sendt ros, mens fagmiljøene har vært mer kjølige.

«Banalt, enkelt og tåpelig»

Vår tanke bak har vært at folk skulle få en sjanse til å se seg rundt i nærmiljøet og tenke over den arkitekturen de lever med til daglig.

Er det virkelig slik at man må ha arkitekturfaglig utdanning for å kunne si at man mistrives med nybygg? Eller holder det å være en bevisst bruker, en som bruker blikket aktivt, og som ikke liker det hun ser?

«Banalt, enkelt og tåpelig»

Tove Nilsen og Tommy Sørbø: – Et stygt bygg

- Folk har rare meninger

Forfatteren Tove Nilsen har skrevet flere bøker om å vokse opp i betongjungelen i en av Oslos drabantbyer. Hun deltok i juryen uten å ha kunstfaglig kompetanse, men hun har et blikk som har gjort hennes bøker til bestselgere i flere tiår.

Tommy Sørbø er kåsør, kunsthistoriker og satiriker. Han er en engasjert kunstdebattant som har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet, skrevet for Riksteateret og for radioprogrammet Hallo i uken.

Peter Butenschøn er utdannet arkitekt fra Cambridge og Harvard. Han har engasjert seg i bymiljø i mange tiår, har vært arkitekturkritiker og redaktør i fagblader, og var rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo frem til 2007.

Hamsumsenteret skapte uenighet i juryen

Underveis har det vært dissens i juryen. Mange av våre lesere har nominert det nybygde Hamsunsenteret på Hamarøy som et av Norges styggeste, og både Sørbø og Nilsen har sett seg enig i at bygget virker malplassert.

Men Peter Butenschøn har vært, og er uenig, ut fra byggets kvaliteter og detaljer.

Det samme gjelder Lambda-bygget, vinnerutkastet til Munchmuseet i Bjørvika.

Mange av våre lesere har reagert kraftig på dette bygget, som fortsatt er på tegnebordet, bokstavelig talt. Det ble besluttet tatt med, ettersom antallet henvendelser gjorde det vanskelig å utelate det.

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)

 • Slående roman om kunstens politiske kraft

  – «Gjenferdet inn» får nesten slagside under vekten av detaljer og fortellinger som sakte og omstendelig vikles ut. Men gir du deg tid, får du et rystende bilde av prøvede palestineres erfaringer de siste åtti årene. Britisk-palestinske Isabella Hammad skriver om tilhørighet, om søster-relasjoner, om under­trykkelse og opprør. Når alt kommer til alt, skriver hun om kunstens betydning i livet, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

  Collage med bokomslaget til Gjernferdet Inn og et portrettbilde i svarthvit av forfatteren Isabella Hammad
  Terningkast 5 Bok

  «Rett inn i Palestina-konflikten»

  Anmeldelse: «Gjenferdet inn» av Isabella Hammad