NRK Meny
Normal

Her er Norges ti styggeste bygg

I dag starter avstemningen der du kan kåre Norges aller styggeste bygg.

Etter flere runder med juryen, som har inneholdt både høy diskusjon og sterk uenighet, har NRK.no endelig kommet opp med ti bygg som har satt sinnene i kok hos våre nettlesere og radiolyttere.

LES OGSÅ: – Dette bygget fortjener det virkelig

LES OGSÅ: Stortorvet i Kongsberg kan vinne

NRKs publikum har nominert nesten 140 bygg, og juryen har plukket ut bygg de mener er representative for dårlig byggeskikk.

Sammen med de hyppigst nominerte fra publikum har vi kommet fram til den endelige lista.

Her stemmer du på Norges styggeste bygg

Vi har bedt alle tre medlemmer i juryen om å gi byggene poeng i dalende rekkefølge. Deres lister blir sammenstilt og sammenliknet med folkets dom. Sammen vil de to listene gi et endelig svar på hvilket bygg som bryter mest med nordmenns forventninger til egen arkitektur.

Kåringen vil foregå til tirsdag 1. juni klokka 10.00, og du kan når som helst gå inn og avgi din stemme.

LES OGSÅ: - Fortjener tittelen styggeste bygg

Høstet ris og ros

Underveis har initiativet høstet både ris og ros. Ikke uventet er det leserne som har sendt ros, mens fagmiljøene har vært mer kjølige.

«Banalt, enkelt og tåpelig»

Vår tanke bak har vært at folk skulle få en sjanse til å se seg rundt i nærmiljøet og tenke over den arkitekturen de lever med til daglig.

Er det virkelig slik at man må ha arkitekturfaglig utdanning for å kunne si at man mistrives med nybygg? Eller holder det å være en bevisst bruker, en som bruker blikket aktivt, og som ikke liker det hun ser?

«Banalt, enkelt og tåpelig»

Tove Nilsen og Tommy Sørbø: – Et stygt bygg

- Folk har rare meninger

Forfatteren Tove Nilsen har skrevet flere bøker om å vokse opp i betongjungelen i en av Oslos drabantbyer. Hun deltok i juryen uten å ha kunstfaglig kompetanse, men hun har et blikk som har gjort hennes bøker til bestselgere i flere tiår.

Tommy Sørbø er kåsør, kunsthistoriker og satiriker. Han er en engasjert kunstdebattant som har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet, skrevet for Riksteateret og for radioprogrammet Hallo i uken.

Peter Butenschøn er utdannet arkitekt fra Cambridge og Harvard. Han har engasjert seg i bymiljø i mange tiår, har vært arkitekturkritiker og redaktør i fagblader, og var rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo frem til 2007.

Hamsumsenteret skapte uenighet i juryen

Underveis har det vært dissens i juryen. Mange av våre lesere har nominert det nybygde Hamsunsenteret på Hamarøy som et av Norges styggeste, og både Sørbø og Nilsen har sett seg enig i at bygget virker malplassert.

Men Peter Butenschøn har vært, og er uenig, ut fra byggets kvaliteter og detaljer.

Det samme gjelder Lambda-bygget, vinnerutkastet til Munchmuseet i Bjørvika.

Mange av våre lesere har reagert kraftig på dette bygget, som fortsatt er på tegnebordet, bokstavelig talt. Det ble besluttet tatt med, ettersom antallet henvendelser gjorde det vanskelig å utelate det.

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste fiolinkonkur

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form