Hopp til innhold

Kunstner dømt til ett års fengsel for bedrageri i Werner Jensen-saken

Kunstneren John Hedemark (57) er dømt til ett års fengsel for bedrageri i Werner Jensen-saken. Han opplyser at dommen vil bli anket.

Oppdatert: Werner Jensen i retten

FØR DOMMEN: John Hedemark, også kjent under det fiktive kunstnernavnet Werner Jensen, har hele veien nektet straffskyld for bedrageri og underslag.

Foto: Martin Fønnebø, NRK

Bedrageritiltalte John Hedemark har i over 20 år solgt malerier under de fiktive kunstnernavnene Werner Jensen, Erik Krohn og Knut Olesen.

Tirsdag ble han dømt til ett års fengsel for bedrageri. Han er også dømt til å betale til sammen 653.443 kroner i skadeerstatning til 16 ulike fornærmede i saken. Politiet har også fått medhold i å inndra over 200 av kunstnerens bilder.

– Kommer du til å anke?

– 100 prosent sikkert, skriver John Hedemark i en SMS til NRK.

– Svært overraskende og meget rart resonnement av problemstillingen som vi mente vi belyste ganske grundig i retten. Men vi ble tydeligvis ikke hørt på dette, så må da spisse argumentasjonen i anken. Og nå vet vi jo mye mer om politiets grunnlag så da får vi bruke den infoen for å treffe bedre i neste rettsinstans, skriver Hedemark.

E24 omtalte dommen først.

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen sier til NRK at han ikke har lest dommen, men har registrert det som står skrevet i pressen.

– Han er dømt for det han er tiltalt for. Utover det må jeg komme tilbake til ytterligere kommentarer, sier Meeg-Bentzen.

Andreas Meeg-Bentzen er aktor i rettsaken mot John Erik Hedemark, som er tiltalt for flere tilfeller av bedrageri og underslag i forbindelse med salg av kunst. Her fra rettsakens første dag i Oslo tingrett.

Andreas Meeg-Bentzen er aktor i rettssaken mot John Hedemark.

Foto: Mathias Engstrøm Sandstøl / NRK

Mener han forfalsket CV-ene

Kundene fikk først vite hvem «Werner Jensen» var da Hedemark selv innrømmet overfor NRK at det var et alias.

Påtalemyndigheten mener Hedemark med vilje unnlot å fortelle kundene sannheten og dermed svindlet dem ved å ta betalt for kunstverk som reelt sett er verdiløse.

En sentral del av politiets bevisførsel i retten var at de mener Hedemark forfalsket CV-ene til de fiktive kunstnerne og brukte dette til å forlede kundene.

Blant annet opplyste Hedemark at Werner Jensen var bosatt i Tyskland og at kunsten hans har vært representert på en rekke utstillinger politiet mener aldri har funnet sted.

Hedemark har på sin side avvist at CV-ene var sentrale i salget av kunsten.

Hedemark er også tiltalt for seks tilfeller av underslag og skal ha solgt kunst på vegne av andre kunstnere – uten å betale dem for det.

Nekter for bedrageri

Hedemark har hele tiden nektet straffskyld for bedrageri og underslag, men erkjente likevel straffskyld på følgende tiltalepunkter da saken var oppe i retten sist måned:

  • Brudd på kunstavgiftloven
  • Å ha holdt en bil skjult for kreditorer
  • Brudd på våpenloven, etter at politiet fant en pepperspray hjemme hos ham

– Jeg er en kunstner. Helt klart. Svindler er jeg ikke. Det er en påstand politiet har kommet med. Det får stå for deres regning, sa Hedemark til NRK i forbindelse med at saken skulle opp i retten. Denne forklaringen har han stått fast ved.

Aktor ba på forhånd om ett år og tre måneders fengsel for Hedemark.

Les også: Den mystiske kunstneren «Werner Jensen» tiltalt for bedrageri

John Erik Hedemark foran bilder av Werner Jensen.
John Erik Hedemark foran bilder av Werner Jensen.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.