Hopp til innhold

Heftig Kongo-krangel på Trygdekontoret

– Du er helt ute å kjøre, sier Elisabeth Norheim. Sammen med Hannah Wozene Kvam ryker hun i tottene på kunstneren bak Kongolandsbyen under kveldens episode av Trygdekontoret.

Elisabeth Nordheim, Hanna Wozene Kvam og Mohamed Ali Fadlabi barket sammen under Trygdekontoret-innspilling.

Elisabeth Norheim og Hannah Wozene Kvam ryker i tottene på Mohammed Ali Fadlabi under kveldens episode av Trygdekontoret.

Det går hardt for seg når gjestene diskuterer Kongolandsbyen under kveldens episode av Trygdekontoret.

– Dere kommer til å skamme dere over å ha dømt prosjektet så fort når Kongolandsbyen står ferdig. Hver dag møter dere det samme problemet med at folk dømmer dere for fort, sier Mohammed Ali Fadlabi.

Han er en av kunstnerne bak den omstridde Kongolandsbyen. Sammen med PR-rådgiver Elisabeth Norheim, skuespiller, poet og skribent Hannah Wozene Kvam og skribent Sandeep Singh, gjester han Trygdekontoret for å snakke om rasisme.

Fadlabi og kunstnerkollegaen Lars Cuzner, skal gjenskape den 100 år gamle Kongolandsbyen i Oslo. I 1914 kom 1,4 millioner for å se på 80 afrikanere som levde i hytter blant afrikanske rekvisitter i Frognerparken.

– Kjedelig prosjekt

Fadlabi og Lars Cuzner

Mohammed Ali Fadlabi og Lars Cuzner, mener Kongolandsbyen er et viktig kunstprosjekt.

Foto: Maria Pile Svåsand/NRK

– Utgangspunktet for prosjektet er veldig godt, men jeg reagerer på måten det skal utføres på. Det er jo så halt og så kjedelig, sier Kvam.

Kongolandsbyen har vekket mye oppmerksomhet, og får kraftig kritikk fra både Antirasistisk Senter og det norsk-afrikanske miljøet.

– Når du snakker om rasisme så pisser du på de barna som blir utsatt for rasisme på norske skoler, sier Norheim.

– Språket ditt er så ekkelt at jeg ikke engang vil kommentere det, svarer Fadlabi.

Hele episoden kan du se på NRK1 i kveld klokken 22.20.

Vil ikke høre

Etter hvert som debatten blir krassere, hevder Fadlabi at han er den eneste av gjestene som egentlig er fra Afrika. Det blir ikke godt mottatt av Norheim.

– Er du helt korka! Jesus Christ, du er helt ute å kjøre. Jeg er født i Etiopia, er ikke interessert i å høre det i det hele tatt. Det var bare så jævlig lavmål, utbryter Norheim.

Kunstneren hevder at han ikke er på jakt etter trøbbel, og mener at Kongolandsbyen er et viktig prosjekt.

– Det handler om å forstå en hendelse i historien, og hvor vi er nå. Det er veldig verdifullt å lære mer om hva som skjedde på den tiden i diskusjonen om rasisme.

Kvam reagerer på at det norsk-afrikanske miljøet tidligere ikke har blitt hørt når det kommer til kunstprosjektet.

– Hvorfor skal jeg konsultere deg? Tror du at du er den eneste som har rett til å prate om rasisme, spør Fadlabi.

– Det har skjedd så mye i denne prosessen at jeg må få lov til å reagere, men da kaller Fadlabi det for sensur, slår Kvam fast.

Langvarig konflikt

Norheim reagerer sterkt på møtet med Fadlabi i kveldens Trygdekontor.

– Det dreier seg om et veldig betent konflikt som har gått både på privat og offentlig plan siden 2011. Når Fadlabi skal rive plasteret av det dypeste punktet på det norske-afrikanske historiske såret, syns jeg at det er arrogant han han ikke ønsker å høre å våre tilbakemeldinger, sier Norheim til nrk.no i etterkant av innspillingen.

Fadlabi sier til nrk.no at han tidligere har unngått debatt med Norheim og Kvam om sitt omdiskuterte kunstprosjekt.

– Jeg tror Kvam og Norheim hadde gledet seg til denne debatten. Det var en god debatt hvor jeg fikk frem alle mine argumenter, sier Fadlabi.

NRK har ikke lykkes i å få kommentar fra Kvam onsdag ettermiddag.

Thomas Seltzer

Thomas Seltzer er programleder for Trygdekontoret.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Kulturstrøm

  • Også Nederland sier nei til TikTok

    Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

    TikTok
  • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

    Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

    – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

    Hun mottok NSMs vurdering mandag.

    Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

    TikTok
    Foto: LOIC VENANCE / AFP