Hopp til innhold

– Jeg lurer på om jeg er en sexkjøper

Er Thomas Seltzer en sexkjøper? Dette er ett av flere spørsmål som er oppe til debatt i kveldens sesongpremiere av Trygdekontoret.

Trygdekontoret om sexkjøp

Se klipp fra vårens første Trygdekontoret.

– Nå skal jeg by på meg selv. Jeg lurer på om jeg har kjøpt sex selv. Men jeg er ikke sikker, undrer programleder Thomas Seltzer i kveldens episode av Trygdekontoret (se klipp over).

I kveld er det sesongpremiere for Trygdekontoret, og sexkjøp er tema i første program. Gjestene er en maskert horekunde, sexarbeider Hege Grostad, tidligere prostituerte Tanja Rahm og sexolog Thore Langfeldt.

Samtalen går fritt om hva som driver både dem som selger og kjøper sex, før Seltzer plutselig bryter ut:

– Jeg lurer på om jeg har kjøpt sex selv. Jeg var på strippeklubb i USA og kjøpte en lapdance med en dame som danser og gnir seg inntil deg, noe som er vanlig på strippeklubber i USA, og vips hadde jeg en pupp i munnen som jeg sutta litt på. Jeg lurer derfor på: er jeg også en sexkjøper? Hvordan definerer man sexkjøp?

Saken fortsetter under bildet.

Trygdekontoret, sexkjøp

Gjester i kveldens Trygdekontoret er sexolog Thore Langfeldt, sexarbeider Hege Grostad, Thomas Seltzer, maskert sexkjøper og tidligere prostituerte Tanja Rahm.

Over på hovedkanalen

Siden 2009 har Seltzer ledet det mørke talkshowet Trygdekontoret gjennom syv sesonger. Denne sesongen er programmet flyttet fra NRK3 til hovedkanalen NRK1, og med flyttingen skal programmet ta opp flere aktuelle temaer.

– Til å begynne med var programmet min subjektive opplevelse av verden, men hadde ikke aktualitet. Nå prøver vi noe nytt. Vi skal foreløpig bare lage én sesong for NRK1, så vi har ikke så mye å tape på det, sier Seltzer.

Trygdekontoret vil denne sesongen grave enda dypere i den mørke samfunnsmaterien. Fra å være et program ut ifra Seltzers hode, lover han denne sesongen å prøve å personifisere den mørke tematikken, slik han gjør i kveldens program.

– Jeg skal bli en slags Messias som bærer samtidens synder. Det byr jeg lisensbetalerne, at jeg skal bære deres synder for dem, sier han teatralsk.

Thomas Seltzer

Kontoret til Thomas Seltzer ligger mellom samfunn- og humoravdelingen på NRK. Han vil at Trygdekontoret skal være et program som kombinerer viktige samfunnsspørsmål og humor.

Foto: Gabrielle Graatrud

En viktig målsetting med dagens program var ifølge Seltzer å vise at sexkjøpere kan være hvem som helst.

– Vi er et program som vil slippe til dem som ellers ikke blir hørt. De prostituerte har fått mye oppmerksomhet, men vi ville slippe til sexkjøperen. 13 prosent av alle norske menn sier de har kjøpt sex, og det er ganske mange. Jeg fikk en eureka-opplevelse da jeg kom på at jeg hadde vært med på en slik transaksjon, sier han han fra sitt kontor på NRK Marienlyst.

Seltzer-kontoret ligger i en fløy på NRK Marienlyst som rommer både humor- og samfunnsavdelingen. Det er akkurat i dette tematiske spennet at Trygdekontoret skal være, mener Seltzer.

– Vi skal ikke på liv og død «lolle» (Lol: laugh out loud journ.anm.) med alt mulig. Kveldens program treffer meg på grunn av ensomheten til sexkjøperen. Han kjenner på en smerte, det er en forsonende greie, og vi ville heller vise han enn en stolt sexkjøper. Alle i dagens program har foretatt bevisste valg. Det interesserer meg veldig. Har vi slike viktige historier, trenger vi ikke tulle. Historien er bedre uten det.

– Betyr det at Trygdekontoret på NRK1 blir mer seriøst?

– Nei, vi skal fortsatt lolle. Folk skal aldri vite om det er tull eller alvor før de skrur på skjermen, sier han.

Opptatt av avhengighetsproblematikk

Thomas Seltzer savner kokain

Thomas Seltzer snakker om sitt tidligere narkotikabruk i siste utgave av magasinet Mann.

Seltzer er blant annet kjent for å være ærlig om tidligere narkotikabruk, og innrømmet overfor magasinet Mann denne måneden at han savner kokain. Han kjenner seg igjen i avhengighetsproblematikken til sexkjøperen i dagens program. Avhengighet et av temaene som han vil fortsette å grave i.

– Det er fort gjort å bli hekta på ting, og noen av oss er mer sårbare for det enn andre. Det er digg å ruse seg, og en stor del av befolkningen kjenner dette enorme suget. Det er bra for alle at vi snakker om det, mener han.

Feighet i brøstet

Andre programendringer denne sesongen er at Trygdekontoret byr på en parodi av komiserien «Mot i brøstet». I nylanseringen «Ellen & Børre & Dem» har karakterene har fått litt mer grumsete verdier.

– Vår versjon er vel heller «Rusk i brøstet» eller «Feighet i brøstet», loller Seltzer.

Aktuelle temaer som skal opp denne sesongen er ytringsfrihet, #norskrasisme, konformitet og NS-medlemmer. Seltzer mener særlig det siste temaet kan skape debatt.

– Vår generasjons store tabu er at noen i vår familie faktisk var på feil side under krigen. Det er et betent område som ingen snakker om, men som ligger der og dunker. Vi har undersøkt dette og mener at det gjelder flere hundre tusen nordmenn, sier han.

Også disse menneskenes problemer vil han forsøke å personifisere, og han vil være med å bære deres byrder.

– Ja da, jeg skal stå frem som SS-soldat. Men tja, det må vel ha vært i et tidligere liv. Men ok, jeg byr lisensbetalerne på det også, jeg står frem som en ung SS-soldat fra Dresden i forrige liv.

Første program i sesong åtte vises i kveld kl. 22.20 på NRK1.

Se klipp fra Trygdekontorets Ellen & Børre & Dem.

26. februar starter Trygdekontorets nye sesong. Se klipp fra serien «Ellen & Børre & Dem», som vil være en spalte i vinterens sendinger.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober