Hopp til innhold

Banka du Sid Vicious i 1977?

Forelskelse, juling og en legendarisk konsert. Historien om Sex Pistols trondheimsbesøk i 1977 har blitt til bok og forfatteren jakter på mannen som slo bassisten så det sang.

Sex Pistols. Samfundet 1977

Sex Pistols. Studenteramfundet i Trondhem i 1977.

Foto: Arne Nordtømme

Forfatter og punk-konsulent, Trygve Mathiesen.

Forfatter og punk-konsulent, Trygve Mathiesen

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK
Sex Pistols. Konsert på Samfundet 1977
Foto: Truls Berge
Sex Pistols
Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX
Sex Pistols på Samfundet
Sola Johnsen på Sex Pistols-konsert

– Ryktene sier at mannen som banka bassisten, og det nå døde punk-ikonet Sid Vicious på herredoen på Hawk Club i Trondheim var fra Selbu. Det sier forfatteren av boka, Trygve Mathiesen.

Vil ha tak i mannen

Han er på jakt etter mannen, for hendelsen, julinga, er et faktum, mener både forfatteren og mannen som har drevet undersøkelser til boka, Harry Nordskog.

Den som har tips som fører fram, kan sende SMS med kodeord Trønder til 1987.

– Vi lover premie, ei signert bok til tipseren, sier Mathiesen.

Han har også skrevet om konserten i Oslo dagen før bandet kom på et todagers opphold i Trondheim, og han har lett etter konserttrøndere lenge.

Love and hate

Et opphold der bassisten i bandet altså rekker både å forelske seg i den trønderske tolken på 16 år og pådra seg trøndervrede.

– Begge historiene er bekreftet, forsikrer Mathiesen.

I Oslo var det rundt 200 på konserten med bandet som førte til nye takter inne ungdomsrocken i Norge, spesielt i Trondheim. Kanskje ikke minst fordi aldersgrensa var satt ned til 14 år på denne konserten. Her ble det solgt 814 billetter.

Fått tak i mange

– Vi har fått tak i 215 navn av de 814 og det har gitt oss mange bilder som vi har publisert en del av i denne boka, sier Mathiesen, som er punk- og postpunkkonsulent ved Rockheim.

Han er interessert i flere bilder og vitner fra bandets to døgn i Trondheim, enten det er fra konserten i Studentersamfundet eller andre steder i løpet av de to døgna Sex Pistols var i byen i 1977.

Viktig for musikkmiljøet

– Denne konserten hadde mye å si for hva som skjedde i rock-miljøet i Trondheim i denne tida, sier Mathiesen.

Bandet brøt igjennom med Anarchy in the U.K og "God Save the Queen" (sensurert av det samme BBC i sin tid), skapte flere store overskrifter på grunn av musikk og tekster, plateomslag og oppførsel. De klarte å provosere det gode selskap.

Boka på 128 sider og viser bilder fra konserten, fotografier som ikke tidligere har blitt publisert.

Sola var der

En av dem som var på konserten i Trondheim var Sola Johnsen, musikkmedarbeider i NRK P1 og DumDum Boys-trommis.

– Også skulle de spille i Trondheim, men vi trodde ikke at det var sant. Vi trodde det var bare tull da vi så plakatene. For oss var det akkurat som om The Beatles skulle spilt i Trondheim i 1964, sa Johnsen til NRK for noen år siden.