Hopp til innhold

Gyldendal-topp: Bransjen mangler kvalifiserte kvinner

– Det er ikke mange nok kvinner med erfaring i forlagsbransjen, mener Gyldendals styreleder Erik Must, som denne uken utnevnte nok en mannlig konsernsjef. Gammelmodig og rart, synes norske forlagstopper.

Erik Must

FORLAGSMANN 1: Finnes det en kvinne, en slik som Gyldendal vil ha? Nei, ikke for øyeblikket, mener styreleder Erik Must.

Foto: Petter Sommer / NRK

John Tørres Thuv

FORLAGSMANN 2: John Tørres Thuv ble onsdag presentert som Gyldendals nye konsernsjef.

Foto: Petter Sommer / NRK

Onsdag ble Gyldendals nye konsernsjef John Tørres Thuv presentert på en pressekonferanse i Oslo.

Thuv blir med det én av Norges mektigste næringslivsledere. Og som sin forgjenger, er han mann.

– Innlysende at det kunne blitt en kvinne

Mads Nygaard

FORLAGSMANN 3: Aschehoug-direktør Mads Nygaard synes det er rart at konkurrenten Gyldendal ikke har klart å finne en kvinne.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Forlagssjef Geir Berdahl

FORLAGSMANN 4: Geir Berdahl overlater snart sjefsstolen til en kvinne. Han mener Gyldendals styreleder uttrykker gammelmodige holdninger.

Foto: Berit Roald / NTB SCANPIX
Tine Kjær

FORLAGSKVINNE: Tine Kjær mener Musts uttalelser er uttrykk for en «klam omsorg».

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Menn på toppen av de store forlagskonsernene er en lang tradisjon. Cappelen Damm, Schibsted, Aller, Aschehoug, Egmont og Gyldendal har alle alltid hatt menn på toppen.

– Det synes jeg er rart, sier Mads Nygaard, selv mannlig toppleder i Aschehoug.

Han hadde håpet tiden var inne for en kvinne da konkurrenten søkte ny konsernsjef, og mener det finnes mange dyktige kandidater å velge mellom.

– Det finnes veldig mange kvalifiserte kvinner i norsk forlagsbransje. At det godt kunne blitt en kvinne nå, er helt innlysende, mener Nygaard.

– Tøff belastning å være toppleder

Da styret i Gyldendal hadde snudd og vendt på bunken med søknader, ble kvinnene utkonkurrert av menn.

– I og med at kvinnene kanskje startet litt seinere, har vi ikke fått opp mange nok kvinner som har lang erfaring, forklarer styreleder Erik Must overfor NRK.

Menn med erfaring er det derimot flust av. Ikke så rart, tror Must, tatt i betraktning hvor krevende topplederjobben faktisk er.

– Det medfører en relativt tøff belastning å være toppleder. Jeg har personlig mange gange sagt til min kone at jeg ikke hadde fått til det jeg har fått til dersom ikke hun hadde backet meg, og vi hadde en arbeidsdeling som hadde tillatt meg å gjøre det jeg gjør, forteller Must.

– Klam omsorg for kvinner

– Det kjøper jeg ikke, sier Tine Kjær, som er forlagssjef i Vigmostad & Bjørke.

– Det er en klam omsorg for kvinner som man har sett gjennom mange år. Menn uttrykker bekymring for at kvinner kanskje sliter seg ut hvis de får for mye ansvar.

Kjær får støtte av Geir Berdahl, som etter 36 år som forlagssjef i Oktober, til sommeren overlater jobben til Ingeri Engelstad.

– Det Erik Must sier her, er gammelmodig. Det er en kvinnedominert arbeidsplass, og derfor er det også rart at det ikke er kvinner som blir funnet bra nok til en slik stilling, mener Berdahl.

Styreleder Erik Must påpeker at det finnes mange kvinnelige sjefer i Gyldendal – bare ikke helt på toppen. Men han utelukker ikke at det kommer en gang i fremtiden.

– Jeg tror kvinnene kommer for fullt, jeg, og jeg tror Gyldendal er blant dem som har kommet lengst i å rekruttere kvinnelige ledere som kanskje en dag blir toppledere.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor