NRK Meny
Normal

SV krever innstramming i kvoteringsloven

SV vil stramme inn på reglene for kvinneandel i styrer i aksjeselskap slik at 40 prosent regelen blir absolutt.

Audun Lysbakken (SV)

Audun Lysbakken vil endre reglene for kvinnerepresentasjon for å sikre minst 40 prosent kvinneandel i styrene.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I dag er reglene slik at kvinneandelen kan være under 40 prosent dersom styret består av 8 personer eller færre.

– De største selskapene på Oslo Børs har et særlig ansvar for å nå målsettingen om at 40 prosent av alle som sitter i styret skal være kvinner, sier leder i SV, Audun Lysbakken.

SV-lederen var ikke klar over at 40 prosentregelen ikke var absolutt. Han lover nå at partiet vil arbeide for å omgjøre reglene for styrerepresentasjon slik at alle selskap som er registrert på Oslo Børs skal ha minst 40 prosent kvinner i styrene.

–Det er jo bare å fjerne den unntaksbestemmelsen som i dag finnes, og inntil det er på plass har næringsministeren en jobb å gjøre med å gi klar beskjed til valgkomiteene i de største selskapene om at det skal være minst 40 prosent kvinner i styret, sier Lysbakken

Kvinneandel ned mot 29 prosent

Det er kravene til kjønnsrepresentasjon som gjør det mulig å ha færre kvinner i styrene enn det som er lovens hovedkrav.

Kvinneandelen i børslokomotiver som Statoil og Telenor er i dag langt lavere enn 40 prosent.

I Telenor er det tre kvinnelige aksjonærvalgte styremedlemmer. Det er lovens absolutte minimum i styrer med åtte medlemmer.

Etter at én av de kvinnelige styremedlemmene i Statoil trakk seg for halvannen måned siden, er kun to av syv i styret kvinner. Det gir en kvinneandel på under 29 prosent. Dette er innenfor lovens krav til når nytt styremedlem må velges.

Flere kvinner i valgkomiteene

–Vi deler Lysbakkens intensjoner, men tror ikke at endring av regelverket er det beste virkemidlet, sier Arbeiderpartiets likestillingspolitiske talsperson Rigmor Aasrud.

Rigmor Aasrud

Arbeiderpartiet vil ikke arbeide for å endre regelverket for kvinnerepresentasjon i styrer.

Foto: Trond A. Stenersen / NRK

–Flere kvinner i valgkomiteene vil gi et økt fokus på å få opp andelen kvinner i styrene, og det vil gjøre det lettere å finne fram til kvinnene som egner seg i styret. I dag er problemet å finne de rette kvinnene, sier Aasrud. Hun tror også at økt andel kvinner i ledende stillinger i de store selskapene på sikt vil gi økt kvinnerepresentasjon i styrene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger