Gunhild Stordalen forteller om sitt livs kamp

Gunhild Stordalen forteller på «Skavlan» om kampen på liv og død mot den alvorlige sykdommen systemisk sklerodermi.

Gunhild Stordalen hos Skavlan

SKAVLAN: Fredrik Skavlan intervjuet Gunhild Stordalen tidligere denne uken, hvor hun snakket om sykdommen. I behandlingen har hun vært gjennom cellegiftbehandling og mistet håret.

Foto: NRK

Kommende fredag sendes det første TV-intervjuet som Gunhild Stordalen (36) har gjort etter at det ble kjent at hun er alvorlig syk.

Mandag denne uken ble hun intervjuet på «Skavlan», og innspillingen foregikk i London uten presse til stede.

Sjelden og livsfarlig sykdom

I november ble det kjent at Gunhild Stordalen, som er gift med investor Petter Stordalen, er alvorlig syk, etter at hun fikk påvist den livstruende sykdommen systemisk sklerodermi.

Petter og Gunhild Stordalen

Petter og Gunhild Stordalen sammen i februar 2014.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Stordalen er utdannet lege og er styreleder i The Stordalen Foundation. Hun har blant annet tatt initiativ til konferansen EAT, som har klima og matvareindustri som tema.

Systemisk sklerodermi er en autoimmun bindevevssykdom som rammer huden og organer som hjerte, lunge, nyre og tarm ved at bindevevet blir stivt og hardt. Sykdommen er sjelden.

I et intervju med Dagens Næringsliv fortalte Stordalen om hvordan sykdommen utviklet seg.

– Jeg våknet om nettene av smerter, vekket Petter og gråt. Det var som at jeg kunne kjenne det. At jeg kjente at sykdommen spredde seg i kroppen min, forteller Gunhild Stordalen.

Gunhild Stordalen

Gunhild Stordalen hilser på Mark Knopfler i Skavlan-studioet i London.

Foto: NRK

Rehabilitering

Stordalen har mottatt eksperimentell behandling i Utrecht i Nederland, hvor stamcellene tas ut av kroppen og fryses ned.

I midten av januar deltok Petter Stordalen på sin første offisielle opptreden siden sykdommen ble kjent, Nordic Choice-konferansen i Stockholm.

Petter Stordalen snakket da med NRK om konas tøffe kamp mot den livstruende sykdommen. Han fortalte da at hun er ferdig med cellegiftbehandling, ute av sykehuset og over på rehabilitering.

– Vi løper ikke noe 100 meter, dette er et maraton. Vi er kanskje halvveis. Nå begynner veien tilbake, rehabiliteringen. Så langt har det gått bedre enn vi kunne forvente, sa Stordalen i januar.

Les også: Petter Stordalen til kona: - Jeg elsker deg, savner deg

Intervjuet med Gunhild Stordalen blir sendt på Skavlan fredag klokka 2125 på NRK1.

Intervju med Petter Stordalen

VIDEO: Se NRKs intervju med Petter Stordalen 19. januar i år.

Kulturstrøm

 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag
 • Klar for nye 50 år

  Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda gler seg over det nye Sivert Aarflot-huset. I dag er det offisiell opning av det nye mediebygget. – Det skal tene medieutdanninga i nye 50 år, og høgskulen er klar same korleis medieutviklinga blir, seier Roppen

  Johann Roppen, rektor Høgskulen i Volda
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Eneste Caravaggio-veggmaleri selges

  I januar skal den unike Villa Aurora, med det eneste veggmaleriet som finnes av Caravaggio, auksjoneres ut, med et åpningsbud på 500 millioner euro, melder The Guardian. Veggmaleriet finnes i et hus sentralt i Roma, der taket i et av rommene er malt av den italienske 1500-tallskunstneren.

  Maleriet er 2,75 meter bredt, forestiller Jupiter, Neptun og Pluto og ble bestilt av kardinalen Francesco Maria Del Monte på 1500-tallet.

  Den italienske staten har forkjøpsrett dersom de kan akseptere salgssummen.

  Bygningen, Villa Aurora, rommer også andre antikviteter og fresker, blant annet av Guercino. Salget skjer etter en lang arvetvist som kom i kjølvannet av at husets eier, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, døde i 2018 (NTB).