Gunhild Stordalen forteller om sitt livs kamp

Gunhild Stordalen forteller på «Skavlan» om kampen på liv og død mot den alvorlige sykdommen systemisk sklerodermi.

Gunhild Stordalen hos Skavlan

SKAVLAN: Fredrik Skavlan intervjuet Gunhild Stordalen tidligere denne uken, hvor hun snakket om sykdommen. I behandlingen har hun vært gjennom cellegiftbehandling og mistet håret.

Foto: NRK

Kommende fredag sendes det første TV-intervjuet som Gunhild Stordalen (36) har gjort etter at det ble kjent at hun er alvorlig syk.

Mandag denne uken ble hun intervjuet på «Skavlan», og innspillingen foregikk i London uten presse til stede.

Sjelden og livsfarlig sykdom

I november ble det kjent at Gunhild Stordalen, som er gift med investor Petter Stordalen, er alvorlig syk, etter at hun fikk påvist den livstruende sykdommen systemisk sklerodermi.

Petter og Gunhild Stordalen

Petter og Gunhild Stordalen sammen i februar 2014.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Stordalen er utdannet lege og er styreleder i The Stordalen Foundation. Hun har blant annet tatt initiativ til konferansen EAT, som har klima og matvareindustri som tema.

Systemisk sklerodermi er en autoimmun bindevevssykdom som rammer huden og organer som hjerte, lunge, nyre og tarm ved at bindevevet blir stivt og hardt. Sykdommen er sjelden.

I et intervju med Dagens Næringsliv fortalte Stordalen om hvordan sykdommen utviklet seg.

– Jeg våknet om nettene av smerter, vekket Petter og gråt. Det var som at jeg kunne kjenne det. At jeg kjente at sykdommen spredde seg i kroppen min, forteller Gunhild Stordalen.

Gunhild Stordalen

Gunhild Stordalen hilser på Mark Knopfler i Skavlan-studioet i London.

Foto: NRK

Rehabilitering

Stordalen har mottatt eksperimentell behandling i Utrecht i Nederland, hvor stamcellene tas ut av kroppen og fryses ned.

I midten av januar deltok Petter Stordalen på sin første offisielle opptreden siden sykdommen ble kjent, Nordic Choice-konferansen i Stockholm.

Petter Stordalen snakket da med NRK om konas tøffe kamp mot den livstruende sykdommen. Han fortalte da at hun er ferdig med cellegiftbehandling, ute av sykehuset og over på rehabilitering.

– Vi løper ikke noe 100 meter, dette er et maraton. Vi er kanskje halvveis. Nå begynner veien tilbake, rehabiliteringen. Så langt har det gått bedre enn vi kunne forvente, sa Stordalen i januar.

Les også: Petter Stordalen til kona: - Jeg elsker deg, savner deg

Intervjuet med Gunhild Stordalen blir sendt på Skavlan fredag klokka 2125 på NRK1.

Intervju med Petter Stordalen

VIDEO: Se NRKs intervju med Petter Stordalen 19. januar i år.

Kulturstrøm

  • – Fellesskapet er viktig

    – Alt må være samspilt for å løfte de øyeblikkene som skal være ekstra morsomme, sier skuespiller Laila Goody til Kulturstripa. Søndag ble hun tildelt Heddaprisen for beste kvinnelige skuespiller/medspiller, for rollen som Irina i teaterstykket «Måken».

    Kvinne steiker vafler