Hopp til innhold

Gravrøvere stjal hodet til tysk skrekkfilmregissør

Ukjente gjerningsmenn har tatt seg inn i mausoleet til stumfilmregissøren F.W. Murnau og tatt med seg hodeskallen hans. Politiet utelukker ikke at okkultister står bak.

F.W. Murnaus grav

SISTE HVILE: En byste av F.W. Murnau preger forsiden av familiemausoleet på Stahnsdorf-kirkegården. Ansatte ved kirkegården oppdaget det makabre tyveriet mandag denne uken.

Foto: RALF HIRSCHBERGER / Afp

F.W. Murnau

STUMFILMPIONER: F.W. Murnau avbildet med filmkamera i 1920.

Foto: Stiftung Deutsche Kinemathek
F.W. Murnaus grav

GRAVRØVERE: Inngangen til familiemausoleet ble funnet brutt opp mandag denne uka. Den mest oppsiktsvekkende oppdagelsen var imidlertid at gravrøverne hadde tatt med seg Murnaus hodeskalle.

Foto: RALF HIRSCHBERGER / Afp

Mandag denne uken oppdaget ansatte ved Stahnsdorf-kirkegården utenfor Berlin et innbrudd i familiemausoleet som huser levningene etter filmpioneren F.W. Murnau, skriver Washington Post.

Den mest oppsiktsvekkende oppdagelsen var imidlertid at gjerningsmennene har tatt med seg hodeskallen til filmskaperen.

Mistenker okkultister

Det er ikke første gang at stumfilmregissørens grav blir forstyrret. Det første innbruddet i familiemausoleet skjedde i 1970, og det siste i februar i år.

Flere medier spekulerer på at okkultister står bak likplyndringen, basert på funn av stearinlysrester i mausoleet.

– Vi kan ikke utelukke at handlingen har okkult bakgrunn, sier en polititalsmann til N-TV.

Lederen for Stahnsdorf-kirkegården sier på sin side til Tagesspiegel at det like gjerne kan være snakk om ekstreme suvenirjegere.

Politiet vet ikke når tyveriet fant sted, men regner med at det var mellom 4. og 12. juli. Nå etterlyser de vitner som kan ha sett noe i det aktuelle tidsrommet.

I mellomtiden vurderer administrasjonen ved kirkegården å forsegle gravkammeret eller begrave Murnaus levninger et annet sted, skriver Spiegel.

Tidlig kultregissør

Friedrich Wilhelm Murnau var en produktiv filmregissør i mellomkrigstidens Tyskland.

Mellom 1919 og 1931 regisserte han hele 21 filmer, men kun 12 av dem er blitt bevart i sin helhet.

Murnau er i ettertid mest kjent for å ha regissert stumfilmen Nosferatu fra 1922, basert på Bram Stokers roman Dracula.

Nosferatu regnes for å ha hatt stor innflytelse på senere skrekkfilmer, og er en klassiker innenfor den ekspresjonistiske stilretningen som satte tysk film på verdenskartet på 1920-tallet.

En rettslig tvist med boet etter Dracula-forfatter Bram Stoker gjorde at nesten alle kopier ble ødelagt, men noen eksemplarer overlevde, trolig takket være filmens gryende kultstatus.

Murnaus suksess i Tyskland brakte ham etter hvert til Hollywood, der han døde i en bilulykke i 1931, 42 år gammel.

Murnau ble stedt til hvile i familiemausoleet i Stahnsdorf utenfor Berlin sammen med sine to brødre. Deres graver ble ikke forstyrret under innbruddet, ifølge AFP.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.