NRK Meny
Normal

Gravrøvere stjal hodet til tysk skrekkfilmregissør

Ukjente gjerningsmenn har tatt seg inn i mausoleet til stumfilmregissøren F.W. Murnau og tatt med seg hodeskallen hans. Politiet utelukker ikke at okkultister står bak.

F.W. Murnaus grav

SISTE HVILE: En byste av F.W. Murnau preger forsiden av familiemausoleet på Stahnsdorf-kirkegården. Ansatte ved kirkegården oppdaget det makabre tyveriet mandag denne uken.

Foto: RALF HIRSCHBERGER / Afp

F.W. Murnau

STUMFILMPIONER: F.W. Murnau avbildet med filmkamera i 1920.

Foto: Stiftung Deutsche Kinemathek
F.W. Murnaus grav

GRAVRØVERE: Inngangen til familiemausoleet ble funnet brutt opp mandag denne uka. Den mest oppsiktsvekkende oppdagelsen var imidlertid at gravrøverne hadde tatt med seg Murnaus hodeskalle.

Foto: RALF HIRSCHBERGER / Afp

Mandag denne uken oppdaget ansatte ved Stahnsdorf-kirkegården utenfor Berlin et innbrudd i familiemausoleet som huser levningene etter filmpioneren F.W. Murnau, skriver Washington Post.

Den mest oppsiktsvekkende oppdagelsen var imidlertid at gjerningsmennene har tatt med seg hodeskallen til filmskaperen.

Mistenker okkultister

Det er ikke første gang at stumfilmregissørens grav blir forstyrret. Det første innbruddet i familiemausoleet skjedde i 1970, og det siste i februar i år.

Flere medier spekulerer på at okkultister står bak likplyndringen, basert på funn av stearinlysrester i mausoleet.

– Vi kan ikke utelukke at handlingen har okkult bakgrunn, sier en polititalsmann til N-TV.

Lederen for Stahnsdorf-kirkegården sier på sin side til Tagesspiegel at det like gjerne kan være snakk om ekstreme suvenirjegere.

Politiet vet ikke når tyveriet fant sted, men regner med at det var mellom 4. og 12. juli. Nå etterlyser de vitner som kan ha sett noe i det aktuelle tidsrommet.

I mellomtiden vurderer administrasjonen ved kirkegården å forsegle gravkammeret eller begrave Murnaus levninger et annet sted, skriver Spiegel.

Tidlig kultregissør

Friedrich Wilhelm Murnau var en produktiv filmregissør i mellomkrigstidens Tyskland.

Mellom 1919 og 1931 regisserte han hele 21 filmer, men kun 12 av dem er blitt bevart i sin helhet.

Murnau er i ettertid mest kjent for å ha regissert stumfilmen Nosferatu fra 1922, basert på Bram Stokers roman Dracula.

Nosferatu regnes for å ha hatt stor innflytelse på senere skrekkfilmer, og er en klassiker innenfor den ekspresjonistiske stilretningen som satte tysk film på verdenskartet på 1920-tallet.

En rettslig tvist med boet etter Dracula-forfatter Bram Stoker gjorde at nesten alle kopier ble ødelagt, men noen eksemplarer overlevde, trolig takket være filmens gryende kultstatus.

Murnaus suksess i Tyskland brakte ham etter hvert til Hollywood, der han døde i en bilulykke i 1931, 42 år gammel.

Murnau ble stedt til hvile i familiemausoleet i Stahnsdorf utenfor Berlin sammen med sine to brødre. Deres graver ble ikke forstyrret under innbruddet, ifølge AFP.

Kulturstrøm

 • Ariana Grande etter terroren

  Ariana Grande vender tilbake med den første nye musikken siden selvmordsbomberen drepte 22 mennesker da hun holdt konsert i Manchester i mai i fjor. Låten « No Tears Left To Cry » har en trist tittel, men beskrives av BBC som «oppløftende» – og man tror den kan bli en sommerlig pophit (NTB).

  Ariana Grande
  Foto: Andrew Harnik / AP/NTB/Scanpix
 • Anmeldelse: Lykke Li (5)

  «Ikke kom her og fortell meg at du forventet dette fra Lykke Li.» P3s anmelder er begeistra! Les anmeldelsen her.

  Lykke Li
  Foto: Kim Erlandsen / NRK