Gravrøvere stjal hodet til tysk skrekkfilmregissør

Ukjente gjerningsmenn har tatt seg inn i mausoleet til stumfilmregissøren F.W. Murnau og tatt med seg hodeskallen hans. Politiet utelukker ikke at okkultister står bak.

F.W. Murnaus grav

SISTE HVILE: En byste av F.W. Murnau preger forsiden av familiemausoleet på Stahnsdorf-kirkegården. Ansatte ved kirkegården oppdaget det makabre tyveriet mandag denne uken.

Foto: RALF HIRSCHBERGER / Afp

F.W. Murnau

STUMFILMPIONER: F.W. Murnau avbildet med filmkamera i 1920.

Foto: Stiftung Deutsche Kinemathek
F.W. Murnaus grav

GRAVRØVERE: Inngangen til familiemausoleet ble funnet brutt opp mandag denne uka. Den mest oppsiktsvekkende oppdagelsen var imidlertid at gravrøverne hadde tatt med seg Murnaus hodeskalle.

Foto: RALF HIRSCHBERGER / Afp

Mandag denne uken oppdaget ansatte ved Stahnsdorf-kirkegården utenfor Berlin et innbrudd i familiemausoleet som huser levningene etter filmpioneren F.W. Murnau, skriver Washington Post.

Den mest oppsiktsvekkende oppdagelsen var imidlertid at gjerningsmennene har tatt med seg hodeskallen til filmskaperen.

Mistenker okkultister

Det er ikke første gang at stumfilmregissørens grav blir forstyrret. Det første innbruddet i familiemausoleet skjedde i 1970, og det siste i februar i år.

Flere medier spekulerer på at okkultister står bak likplyndringen, basert på funn av stearinlysrester i mausoleet.

– Vi kan ikke utelukke at handlingen har okkult bakgrunn, sier en polititalsmann til N-TV.

Lederen for Stahnsdorf-kirkegården sier på sin side til Tagesspiegel at det like gjerne kan være snakk om ekstreme suvenirjegere.

Politiet vet ikke når tyveriet fant sted, men regner med at det var mellom 4. og 12. juli. Nå etterlyser de vitner som kan ha sett noe i det aktuelle tidsrommet.

I mellomtiden vurderer administrasjonen ved kirkegården å forsegle gravkammeret eller begrave Murnaus levninger et annet sted, skriver Spiegel.

Tidlig kultregissør

Friedrich Wilhelm Murnau var en produktiv filmregissør i mellomkrigstidens Tyskland.

Mellom 1919 og 1931 regisserte han hele 21 filmer, men kun 12 av dem er blitt bevart i sin helhet.

Murnau er i ettertid mest kjent for å ha regissert stumfilmen Nosferatu fra 1922, basert på Bram Stokers roman Dracula.

Nosferatu regnes for å ha hatt stor innflytelse på senere skrekkfilmer, og er en klassiker innenfor den ekspresjonistiske stilretningen som satte tysk film på verdenskartet på 1920-tallet.

En rettslig tvist med boet etter Dracula-forfatter Bram Stoker gjorde at nesten alle kopier ble ødelagt, men noen eksemplarer overlevde, trolig takket være filmens gryende kultstatus.

Murnaus suksess i Tyskland brakte ham etter hvert til Hollywood, der han døde i en bilulykke i 1931, 42 år gammel.

Murnau ble stedt til hvile i familiemausoleet i Stahnsdorf utenfor Berlin sammen med sine to brødre. Deres graver ble ikke forstyrret under innbruddet, ifølge AFP.

Kulturstrøm

  • Stjerna på gitarhimmelen

    Geir Sundstøl er helt i teten av det Norge har å by på av gitarkunstnere, og har spilt med de fleste av våre beste utøvere. I 2015 inntok han sjefsstolen selv, og begynte å gi ut solomusikk, noe som har gjort anmelderne forsvarsløse og publikum mo i knærne. SKRU PÅ LYDEN og hør selv!

  • Madrugada til Moldejazz

    Madrugada, Luke Elliot og Gåte skal spele på neste års Moldejazz. Konsertane blir på Romsdalsmuseet torsdag 18. juli. Det blei klart på ei pressekonferanse i regi av Moldejazz i dag. I tillegg returnerer bassisten Marcus Miller til festivalen. Han har tidlegare stått på scena under Moldejazz både i 1997 og 2013. I tillegg blir det også konsertar med Joshua Redman, Henry Threadgill, Fred Hersch Trio, Bushman´s Revenge feat Anja Lauvdal og Per «Texas» Johansson og Gard Nilssen’s Acoustic Unity feat Ambrose Akinmusire. Festivalen går av stabelen 15–20 juli 2019.

    Moldejazz, Hans-Olav Solli
    Foto: Gunnar Sandvik / NRK