Store deler av stumfilmarven er borte

70 prosent av alle amerikanske stumfilmer er forsvunnet. – Et alvorlig tap for vår kultur, mener regissør Martin Scorsese.

Charlie Chaplin

Kun 14 prosent av alle stumfilmer som er laget i stumfilmens gullalder er bevart.

Foto: AP / ap

En ny amerikansk studie viser at kun 1575 av 11.000 filmer som ble produsert og distribuert i USA fra 1912 til 1929 eksisterer i sitt opprinnelige 35mm-format, ifølge en rapport fra amerikanske Library of Congress. Dette betyr at knappe 14 prosent av all produksjon fra årene da filmmediet ble utviklet, er bevart i originalform.

Fem prosent av filmene som finnes i opprinnelige format, er ufullstendige. Elleve prosent av filmene som er bevart, eksisterer kun som utenlandske versjoner eller i lavere kvalitet.

MOROCCO-CINEMA-MARRAKECH
Foto: FADEL SENNA / Afp

Funnene er presentert i rapporten «The Survival of American Silent Feature Films: 1912-1929», og tallene har skapt kraftige reaksjoner blant filmfolk i USA.

– Dette utgjør et alarmerende og uopprettelig tap for vår nasjons kulturelle arv, sier bibliotekar ved Library of Congress James Billington i pressemeldingingen om saken.

Regissør og stumfilmentusiast, Martin Scorsese, mener det er alvorlig at så mange stumfilmer har gått tapt.

– Denne rapporten er uvurderlig fordi stumfilmene er essensielle for vår kultur, sier Martin Scorsese som kommentar til rapporten.

Uopprettelig tap

Studien er bestilt av styret i National Film Preservation, og den er skrevet av historiker og arkivar David Pierce.

Blant de mest kjente stumfilmer som antas å ha gått tapt i opprinnelig form er Lon Chaneys «London After Midnight» (1927), «The Patriot» (1928) regissert av Ernst Lubitsch, «Cleopatra» (1917) med skuespiller Theda Bara i hovedrollen, «The Great Gatsby» (1926) utgitt et år etter F. Scott Fitzgeralds roman først ble publisert, og flere av skuespiller Clara Bows filmer inkludert «Ladies of the Mob».

Håp om at filmene finner veien tilbake

New Zealand Movie Cache

Flere av filmene med skuespiller og daværende it-girl Clara Bow er forsvunnet.

Foto: (AP Photo/File) / Ap

Tidligere har filmer man trodde var tapt for alltid, vist seg å være i utlandet.

I august 2011 ble blant annet de tre første hjulene av Alfred Hitchcocks «The White Shadow» fra 1924 funnet på New Zealand Film Archive i Wellington, skriver The Hollywood Reporter. Flere filmer er også funnet i Tsjekkia, Australia, New Zealand og Frankrike. Og rapporten viser at hele 24 prosent av de filmene som nå er bevart, har blitt gjenoppdaget i utlandet.

Nå håper bransjen at prosjektet kan få filmer på avveie, tilbake til USA.
Forfatter av studien David Pierce har laget et elektronisk database som skal kartlegge hvor eksisterende filmer befinner seg verden over. Han håper at flere av de tapte filmene vil finne veien tilbake til USA.

– Hver gang en stumfilm mirakuløst dukker opp, minner det oss om de skattene vi har allerede tapt. Men det gir oss også håp om at andre filmer kan komme til rette. Studien oppfordrer til kreativt samarbeid mellom arkiv- og filmindustrien for å redde stumfilmene, sier regissørlegende Martin Scorsese.

Kulturstrøm

 • Kan se om noen er forelsket

  Det er nemlig ikke mulig å skjule, forteller Kari Bremnes til Kulturstripa om hvordan låten «Så fullt av ja» som kom ut i høst, ble til. – Jeg spilte den først for en venninne. Plutselig brast hun i gråt, forteller tekstforfatteren og musikeren.

  Kari Bremnes
 • Karpes egen konsertfilm

  Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av. Konserten er nå tilgjengelig i NRK TV.

  Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av.
 • Årets mest sette norske film

  260.000 kinogjengere har nå sett «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte det var jul». Det gjør at den ifølge en pressemelding fra Nordisk Film Distribusjon er årets mest sette, norske kinofilm (NTB).

  Snekker Andersen
  Foto: Fantefilm/Nordisk Film Distribusjon