Hopp til innhold

Savnede Metropolis-scener funnet

Tapte scener fra Fritz Langs ”Metropolis” er funnet i arkivet til et argentinsk museum. Dermed blir orginalversjonen av filmen tilgjengelig for første gang siden mai 1927.

Metropolis

Paula Felix Didier fra Buenos Aires' filmmuseum svarer på spørsmål i forbindelse med en visning av de funnede scenene.

Foto: Eduardo Di Baia / Scanpix

Scenene ble klippet fra filmen, enten fordi de ble vurdert til å være for brutale eller for lange.

- Kan sees med nye øyne

Rainer Rother, lederen for Deutsche Kinematik, filmmuseet i Berlin, kaller funnet en sensasjonell oppdagelse. Han mener en av filmhistoriens viktigste filmer nå kan sees med nye øyne.

Filmen ”Metropolis” utspiller seg i en futuristisk storby og tar for seg en konflikt mellom arbeidere og utnyttende kapitalister. Da den ble laget var den en av de dyreste filmene som til da hadde blitt laget.

For komplisert for Amerika

Filmen ble kortet ned av det amerikanske selskapet Paramount Pictures, som mente filmen var for komplisert for det amerikanske markedet. Nedkortingen førte til en grov forenkling av filmens handling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Metropolis

To menn ser de utdrag av 'Metropolis' på en pressekonferanse i Buenos Aires 3. juli.

Foto: MARCOS BRINDICCI / REUTERS

Den uklippede versjonen skal vissnok gi svar på hvorfor Maria, arbeidernes lederfigur, forveksles med sin robot-dobbeltgjenger. Spionen Schmale spiller en liten rolle i den versjonen vi har fått se til nå, men en betydelig birolle i originalen.
- Endelig kan denne figuren forstås, sier Rother til The Guardian.

En scene hvor barn reddes fra arbeidernes underjordiske verden skal også være mye mer dramatisk, og mye voldeligere, enn den klippede versjonen.

Dårlig forfatning

Den tyske avisen Die Zeit skriver at filmen ble sendt til Buenos Aires i 1928, på bestilling fra filmdistributøren Terra. Etter kort tid fikk kritikeren Manuel Pena Rodriquez hånd om filmrullene, og solgte de på 1960-tallet til Argentinas nasjonale kunstfond. En kopi ble sendt til det argentinske filmmuseet i 1992, men man forstod altså ikke viktigheten av de inntil nylig.

Helmut Possman, som leder Friedrich-Wilhelm Murnau Foundation, som eier rettighetene til filmen, sier til The Guardian at filmen vil bli vist til publikum etter omfattende restaurering. Filmen er nå svært oppskrapet.

- Dette materialet vil gi oss en ny forståelse av Fritz Langs mesterverk, sier Possman.

Det originale budskapet

Martin Köerber, som restaurerte den forrige versjonen av ”Metropolis” sier til Die Zeit at det ikke er noen katastrofe at filmrullene er i dårlig forfatning.

- Det spiller ingen rolle hva slag forfatning materialet er i. Det originale budskapet i filmen, alle dens mindre rollefigurer og små historier, er nå igjen håndgripelige for publikum.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters