Hopp til innhold

Orson Welles' film får premiere etter 75 år

Orson Welles står bak det som flere ganger er kåret til verdens beste film; Citizen Kane. Nå har en av hans tidligere filmer dukket opp, 75 år etter den ble laget.

Bilder fra Orson Welles kortfilm «Too much Johnson» (1938) som omsider får premiere i oktober 2013.

Bilder fra Orson Welles' kortfilm «Too much Johnson» (1938), som omsider får premiere i oktober 2013. (Regissøren selv i arbeid nederst til høyre).

Foto: George Eastman House, Cinemazero-Cineteca del Friuli

Stumfilmen «Too Much Johnson» ble laget i 1938. Den da 23 år gamle George Orson Welles regisserte, filmet og hadde sågar en liten rolle i kortfilmen, som ble laget tre år før hans vesentlig mer kjente Citizen Kane.

Den 40 minutter lange filmen var laget for å bidra til en teateroppsetning der man skulle blande film med sceneopptredener. I teaterstykket, som var en farse, jager en forsmådd ektemann sin kones elsker gjennom byen. Denne slapstickaktige jakten skulle vises til publikum på en filmduk i teateret.

Dessverre hadde den unge Welles verken regnet med kostnader for rettighetene til filmen, utgifter til filmfremkalling eller lønn til skuespillere. Og når heller ikke teateret der filmen skulle vises var høyt nok for slikt, ble det spikeren i kista og filmens premiere ble utsatt på ubestemt tid.

Først nå, 75 år etterpå, får filmen premiere.

Funnet i Italia

I alle disse årene har man trodd at filmen gikk tapt i en brann i Welles' hjem i Madrid. Men filmen ble funnet, og 9. oktober skal den vises på en italiensk filmfestival.

Filmen ble funnet i en eske i byen Pordenone, der den trolig hadde hatt tilholdssted i mange år.

– Vi vet ikke hvor esken kom fra. Det fulgte ikke med noen dokumenter, så vi aner ikke hvilken vei den kom fra, sier Giuliana Puppin i det italienske filmarkivet Cineteca del Friuli til Sky News.

Filmen ble aldri helt ferdig, men har nå blitt restaurert og er klar for visning i oktober i Italia. Deretter får den trolig også amerikansk premiere.

Orson Welles huskes best for filmen Citizen Kane (1941), som har blitt kåret til verdens beste film hele to ganger av American Film Institute. Han døde i 1985.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP