Hopp til innhold

Google blir en del av Alphabet

De to skaperne bak Google, Larry Page og Sergey Brin, rekonstruerer hele selskapet men beholder søkemotoren slik den er i dag. – Fornuftig, sier Google Norge-sjef.

Larry Page, google

GOOGLE: En av skaperne bak Google, fortalte i en pressemelding mandag at han planlegger å rekonstruere hele selskapet.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Google Inc. er ikke bare en søkemotor. Det er et enormt selskap med over 57.000 ansatte verden over som blant annet også eier Youtube.

I en pressemelding som ble sluppet mandag kveld, skrev Google-skaper Larry Page hvordan han og medskaper Sergey Brin planlegger å rekonstruere selskapet.

– Selskapet vårt opererer godt i dag, men vi tror at vi kan rendyrke det enda mer. Så vi skal skape et nytt selskap, kalt Alphabet, skriver Page.

Alphabet blir et nytt moderselskap med en samling av selskaper, blant annet Google.

Google slik det er i dag vil ifølge Page bli slanket og rendyrket som et internettselskap der søkemotoren blir værende slik den er i dag.

– Fornuftig

Jan Grønbech

GOOGLESJEF: Jan Grønbech er sjef for Google Norge og tror omorganiseringen med Alphabet som moderselskap høres fornuftig ut.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sjef for google Norge, Jan Grønbech, sier til NRK at det virker som en fornuftig omorganisering.

– Hvis alle de perifere produktene Google har vært involvert i, fra selvkjørende biler til forskning på helse, forsvinner ut, vil det tillate Google å rendyrke det vi skal være best på. Nemlig å organisere verdens informasjon og gjøre det tilgjengelig for brukerne, sier han.

– Det vil føre til et økt fokus på selve produktet søk og bli bedre til å løse folks behov.

Han tror ikke at Google Norge vil bytte navn til Alphabet.

– Jeg forventer at det vil forbli Google Norge, sier Grønbech.

Ny Google-sjef

Sundar Pichai, Google

NY SJEF: Sundar Pichai blir ny administrerende direktør i Google. Han har vært i selskapet siden 2004, og blant annet jobbet som produktdirektør.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Larry Page blir administrerende direktør i det nye selskapet, mens Sergey Brin blir president. Den tidligere produktdirektøren Sundar Pichai blir den nye sjefen for Google.

– Sergey og jeg har vært veldig begeistret for progresjonen og dedikasjonen hans til selskapet. Det er tydelig for oss og våre styremedlemmer at tiden er inne for at Sundar blir administrerende direktør for Google.

Pichai har vært i Google siden 2004 og var en av kandidatene til å ta over som administrerende direktør i Microsoft da Steve Ballmer sluttet i februar i fjor.

God erfaring

Page skriver i pressemeldingen at folk i starten virket skeptiske til Google, men at han og Brin liker å prøve ut ting som folk kan oppfatte som sprøtt.

– Vi gjorde mye som virket sprøtt den gangen. Mange av disse tingene har i dag over en milliard brukere, som Google Maps, Youtube, Chrome og Android. Og vi har ikke stoppet der. Vi prøver fortsatt å gjøre ting som folk tror er sprøtt men som vi er utrolig spent på, skriver han.

Alphabet vil erstatte Google på aksjemarkedet, men Page skriver at alle som eier aksjer vil få det samme antallet aksjer i Alphabet med akkurat de samme rettigheter som tidligere.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB