Hopp til innhold

Google risikerer store EU-bøter

Google risikerer milliardbøter når EU går til sak mot nettgiganten Google for brudd på unionens konkurranseregler.

Margrethe Vestager

GÅR TIL SAK: EUs konkurransekommissær, danske Margrethe Vestager, sier hun er bekymret for at Google har skaffet seg en urettferdig fordel i forhold til konkurrentene.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Google anklages for å misbruke markedsdominansen sin i Europa ved å nedprioritere treff fra konkurrerende søkemotorer og heller prioritere sine egne tjenester.

Det dreier seg spesielt om søketjenesten Google Shopping som samler tilbud fra ulike nettbutikker.

– Jeg er bekymret for at virksomheten i strid med EUs konkurranseregler har gitt en urettferdig fordel til sin egen tjeneste, sier konkurransekommissær Margrethe Vestager etter å ha sendt en formell klage til amerikanerne.

EU skal også undersøke om mobiloperativsystemet Android, som Google eier, favoriserer internettgigantens egne apper.

Risikerer bot på seks milliarder dollar

– Google har nå mulighet til å overbevise Kommisjonen om det motsatte. Men hvis granskingen bekrefter bekymringene våre, må Google stå juridisk til ansvar og endre forretningsmetode, sier hun.

Ifølge Reuters risikerer internettgiganten en bot på over seks milliarder dollar som tilsvarer omtrent 52 milliarder norske kroner.

Google har nå ti uker på å svare på klagen fra EU. Amit Singhal fra selskapet skriver på Googles offisielle blogg at de er sterkt uenig i anklagene.

Amit Singhal

KRITISK: Amit Singhal, en av sjefene for Googles søketjeneste, avviser anklagene fra EU.

Foto: STEPHEN LAM / Reuters

– Vi er sterkt uenig og ser frem til å tale vår sak i de kommende ukene.

– Selv om Google er den mest brukte søkemotoren, kan folk finne og få tilgang til informasjon på en rekke måter. Anklager om at forbrukere og konkurrenter rammes, er beviselig et bomskudd.

Største sak siden 2007

EU har undersøkt saken siden 2010, da Microsoft og andre konkurrenter klagde over søkemotorens dominans i markedet.

I fjor var Google nær en løsning på striden, men forslaget til en avtale mellom Kommisjonen og selskapet ble ikke noe av etter protester fra blant andre Tyskland og Frankrike.

Saken kan nå bli den største konkurransesaken i EU-domstolen siden en langvarig sak mot Microsoft endte i en bot på 2 milliarder euro i 2007.

(NTB/NRK)

SISTE NYTT

Siste nytt