Hopp til innhold

Google sendte mobilspillere til konsentrasjonsleirer

Et Google-eid selskap har måttet beklage etter at flere spillere av Ingress har samlet seg ved konsentrasjonsleirer og kjempet om kontrollen.

Sachsenhausen

Sachsenhausen i Tyskland er blant konsentrasjonsleirene hvor spillere har møttes for å spille mobilrollespillet Ingress, laget av et Google-eid selskap.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

I mobilrollespillet Ingress kan folk samle seg ved såkalte portaler i det virkelige liv. Når flere mennesker fysisk er på samme sted, kan de så utkjempe en kamp om kontrollen over den portalen via mobiltelefonene.

Det er om lag tre millioner slike portaler rundt omkring i verden, flere av dem ved kjente landemerker.

– Ikke et passende sted for dataspill

Den tyske avisen Die Zeit har avslørt at flere av disse portalene ligger i tidligere konsentrasjonsleirer og minnesteder i Tyskland og Polen, etter at spillere har foreslått disse stedene for Google.

– Vi er forferdet. Dette er definitivt ikke et passende sted for et sånt dataspill, sier Günter Morsch, som er leder for minnestedet ved Sachsenhausen, hvor titusenvis av mennesker mistet livet under 2. verdenskrig.

Die Zeit skriver at det på et tidspunkt var over 70 Ingress-portaler ved Sachsenhausen.

– En skandale

Gabriele Hammermann, direktør for minnestedet ved Dachau, som var den første konsentrasjonsleiren i Tyskland, sier ifølge NBC News at spillet er en ydmykelse for de etterlatte og ofrene for nazistenes konsentrasjonsleirer.

Spillet vekker sterke reaksjoner også hos pårørende.

– Vi krever at denne krenkelsen stanses. Det var ikke virtuelle mennesker som døde her. Man kan ikke spille spill på slike symbolske steder, det er en skandale, sier Jean-Michel Thomas, sønn av en overlevende fange i Dachau.

Lover å fjerne konsentrasjonsleirene

Det er det Google-eide selskapet Niantic Labs som står bak Ingress, som er lastet ned over 10 millioner ganger av spillere over hele verden.

Representanter for selskapet sier til Die Zeit at konsentrasjonsleirene, deriblant også Auschwitz, tyskernes største konsentrasjonsleir, var blitt valgt på grunn av «sin historiske verdi», skriver The Independent.

Man regner med at mellom 1,1 og 2 millioner mennesker ble drept i Auschwitz.

Nå beklager Niantic Labs-sjefen.

– Vi beklager at dette har skjedd, sier John Hanke og legger til at de er i ferd med å fjerne konsentrasjonsleirer og minnesteder fra spillet.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.