Rødvinsgløgg:
1 flaske rødvin
3/4 dl sukker eller brunt sukker
1 appelsin, godt vasket
6 kryddernellik
1 bit , ca.3 cm, frisk ingefær
1 kanelstang
rosiner og hakkede mandler til servering
eventuelt 1/2 - 1 dl sprit
Fremgangsmøte:
Hell rødvinen i en kasserolle. Stikk nellikene i appelsinen og del appelsinen i fire. Legg appelsinen over i vinen sammen med ingefær, kanel og sukker. varm opp, men ikke la det koke, og la gløggen få trekke på svak varme i 10-15 minutter. Ønsker du å ha i sprit tilsettes den rett før servering.
Hvit gløgg:
1 flaske hvitvin
2 dl vann
1 dl sukker
2 kanelstenger
1 bit, ca.2 cm. fersk ingefær
1 ss hel kardemumme
saften av 2 appelsiner
1 appelsin i skiver
1 sitron i skiver
Fremgansmåte:
Kok opp vann, sukker og krydder. La krydderlaken stå å trekke, gjerne et par timer. Varm opp vinen blandet med appelsinsaft og krydderlake. Tilsett appelsin og sitronskiver og server.
Tips:
Pynt gløggen med kumquats (mini appelsiner) delt i to og tredd på tannpirkere eller lignende.
Juksetips:
Legg i litt ekstra krydder og appelsinskall i den ferdigkjøpte gløggen og vips så ser den hjemmelaget ut.
Rakfisk i lefse
300 g rakfisk
300 g fersk ørret eller laksefilet
1 liten purre
2-3 dl rømme
1 ss hakket syltet grønn pepper (kan sløyfes)
ferske lefser
Fremgangsmåte:
Rens fisken for skinn og ben. Hakk opp rakfisk og ørret og bland det sammen. Rens purren og skjær den i tynne skiver. Bland sammen fisk, purre, pepper og rømme. Smør lefsene med blandingen , rull sammen og skjær i skiver.
Toast med sylte og rødbetkrem
sylte i tynne skiver
små toast
150 g syltede rødbeter
1 1/2 dl creme fraiche eller kesam
salt og pepper
eventuelt revet pepperrot eller pepperrotkrem
Fremgangsmåte:
Hakk eller kjør rødbetene raskt i en hurtigmikser. Bland rødbetene med creme fraiche og smak til med salt, pepper og eventuelt pepperrot. Legg skiver av sylte på små toast og topp med en liten skje rødbetkrem. Pynt gjerne med noe grønt, foreksempel gressløkstrå.
Minisandwicher
Del en baguette på langs og fyll den med det du liker, foreksempel røkt skinke, smøreost, tomat, løk, basilikum og litt salat. Eller spekeskinke, blåmuggost i små biter, litt salat, olivenolje og litt god balsamicoeddik. Spekeskinke og blåmuggost kan også erstattes med fenalår og norsk chevre. Stikk tannpirkere igjennom den ferdigsmurte baguetten og skjær den opp i små stykker.
Spicy kjøttboller
ca 30 boller:
500 g kjøttdeig eller familiedeig
1 egg
1 ss potetmel
1 1/2 ts salt
3 ts finhakket eller revet frisk ingefær
3 hvitløkfedd, finhakket eller revet
1/2 rød chili, finhakket
olje og smør til steking
Fremgangsmåte:
Bland kjøttdeigen godt med salt, ingefær, hvitløk og chili. Rør inn egg og potetmel. Form små kjøttboller og stek dem i en blanding av smør og olje. Stikk en cocktailpinne i hver bolle og server f.eks. en søt chilisaus som dipp.
Ikke glem kakene
Pepperkaker hører også med til gløggfesten, og ikke glem den utrolig gode kombinasjonen pepperkaker og blåmuggost! Kanskje kan du lage en enkel liten rett ut av det.
I tillegg bør vel også Mor Monsen nevnes og hva med små stykker av valnøtt brownies (her er oppskriften
) med en liten klatt pisket krem smakt til med malt kanel.