Hopp til innhold

Går fra en million lyttere til null

– Folk må lære seg til å høre på oss. Det blir en utfordring, sier Hans-Petter Jacobsen, som sammen med noen av NRKs mest kjente radiostemmer skal lede den nye digitale radiokanalen NRK P1+.

Hanne Hoftun, Hans-Petter Jacobsen og Viggo Valle

Hanne Hoftun, Hans-Petter Jacobsen og Viggo Valle skal ta opp kampen med FM-kanalene når de lanserer en ny digital radiokanal i oktober.

Foto: Ole Kaland / NRK

Den 2. oktober går startskuddet for den nye radiokanalen NRK P1+, kanalen for «dem som har levd en stund, men som fremdeles er ungdommer innvending».

– Dette blir en kanal for alle dem som likte gamle P1, men som kanskje syns kanalen har forandret seg litt de siste årene, forklarer Påskelabyrintens Viggo Valle, som skal styre kanalens morgensendinger sammen med «Her og Nå»-dronning Kari Sørbø.

NRK P1+ blir en digital radiokanal, det vil si at den blir å finne på DAB-radioer, internett og på TV-apparatet via det digitale bakkenettet, men altså ikke over FM-båndet.

Innen 2015 skal 50 prosent av lyttingen på NRKs kanaler foregå over det nye bakkenettet, mot dagens 34 prosent. Målet med kanalen er dermed å få flere lyttere til å gå over til digitalradio.

For å få til det, benytter NRK seg av noen av mediehusets mest kjente radioprofiler. I tillegg til Sørbø og Valle er også tidligere Nitime-general Hans-Petter Jacobsen, Hanne Hoftun, Karin Wetlesen og flere andre med på laget.

– K-sjefen lover å gråte offentlig hvis det ikke går

Hovedutfordringen med den nye kanalen blir å få folk til å høre på, tror Hans-Petter Jacobsen.

– Der vi tidligere har hatt over en million lyttere som slår på radioen hver dag, har vi nå ingen. Folk må lære seg til å høre på oss. Det blir en utfordring. Vi er vant til at lytterne er der, at vi vet hvem de er og hvor de er. Nå vet vi ingenting.

Å lære folk til å stille seg inn på en ny kanal tar tid. Programlederne føler likevel de har hele NRK i ryggen når de nå skal «ta opp konkurransen» med P1 og FM-nettet.

– K-sjefen har til og med uttalt at han skal gråte offentlig hvis vi ikke klarer målet om å få folk over på digitalradio innen 2015, humrer de Valle og Jacobsen.

– Og skal vi klamre oss til en million lyttere får vi dra til Nord-Korea, tilføyer Valle humoristisk.

Gjeninnfører morgengymnastikk?

Innhold står i fokus når den nye radiokanalen skal stables på bena. Dagen startes som nevnt med Viggo Valle og Kari Sørbø fra 07.00-09.00 hver dag.

Morgensendingene vil bestå av mange faste poster som værmelding, morgenkåseri, nyhetsbuletiner, andakt, konkurranser og muligens vil lytterne også får sjansen til å strekke litt på seg.

– Vi har lett med lys og lykt etter den gamle morgengymnastikken, men den finnes ikke lenger i NRK-arkivet. Dermed må vi eventuelt spille inn musikken på nytt. Vi har ikke helt bestemt oss ennå, men hvis vi skal ha morgengym, så blir det slik som i gamle dager, lover Viggo Valle.

– I tillegg vil vi ha gjenhør med en del morsomme ting fra arkivet. Du skal kunne stille klokka etter de faste postene våre, og du skal føle at du blir både bli oppdatert og opplyst av å høre på oss, forklarer han.

Konkurrerer mot gamle kolleger

Hans-Petter Jacobsen

Alle som savner 'gamle Nitimen' vil bli hørt gjennom Hans-Petter Jacobsens nye radioprogram.

Foto: Rune Lind / NRK

Mellom klokken 09.00 og 11.00 er det Hans-Petter Jacobsen som styrer kanalen med hjelp fra Karin Wetlesen. Begge har lang fartstid fra Nitimen på P1.

– Dette blir to timer helt uten faste poster. Her skal vi lage talkshow-aktig prateradio, forklarer Jacobsen.

– Bestillingen er å lage en Nitimesending som da jeg var programleder der. Men de sendingene var så forskjellige fra dag til dag at det er vanskelig å beskrive hva det innebærer. Jeg skal ikke bare sitte der og skravle, men vi skal snakke skikkelig med folk, lover han.

Jacobsen medgir at det er litt rart å konkurrere mot «gamle Nitimen» på P1.

– Vi sier jo at vi ikke skal konkurrere mot hverandre, men det blir jo litt sånn. Vi klarer nok ikke å matche lyttertallene til Nitimen sånn helt med det første.

Selvplukk

I ti uker fremover nå i sommer serverer Hanne Hoftun musikk i P1 gjennom programmet «Selvplukk». Det fortsetter hun med i NRK P1+ i høst mellom klokken 11.00 og 13.00.

– Vi skal kunne spille Justin Bieber i det ene øyeblikket og Bing Crosby i det neste. Vi skal presentere ny, norsk musikk for publikum og kanskje også ha noe livemusikk, forklarer Hoftun.

– Jeg håper på å få noen av lytterne fra sommeren med inn i NRK P1+. Vi skal ta oss tid til å fortelle historiene rundt musikken vi spiller, og har et nært samarbeid med musikkarkivet her på NRK.

Nye NRK P1+ lanseres på 20-årsdagen for trekanalomleggingen, den 2. oktober. I tillegg til de nevnte programmene, vil kanalen også sende klipp og hele programmer fra P1 og P2, samt hente frem ting fra arkivet.

På nyåret kommer NRK med enda en ren digitalkanal. Navn som Tore Sagen, Kari Slaatsveen, Totto Mjelde og Espen Thoresen er med på utviklingen av kanalen som retter seg mot unge voksne, altså for dem som har vokst fra P3, men fortsatt føler seg litt for unge for P1 og P2.

Denne ukens utgave av medieprogrammet Kurér tar for seg P1+. Hør det her:

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.