Hopp til innhold

Ny trafikktjeneste på radio

FM-slukkingen betyr også at NRK endrer sitt system for trafikkmeldinger. Via DAB tilbys NRK Trafikk som en egen tjeneste med aktuelle meldinger om vei og føre.

Trafikkredaksjonen v/Merete Mauland og Petter Ingholm Gustavsen

Blålyset betyr at det leses meldinger fra NRKs trafikkredaksjon, og at de rundt må være stille. Via DAB tilbys nå en ny trafikktjeneste. Her leder Petter Ingholm Gustavsen sammen med Merete Mauland.

Foto: Erik Skarrud / NRK

- Via NRK Trafikk kan folk høre de viktigste meldingene for den delen av landet de befinner seg i, forklarer Petter Ingholm Gustavsen, leder for NRKs trafikkredaksjon.

Med slukkingen av FM-nettet endrer NRK system for trafikkmeldinger. Fra og med natt til 11. januar 2017 vil NRK Trafikk være på lufta.

Programmene på NRK P1 fortsetter med oppdateringer om trafikken i sendingene sine, men trafikkmeldinger som har brutt sendingene for alle som lytter til NRK P1 vil nå bli sendt på NRK Trafikk. NRK Trafikk vil ligge i radioens kanalliste sammen med NRKs øvrige radiokanaler.

Mer trafikkinfo til de som vil ha det

Gustavsen forklarer at meldingene går i en sløyfe på NRK Trafikk så lenge de er aktuelle.

- Slik kan folk få med seg det viktigste når de selv ønsker det, uavhengig av når de sendes første gang fra oss. De som ikke vil ha trafikk slipper det, mens de som er i bil og vil ha trafikk, får flere meldinger. Dessuten vil vi kunne sende meldingene raskere og mer utfyllende enn i FM, der vi er avhengig av hva som sendes på NRK P1, sier han.

NRKs DAB sendernett er inndelt i sju regioner. NRK Trafikk gir deg trafikkmeldinger for den regionen du befinner deg i.

Ikke alle radioer fanger opp en ny kanal automatisk. For å sikre at radioen tar inn NRK Trafikk bør du oppdatere kanallista i radioen.

Les mer: Slik oppdaterer du kanallista

Trafikkfunksjon også på DAB-radioer

På FM har det vært mulig å få trafikkmeldinger ved bruk av TA (trafic announcement)-funksjonen. En lignende funksjon finnes også på en del DAB-mottakere. Alle NRK-kanaler vil bli brutt med trafikkmeldinger om TA-funksjonen er aktivert.

De som har ikke har DAB-radio med TA-tjeneste i bilen kan velge å få oversikt over vei og føre via NRK Trafikk-tjenesten.

Trafikkmeldinger på andre plattformer

Du kan også få NRKs trafikkmeldinger på Twitter under navnet NRK Trafikk, og på Facebook, på facebook.com/nrktrafikk. I tillegg ligger alle meldingene fra Statens vegvesen på NRK.no/trafikk.

Mye skjer med radioen natt til 11. januar

Samtidig som første trinn i at norsk radio blir heldigital med slukkingen av FM-senderne i Nordland som første fylke onsdag 11. januar 2017, skjer det også flere andre ting:

  • NRK Trafikk kommer på lufta.
  • Alle NRKs kanaler går over til å bli sendt i DAB+.
  • NRK Sport, NRK Jazz, NRK P13 og NRK Klassisk blir flytta fra det kommersielle DAB-sendernettet og til NRKs DAB-nett. Dermed får disse kanalene bedre dekning.
  • Både P4 og Radio Norge lanserer flere nye kanaler.